12. Festival nauke - Dobrodošli u Zemlju budućnosti (FOTO)

Najveći naučni festival u Jugoistočnoj Evropi ove godine održava se pod sloganom "Zemlja budućnosti" sa ciljem da preispita budućnost naše planete, ali i ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za generacije pred nama

  • 0

Dvanaesti po redu Festival nauke dočekaće od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu posetioce iz celog regiona, vodeći ih uz niz postavki, eksperimenata, šou programa i radionica na putovanje kroz jedinstvenu Zemlju budućnosti!

Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije.

Najveći naučni festival u Jugoistočnoj Evropi ove godine održava se pod sloganom "Zemlja budućnosti" sa ciljem da preispita budućnost naše planete, ali i ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za generacije pred nama. I sve to, kao i prethodnih godina, uz mnogo zanimljivih eksperimenata, uzbudljivih izazova i najnovijih naučnih trendova koje u Beograd ove jeseni donose naučnici iz celog sveta.

Foto: Promo

- Razmišljajući o tome kako da sačuvamo našu planetu u što boljem stanju, unapredimo je koliko možemo I ispravimo greške koje smo kao čovečanstvo napravili u prethodnih nekoliko decenija, na ovogodišnjem Festivalu nauke odlučili smo se da svim posetiocima predstavimo Zemlju budućnosti - objašnjava koordinatorka Festivala Marija Pavlović. "Kroz interaktivne postavke, naučne šou programe i radionice prilagođene posetiocima svih uzrasta želimo da istaknemo ulogu pojedinca, ali i zajednice, u ovoj priči, posebno naglašavajući ulogu koju nauka zauzima u svemu tome.

Jer, upravo je nauka ta koja na najbolji način može da se izbori sa svim problemima današnjice i čvrsto verujemo da uz malu pomoć naučnika i njihovih važnih inovacija ovaj svet zaista može da ima lepu budućnost za sve nas.

Foto: Promo

Ovogodišnji Festival nauke održaće se u halama 3, 3A i 5 Beogradaskog sajma. Tako će se Zemlja budućnosti prostirati na 6.500 kvadrata i okupiće više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije. To znači da će svakog posetioca koji se spremi na putovanje u Zemlju budućnosti dočekati više od 600 naučnika i naučnih demonstratora spremnih da svojim znanjem i umećem naprave što lepše, zelenije i bezbednije mesto za život.

- Program je bogat i raznolik, tako da će naši posetioci ove godine imati priliku da vide najnovije tehnologije, saznaće kakvim ćemo brodovima ploviti u budućnosti, naučiće nešto više o energiji i otkriti kako uz malo truda mogu da sačuvaju vitalne elemente prirode kao što su voda, biljni i životinjski svet. Kretaćemo se koracima šumskih životinja, provoditi vreme u divljini, posetićemo svemirske stanice i stići čak do međuzvezdanih prostora - navodi glavni programski koordinator Festivala nauke Nenad Zarić.

Radićemo sa posetiocima na njihovim veštinama, bilo da su u pitanju izazovi u veslanju ili psihološka poigravanja, ispitaćemo zagonetne vulkane unutar nas samih i otkriti kako je moguće spasiti život u nekoliko poteza. Da bismo razumeli budućnost, potrebno nam je da poznajemo prošlost, pa ćemo na festivalu postaviti i nekoliko vremeplova koji će nas voditi nazad u različite epohe, sve do mezozoika.

Foto: Promo

I ovom prilikom festival će posediocima predstaviti bogat međunarodni program. Sa svojim neverovatnim igralištem na kojem, uz malu pomoć reciklaže, novi život dobijaju stare i zaboravljene sprave za vežbanje, iz

Španije stiže kolektiv Gišot de Vuit (hala 3a). Prvi put na Festival nauke dolazi češki naučni kolektiv Fascinantni fizički teatar UDiF koji će na Naučno-fantastičnoj bini (hala 5) kroz seriju eksperimenata pokazati kako spoj sasvim običnih kućnih predmeta i fizike može da dovede do eksperimenata koji ostavljaju mališane i njihove roditelje bez reči! O tome kako roboti mogu da nas čuju i da li nas i koliko razumeju govoriće francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra Inria, dok će nas francuska grupa umetnika Inercija nizom akrobatskih tački pomeriti granice mogućeg i preispitati osnovne zakone fizike.

Foto: Promo

Miljenici festivala, predstavnici Naučnog centra AHHAA iz Estonije ovoga puta u Beograd dolaze sa novim naučnim šou programom u kojem dokazuju i prikazuju najučudesnija svojstva vode. Iz SAD na festival ponovo dolazi poznati američki neuronačnik i TED zvezda Greg Gejdž koji će svim posetiocima pokazati kako početni koraci svakog neuronaučnika mogu da se izvode i u sopstvenom dvorištu, uz pomoć sasvim jednostavnih eksperimenata i više nego pristupačne opreme.

Foto: Promo

Nakon što je prošle godine poljski tandem Heveliuze Nauki kroz nauku pokazao šta je sve potrebno da poseduje i zna jedan tajni agent, ovog puta spremni su da 007 agenta pošalju u svemir i ispitaju njegove sposobnosti van naše planete! Tim naučnika sa Univerziteta u Beču, predvođeni umetnikom Bogomirom Doringerom, na posebno osmišljenoj radionici upoznaće sve posetioce sa fizičkom prirodom ferofluida, razotkrivajući pritom i brojne tajne magnetizma. Domaće boje na Naučno-fantastičnoj bini braniće genijalni Milan Popović čiji će šou biti eksplozivniji nego ikada, dok će studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kroz naučnu predstavu prikazati kako to hemija može da bude zabavna, ali i opasna za one koji se sa njom neodgovorno poigraju.

Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke, čime je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije koja svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom "Budućnost na delu".

Foto: Promo

Deseti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts.

Podrška festivalu su  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam.

Sponzori dvanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic i Grafix.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA