• 0

Kriminalne mreže sa zapadnog Balkana postale ključni akteri u trgovini narkoticima

Mreže koje deluju kao mafija takođe su usvojile najnovije dostupne tehnologije za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca

  • 0
balkanska ruta, Kriminalna banda, članovi bande, dilovanje dileri droge, kriminalci

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kriminalne mreže sa zapadnog Balkana postale su ključni akteri na tržištu narkotika u regionu, ali i na području Evropske unije, navodi se u izveštaju agencije "Evropski centar za monitoring droge i zavisnosti od droge".

U izveštaju se navodi da je strateški geografski položaj Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji s velikom potražnjom za drogom, prevashodno u EU i Turskoj, pospešio delovanje kriminalnih grupa.

Kao primer navedena je balkanska ruta za trgovinu heroinom, ali i tržište kokaina koje je u razvoju.

"Neke zemlje EU nalaze se na rutama trgovine, koje prolaze kroz zapadni Balkan pre ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine mogu da budu kompleksni", navodi agencija koja je objavila izveštaj.

Izveštaj je deo veće regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022. godine, a jedan od zaključaka je da rad kriminalnih grupa ima značajan uticaj na bezbednost, upravljanje i vladavinu prava u regionu. Važan faktor svega toga čini nasilje povezano sa borbom za prevlast na tržištu droge, posebno kokaina, koje je dovelo do većeg broja ubistava.

Činjenica da u zemljama EU živi veliki broj ljudi poreklom iz balkanskih zemalja takođe znači da su i te grupe izvor pojedinaca koji mogu biti iskorišćavani ili regrutovani u mreže, piše u izveštaju, prenose Nezavisne.

Agencija je takođe navela da zapadnobalkanske grupe imaju operativno prisustvo u Belgiji i Holandiji, gde se nalaze luke Antverpen i Roterdam, važne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Dodatno, Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Velika Britanija takođe su važne lokacije za grupe koje učestvuju na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

Kao primer je navedeno direktno učešće grupa u proizvodnji kanabisa u EU, prevashodno u zatvorenim prostorima.

Istovremeno, obrasci proizvodnje na zapadnom Bakanu se diversifikuju, pa tako na tržišta dolazi mnogo manje kanabisa iz Albanije koji je uzgajan na otvorenom, dok je u drugim zemljama uočeno mnogo više lokacija za uzgajanje velikih količina kanabisa.

Mreže koje deluju kao mafija takođe su usvojile najnovije dostupne tehnologije za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, navodi se u izveštaju. To uključuje kompleksnu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove, pa i korišženje kriptovaluta i enkriptovane komunikacije.

Prema izveštaju, zapadni Balkan, ali i zemlje EU, služe kao utočište za kriminalce koji se skrivaju od suparničkih kriminalnih grupa ili organa za sprovođenje zakona: "Postoje podaci da članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbegavaju pravdu locirajući se na zapadnom Balkanu, dok se za ruske kriminalne organizacije smatra da su uključene u aktivnosti pranja novca duž obale tog regiona", piše u izveštaju, prenosi Glas Amerike.

Video: Filmska akcija specijalaca: Ovako je izgledalo hapšenje članova klana Džonija sa Vračara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima