Planirao ubistvo političara i lekara u Hrvatskoj zbog koronamera: Imao adrese i oružje, podignuta optužnica

Postupci optuženog navodno motivisani govorima okrivljenog za podsticanje na terorizam u Hrvatskoj

  • 0
Lisice hapšenje Foto-ilustracija: Shutterstock

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je danas pred nadležnim sudom podiglo optužnicu protiv 53-godišnjeg muškarca koji je osumnjičen da je počinio krivično delo protiv čovečnosti i ljudskog dostojanstva odnosno pripremao krivično delo protiv vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Prema nezvaničnim saznanjima, reč o Draženu Koštanu, čiji su postupci navodno motivisani govorima Marka Franciškovića, okrivljenog za podsticanje na terorizam, prenosi Index.hr.

Francišković je nedavno pušten iz istražnog zatvora jer mu ni nakon skoro godinu dana iza rešetaka nije potvrđena optužnica. Koštana, kako se saznaje, u martu je uhapsila šibenička policija zbog serije razbojništava, među ostalim i u bankama.

Skidao fotografije državnih zvaničnika, njihovih porodica, profesora, naučnika...

"Okrivljeni se sumnjiči da je u periodu od 27. januara 2020. do 1. marta 2022. na području Hrvatske, preciznije u Šibeniku i Vodicama, zbog nezadovoljstva radom političkih vlasti u Hrvatskoj i nezadovoljstva protivepidemijskim merama, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Hrvatske.

Okrivljeni se tereti da je skidao s interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih zvaničnika Hrvatske i članova njihovih porodica, načelnika i direktora zdravstvenih institucija, istaknutih naučnika i profesora, sudija Ustavnog suda, poslanika i evroparlamentaraca.

On je pohranjivao i fotografije bivših državnih zvaničnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko ambasada u Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća u Hrvatskoj.

Nabavio oružje i istraživao adrese stanovanja

Okrivljeni je putem interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine u više gradova na području Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti u Hrvatskoj.

On se takođe tereti da je pribavio adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Hrvatskoj, kao i direktori jednog zavoda i bolnice te istraživao i pohranjivao na uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni zvaničnici i direktori, kao i mesta gde se nalaze pojedine ambasade i jedna televizijska kuća.

Okrivljeni se tereti i da je u svrhu lišenja života i napada na telo nosilaca aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Hrvatskoj radi nabavke istog, pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja.

Takođe, nabavio je i kod sebe držao dva pištolja, municiju, automatsku pušku s prigušivačem i laserskom metom te veći broj pripadajućih skladišta sa municijom, kao i dve ručne bombe i dva noža. Okrivljeni se trenutno nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih krivičnih dela", objavilo je državno tužilaštvo.

Video: Hapšenje pripadnika Torcide zbog napada na Srbe u Kninu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA