"Šefe, koji ti je vrag? Centrala, mogu li dobiti Vitez Koju? Umočiću": Sećate li se crtaća uz koje ste odrasli?

Tek kada ih pogledate odraslim očima, shvatite koliko su poučni i duhoviti

  • 46

Elsa i Ana, patrolne šape, Maša i njen medved obeležiće detinjstvo današnjih mališana. U pogledu animacije ti su crtaći mnogo napredniji od onih uz koje su rasle njihove mame i tate, ali oni se i dalje kunu u maštu i humor 80-ih i 90-ih godina, kao i u legendarni crtani u 19.15.

Ovo su neki od crtaća uz koje su odrastali današnji milenijaci. Ako smo zaboravili neki, podsetite nas u komentarima.

NEGDE U ZEMLJI SNOVA

Retko ko nije plakao uz ovaj crtać, a danas ne zna za scenu "Umočiću". Brat i sestra, toliko siromašni da dele i tvrdu koru hleba, u snu odlaze na jedno čarobno mesto u kome ne moraju da nose rite i mogu da jedu koliko im duša hoće. Ovo je crtać koji je čitave generacije učio o dobroti, skromnosti, plemenitosti, tome da tamo gde ima sloge i ljubavi, biće i novca.

VUK VUČKO

Vuk Vučko i vučić Žućko zapravo su nastali u Americi početkom 1960-ih godina, ali su se na srpskim televizijama mogli da nađu i u 21. veku. Vučko je sa lakoćom i izvesnim nemarom pokušavao da bude pametniji od drugih, kako bi sebi i Žućku obezbedio besplatan smeštaj ili hranu. Njegova uglađena prevrtljivost zasmejavala je klince i učila ih da kasnije vole filmove o mnogo komplikovanijim podvalama.

TOM I DŽERI

Priznajte, bar jednom vam je bilo žao što Tom nije uhvatio Džerija. Ne zato što je preslatki miš to zaslužio, nego zato što nam je i jadni Tom toliko prirastao za srce, da nije moglo da nam ga ne bude žao. Mačkove ideje kako da uhvati svog cimera Džerija, sa kojim živi u istoj kući, gledali smo širom otvorenih očiju i umirali od smeha kada bi se Tom redovno upeljtao u sopstvenu zamku. Bilo je smešno i kada bi ga dve punačke noge ispod kecenje i preteći kažiprst glasno grdili. Vremena su se menjala pa je crnjkinja kojoj nikada nismo videli lice izbrisana iz crtaća, no i ona je, svejedno, bila deo našeg odrstanja.

PTICA TRKAČICA I KOJOT

Podsećajući na Toma i Džerija, Ptica Trkačica i Kojot svakodnevno se bore jedno protiv drugog. U nepreglednoj pustinji Kojot non-stop smišlja sve složenije načine da uhvati i pojede pticu, koja njegovu pamet, baš kao Džeri, stalno porazi svojom prirodnošću ili time što uoči tu jednu grešku koju je prevideo. I ono njeno "mi-mip". Legendarno.

Pričalo se kako je neki milioner platio timu koji je crtao ovaj crtać da naprave jedan u kome ju je Kojot uhvatio. Toliko ga je nervirala. Da li biste voleli da pogledate taj film?

CIPELIĆI

Šu, šu, šu pipl... Priznajte da ovo pevušite na sam pomen Cipelića. Pre Voćkica naučili su nas da volimo crtaće u kojima su junaci stvari. Nanulina, Popka Bebić, Gilda van Klompić, Šunjalo, Pirueta, Čarli, Šljapko Lokvić, Skituljko, Devetar Cokulić, Milek Čizmić likovi su koje smo svi znali. Koji vam je bio omiljeni?

ĐOLE PROLEĆE

Svako smo proleće dočekali uz ovaj raznobojni, veoma maštoviti crtani. Kroz napore čovečuljaka, koji žive ispod zemlje, pokazuje se smena godišnjih doba i gomila boja koja zemlji oduzima belilo i pretvara je u nepregledni, plodni kolaž.

U originalu crtani se zove "To spring", što je igra reči jer znači i "Proleću", ali i "ustati" ili "pokrenuti se", što je upravo ono što patuljci moraju da urade kako bi jedno godišnje doba smenilo drugo. Naravno, tmurni oblak koji predstavlja zimu im to znatno otežava.

PERA DETLIĆ

Kada se spomene ime Pere Detlića, svi će se prvo setiti njegovog simpatičnog smeha i onog lupkanja kada kljuca drvo, a piljevina samo leti. Ako ste odgledali sve epizode, a nije vam dosta neuhvatljive ptičice, početkom ove godine izašao je igrani film.

MORNAR POPAJ

Jedina osoba koja je mogla da nas natera da jedemo spanać kao deca. I nas, i naše roditelji, a i bake i deke, jer je jedan od najčuvenijih mornara na svetu nastao kao reklama za konzervirani spanać pre 99 godina! Kao crtać predstavila ga je Beti Bup u epizodi “Beti Bup sreće mornara Popaja” i otada ga obožavamo. I njega i Olivu, i Kiću, i Peru Žderu a čak smo i preko lika Badže naučili da prepoznamo nasilnike.

ŠAŠAVA DRUŽINA

Duško Dugouško, Patak Dača, Tviti, mačak Silvester,  Tasmanijski đavo, Gica Prasić, petao Sofronije, bakica, Pepe le Tvor, Elmer Davež, Marsovac Marvin, Sima Strahota i mnogi drugi bili su crtaći mnogo, mnogo godina. "Šefe, koji ti je vrag?", Duškova čuvena rečenica dok gricka šargarepu nesvesno nas je učila i da zdravo jedemo, i da mirno rešavamo konflikte.

Ko ih je voleo, gledao je i "Svemirski basket" barem 10 puta. A uskoro nam stiže i nastavak, bez Džordana, a sa Lebronom Džejmsom, ali i svim omiljenim nacrtanim košarkašima.

VITEZ KOJA

Ovaj crtani govori o kornjači superheroju, Vitez Koji, i njegovom vernom drugu Mlati Zamlati, čupavom belom psu. Kada se neko nađe u nevolji, samo pozove telefonom i kaže ”Centrala, mogu li dobiti Vitez Koju?”. Simpatični heroj svoju akciju otpočinje uzvikom “Pokret!”. Glavno oružje mu je iskrivljeni mač, a čitava priča nastala je kao parodija na priče o vitezovima. Ovaj junak sa perom na glabi i krivim mačem spasava kraljice, kraljeve, princeze. Crtać nije bio mnogo gledan u svetu, ali ovde smo ga baš voleli.

BRZI GONZALES

Pre "Televise" deca 80-ih i 90-ih bili su naša veza sa Meksikom. Brzi Gonzales, najbrži miš u Meksiku, belo odelo, crvena marama, sombrero i uzvik "Andale! Ariba" nadmudrivao je mačka Silvestera i stalno trčkao kroz one šuplje sireve koje mi ovde nikako nismo imali. Ponekad bi morao da od mačke sačuva i svog rođaka, najsporijeg miša u Meksiku.

PORUČNIK DRAGULJČE

Poručnik Draguljče je zelenkasti pas u narandžastom mantilu koji se bori protiv kriminala. Toga dovodi u razne zanimljive situacije, a pored sitnog smeha i izbačene vilice prepoznatljiv je i po tome što vozi oronuli automobil koji se raspadne kad god zalupi vratima.

MIKI MAUS

Verujete li da je Miki nastao pre 90 godina? Avanture Mikija i njegove družine - Mini, Paja Patak, Baja Patak, Pata, Raja, Gaja, Vlaja, Pluton, Horacije... - pomno smo pratili i u crtaćima, i u stripovima, knjigama, filmovima, kvizovima. Miki Maus je verovatno najuticajniji proizvod Dizni univerzuma i njegovo zaštitno lice.

STUDENKO

Verovatno prva asocijacija na ovaj crtani jeste čuvena rečenica “Briga me za zimu, briga me za sneg, krzno mi je toplo, ja sam pravi medved”. Studenko je priča o neposlušnom mrkom medvediću koji beži od kuće uveren u to da mu hladnoća ne može ništa. On upada u nevolju iz koje ga izbavlja vilenjak, a medvedić se na kraju vraća majci i šalje poruku svojim gledaocima da se neposlušnost ne isplati. No, pustite pouku, sećate li se ledenica koje se pretvaraju u lizalice?

BETI BUP

Beti Bup je jedna od najprepoznatljivijih crtanih likova na svetu, a popularna je bila još 1930-ih godina. Specifična šminka, bob frizura, prepoznatljivi glas i "bup-up-a-dup" uzrečica napravili su od nje brend. Kada je pogledate odraslim očima, možda će vam se učiniti malo previše koketna za taj uzrast. Nekoliko epizoda ovog crtaća je tokom godina zabranjeno zbog prikazvinja konzumacije droge ili objektivizacije žene, ali da li ste kao deca umeli da primetite takve stvari?

Jesmo li zaboravili neki crtać? Koji smatrate da bi današnjim klincima bili zanimljivi da gledaju?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deff

    3. novembar 2018 | 08:31

    A sta je sada deci plasirano....? Parovi..Zadruga..blud i razvrat... ogromna razlika..zato nam tako i jeste...

  • DARKO 100%

    3. novembar 2018 | 08:26

    Bilo je jos crtaca Pink panter,inspektor Radisa,baltazar,

  • D.M.

    3. novembar 2018 | 08:46

    Talični Tom , Baltazar , a moglo bi i da im se prikazuju i igrani programi za decu : Kockica , Metla bez drške , Priče Iz Nepričave , Varošarije , Kolariću paniću , itd . Kada pogledam broj ovih igranih programa za decu vidim koliko je nekadašnji dečiji program bio sadržajniji , i koliko su današnji klinci uskraćeni .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA