≫ 

Kako je autistični dečak (13) pobegao iz zavoda i lutao gradom 5 sati: Izašao u hodnik i iskočio kroz prozor

- Idem na posao, ostavljam dete misleći da je sigurno sa stručnim osobama, a mene direktorka zove i ne zna šta da kaže - ispričala je majka dečaka Muamera Hašimbegović

  • 1
autistično dete, autizam Foto: Shutterstock

Muamera Hašimbegović, majka 13-godišnjeg dečaka iz autističnog spektra Haruna Hašimbegovića, koji je nedavno pobegao iz Zavoda "Medenica" u Sarajevu jer je ostavljen bez ikakvog nadzora, ispričala je kakvu je traumu doživela taj dan, ali i ukazala na nebrigu zaposlenih ovog zavoda.

Dečak je skoro pet sati sam lutao gradom i bio, kako je rekla, životno ugrožen.

- Mislila sam da će moje dete biti sigurno u ovoj ustanovi, ali to se nije tako pokazalo. Briga je i dalje prisutna, Harun se još oporavlja - kazala je Hašimbegović za Avaz.

Kako je rekla, direktorka Zavoda Mirsada Čakal javila joj je da je on nestao oko 11 sati.

- U razgovoru s njom, po glasu i načinu na koji je pričala, uz mucanje i zapitkivanje, videla sam da je smišljala kako i šta da mi kaže. Znali su da mu treba stalni nadzor. Naš primer nije usamljen, samo što se zataškavalo. Ne možete ni zamisliti osećaj. Idem na posao, ostavljam dete misleći da je sigurno sa stručnim osobama, a mene direktorka zove i ne zna šta da kaže - dodala je Hašimbegović.

Istakla je da je zahvalna Bogu što je živ, ali da će trebati vremena da se vrati tamo gde je stao.

- Natprosečno je inteligentan i u stanju je da smisli nekoliko radnji da vas zavara. Bio je kod logopeda, hteo je u toalet, zato ga je pustio, bez nadzora, ali dete mora biti pod konstantnim nadzorom. Izašao je u hodnik i iskočio kroz prozor. Godinama smo upozoravali direktorku da nedostaje deo spoljne ograde, prozori nisu zaštićeni, a ne dozvoljavaju da se postave kamere u učionicama - rekla je Hašimbegović.

Čekali su da prođu izbori, da se ne "talasa"

Dodala je da je zakazalo i resorno ministarstvo i da su ona i predsednik Veća roditelja Zavoda "Medenica" Edo Čelebić tražili prijem kod ministarke Naide Hota-Muminović.

- Ministarstvo je zakazalo, trebalo je odmah da reaguju, pošalju inspekciju, ovako su čekali samo da prođu izbori da se ne talasa - kazala je Hašimbegović.

Harun je dete iz autističnog spektra, 100-postotni invalid kom treba nadzor 24 sata, a pre četiri godine, nakon smrti oca, dijagnostikovan mu je i dijabetes.

- Autizam je specifičan, ako se desi bilo šta što dete izbaci iz svakodnevnog koloseka, teško se vratiti posle. Pre četiri godine imali smo težak period, bila je borba dok sam ga ponovo vratila na kolosek, zato sam ga i prebacila u "Medenicu“, ali sada nam se ovo desilo - kazala je Hašimbegović.

Muameru je primio i načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, jer su oni stanovnici ove opštine, a i "Medenica" se nalazi na teritoriji Starog Grada.

Hašimbegović ga je upoznala s detaljima nestanka njenog 13-godišnjeg sina. Hadžibajrić je rekao da će tražiti da se hitno ispita stanje u ovom zavodu. Nekoliko puta mediji su pokušali da stupe u kontakt s direktorkom Čakal, ali nije odgovarala na pozive medija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA