≫ 

Ilegalna klanica pronađena u kući: Fotografije otkrile užasne uslove u kojima su držali meso u Dalmaciji

Daljom pretragom u registrovanoj mesari na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polutki, jagnjećih butkica i komadi rasečenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati poreklo

  • 3

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata tokom jučerašnjeg dana, a nakon sprovedenih istražnih radnji, otkrila je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, prostoriju koja je uređena kao priručna klanica, opremljena opremom za klanje životinja, saopštili su iz Inspektorata.

U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja, kao i tragovi krvi, piše Jutarnji.

Daljom pretragom u registrovanoj mesari na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polutki, jagnjećih butkica i komadi rasečenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati poreklo.

Takođe na istima nisu bile oznake zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali poreklo iz odobrenog objekta i nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.

"Zatečeno meso je u skladu sa zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija", istakli su iz Državnog inspektorata. Navode i kako je "inspekcijski postupak u toku te će nakon utvrđenog biti podneta krivična prijava i prekršajni nalog".

Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovno u skladu sa planovima rada i dobijenim prijavama. Tako je tokom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja delatnosti klanja i prerade mesa.

Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa.

S obzirom na to da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno klanje, iz Državnog inspektorata podsećaju i na važeće propise i obaveze vezane uz svinjokolj.

"Pravilnikom o klanju životinja namenjenih potrošnji u domaćinstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, živina, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klanice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrovana.

Nadalje, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetoviranim brojem te je obavezna pretraga na trihinelu u ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namenjeno za ličnu upotrebu u domaćinstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata pre klanja. Nužno je i sprovođenje svih potrebnih preventivnih mera radi ranog otkrivanja i sprečavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku", poručuju.

Video: Lezi dole i dimne bombe: Snimak upada policije u ilegalnu laboratoriju marihuane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    17. novembar 2022 | 18:29

    Pa gde su nam dedovi klali...u plocicama i rosfraju ...ma da Na zemlji ,slamom palili kacili o gredu u supi...susili na tavanu meso i ziveli 90g ...u ostalom ....

  • komšinica

    17. novembar 2022 | 18:14

    dođite kod milana kobilara u požegi da vidite kako se kolju svinje ,prasići ovce ... i to na sto koraka od centra grada i to isključivo nedeljom po podne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA