≫ 

Banjalučki inspektor pravosnažno osuđen, pa tražio odlaganje: "Jedini je hranilac porodice, ima troje dece"

Bivši policijski inspektor iz Banjaluke Srđan Radulović, pravosnažno osuđen zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom na području Banjaluke

  • 0
Diler droge, heroin

Foto: Shutterstock

Bivši policijski inspektor iz Banjaluke Srđan Radulović, pravosnažno osuđen zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom na području Banjaluke, još uvek je na slobodi, jer je osuđeni diler od nadležnog suda zatražio, i na kraju dobio, odlaganje izvršenja kazne i odlaska u zatvor, navodi Srpskainfo.

Nakon izvršenog uvida u CMS sistem za automatsko upravljanje predmetima utvrđeno je da je sud rešenjem od 13. juna 2022. osuđenom Srđanu Raduloviću dozvolio odlaganje kazne zatvora na period od šest meseci, odnosno do 13. decembra 2022, shodno odredbi člana 78. stav 10. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS, a iz razloga što je osuđeni jedini hranilac porodičnog domaćinstva, a supruga je rodila treće dete u maju 2021. godine, navodi se iz banjalučkog Osnovnog suda.

Radulović je u ponovljenom postupku pravosnažno osuđen na osam godina i pet meseci zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Vrhovni sud RS je u aprilu ove godine pravosnažno osudio Radulovića i njegovog bivšeg radnog kolegu Ognjena Stijaka iz Kostajnice na ukupno 13 godina i pet meseci robije zbog organizovane prodaje narkotika i drugih krivičnih dela.

Pravosnažnom presudom osuđeni su, jer su bili deo organizovane grupe koja je na području Banjaluke preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Navodi se da su delovali u sastavu kriminalnog udruženja na čijem čelu je bio Radulović, koji je angažovao narkodilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Prema navodima iz presude, Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina i Raduloviću predao 100.000 KM.

Takođe, kako se navodi u presudi, optuženi su za potrebe zločinačkog udruženja uzimali deo droge zaplenjene tokom policijskih akcija.

Prodavali drogu u krugu škole

U presudi se još navodi da su optuženi angažovali i druga lica da za njih prodaju narkotike, te su tako Damiru Č. i Vladimiru K. davali da za njih prodaju marihuanu. Dvojac je prodao oko 6,7 kilograma marihuane za 17.000 KM.

Oni su drogu prodavali i kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku.

Presudom je Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku zabranjeno obavljanje poslova službene dužnosti u trajanju od pet godina.

Ovaj slučaj ostaće upamćen i po tome što je deo inspektora vraćen na posao iako su bili pravosnažno osuđeni za krivična dela, među kojima je iznuda iskaza.

Presude

Bivši inspektori za narkotike Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđivani su do sada više puta. Prvo su 2015. osuđeni na 16 godina i pet meseci zatvora. Tada je Radulović osuđen na 11 godina robije, a Stijak na pet godina i pet meseci zatvora. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud RS u martu 2016, ali je Ustavni sud BiH u martu 2018. godine prihvatio apelaciju optuženih, pa je presuda ukinuta i slučaj vraćen na novo odlučivanje. Optuženi su nakon toga pušteni iz zatvora.

U ponovljenom postupku 2019. osuđeni su na 14 godina i tri meseca zatvora, ali je tu presudu, nakon žalbi odbrane, ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i postupak vratio na novo suđenje. Nakon toga, novom presudom u julu prošle godine osuđeni su na 13 godina i devet meseci zatvora. Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest meseci, a osim za šverc droge i falsifikovanje osuđen je za iznudu iskaza. Stijak je dobio pet godina i tri meseca zbog prodaje droge i falsifikovanja službene isprave.

Na tu presudu Vrhovnom sudu RS žalili su se i odbrana i tužilaštvo, a nakon razmatranja žalbi Vrhovni sud RS je doneo pravosnažnu presudu.

Video: Snimak inspektora MUP-a osumnjičenog za odavanje istrage kavčanima i Belivuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA