Dete progutalo majčin prsten, završilo na hitnoj: Neobična nezgoda u Zagrebu

Predmeti veličine do par centimetara vrlo verovatno mogu proći kroz dečja creva pa se najčešće čeka da prođe

  • 0
Dete, dečak, respirator, korona, bolnica, dečja operacija, hirurgija, anestezija Foto: Shutterstock

U Zagrebu se danas dogodila nesvakidašnja situacija kada je na hitan prijem odeljenja pedijatrije u KBC-u Sestre milosrdnice stiglo dete koje je progutalo mamin venčani prsten.

Lekari su, srećom, ustanovili da nije u opasnosti pa su ga nakon pregleda pustili kući kako bi stolicom izbacilo progutani prsten iz tela, piše Večernji list.

Poznato je da mala deca sve što im je na dohvat ruke stavljaju u usta pa roditelji treba da obrate pažnju i sklanjaju sve male predmete u njegovoj blizini. U načelu, kad dođe do toga da dete nešto proguta, napravi se rendgenski snimak pa ako se predmet nije zaglavio preporučuje se da dete jede puno kašice kako bi progutano izbacilo putem stolice.

- Predmeti veličine do par centimetara vrlo verovatno mogu proći kroz dečja creva pa se najčešće čeka da prođe. Prsten je gladak pa će najverojatnije proći. U slučaju oštrog predmeta koji može naneti povredu, gastroskopskim se putem taj predmet izvlači van, a dete se pritom uspava - opisao je jedan lekar hitne službe.

Znatno opasniji slučaj je kad dete neki mali predmet udahne. Tada može doći do gušenja i drugih komplikacija i potrebno je zahvatom taj predmet izvaditi što pre. Inače, radnici Hitne pomoći se neretko susreću sa slučajevima u kojima zatvorenici slome kašiku i progutaju dršku, samo kako bi izašli iz zatvora. Kako slomljena drška oštricom može naneti povredu, u bolnici im tada gastroskopski vade progutani predmet.

Video: Nije još izašla iz pelena, a već igra kao velika: Da li je ona Šakirina naslednica?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA