SREĆAN NAM TVOJ ROĐENDAN, MILOŠE: Na današnji dan rođen je najveći srpski pisac (FOTO)

- Do smrti svoga oca, do petog razreda gimnazije, bio sam osrednji đak. Onda se reših da ubuduće budem među prvima. Bio sam među prvima - napisao je Crnjanski svojevremeno

  • 9
Miloš Crnjanski Miloš Crnjanski / Foto: Narodna biblioteka Srbije

Velikan srpske književnosti, Miloš Crnjanski, rođen je na današnji dan 1893. godine u Čongradu, varošici u Mađarskoj. U Temišvaru je napisao svoje prve stihove, pa i pesmu "Sudbu", koju će objaviti u somborskom listu "Golub", 1908. godine.

Kao pesnik predstavio se  u "Bosankoj vili", 1912, pesmom "U početku beše sjaj". Iste godine na Rijeci upisuje Eksportnu akademiju, a već iduće, 1913., i filozofiju u Beču.

Do smrti svoga oca, do petog razreda gimnazije, bio sam osrednji đak. Onda se reših da ubuduće budem među prvima. Bio sam među prvima - napisao je Crnjanski svojevremeno.

Roman Seobe, koji je objavljivao u Srpskom književnom glasniku 1927. godine, dve godine kasnije objavljuje i kao knjigu, za koju će dobiti i nagradu Srpske akademije nauka 1930. godine.

Poznat je i po delima Ljubav u Toskani, Knjiga o Nemačkoj, Sveti Sava.

Crnjanski je bio i u diplomatskoj službi Kraljevine Jugoslavije – u Nemačkoj i u Italiji. Po izbijanju rata evakuisan je iz Rima, preko Madrida, za Lisabon, odakle odlazi u London, gde će neko vreme biti i savetnik za štampu u jugoslovesnkoj emigrantskoj vladi. U Londonu ostaje i posle rata, sve do 1965. godine kada se vraća u Beograd.

Dok je bio u emigraciji, nastala su njegova najveća ostvarenja. Napisao je tamo veliki Roman o Londonu i svoje najznačajnije delo – Drugu knjigu Seoba.

Iz tog vremena najznačajnija su dela: Seobe, Dnevnik o Čarnojeviću, drama Konak, Itaka i komentari, Druga knjiga Seoba. Počinje da objavljuje delove svojih memoara Embahada u kojima će za sebe reći da je bio "mala igračka sudbine".

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tasa

    26. oktobar 2015 | 17:20

    Ima seoba. Smrti nema. Srecan rodjendan velikanu srpske knjizevnosti!

  • MD

    26. oktobar 2015 | 17:12

    Srecan nam rodjendan!Ali,takodje i Vuku Stefanovicu Karadzicu,kome,iz nekog razloga,se pripisuje dan rodjenja kada je upisan,a ne rodjen.

  • Neki tamo lik

    26. oktobar 2015 | 15:39

    Meni je sutra, 27. Dan posle Crnjanskog, i na Svetu Petku ☺️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA