≫ 

Ako ste u stanju da prepoznate čija je ovo slika, možete se hvaliti da ste "poznavalac umetnosti"

„Lobanja skeleta sa gorućom cigaretom“ na prvi pogled ne odaje autora, i smatra se njegovim ranim radom, iako je nastala svega četiri do pet godina pre nego što se ubio u 37. godini života

  • 6
„Lobanja skeleta sa gorućom cigaretom“, Vinsent van Gog, 1885—56. Foto: Wikimedia Commons/Google Cultural Institute

„Lobanja skeleta sa gorućom cigaretom“ (hol. Kop van een skelet met brandende sigaret) jedan je od najranijih likovnih radova velikog holandskog umetnika, predstavnika postimpresionizma i verovatno najpoznatijeg slikara novijih vremena Vinsenta Vilema van Goga (1853—1890).

Radi se o malom i nedatiranom ulju na platnu na kojem je prikazan (nakeženi?) skelet sa cigaretom, a koji je najverovatnije izrađen u periodu 1885—86. i to kao duhoviti komentar na ondašnje konzervativne akademske prakse, odnosno na zahteve koje su umetnicima postavljali članovi zvaničnih likovnih škola, počev od pariske Akademije likovnih umetnosti.

Naime, pre nego što se počne sa slikanjem živog ljudskog modela, akademska je rutina zahtevala studiranje skeleta ne bi li se razvilo poznavanje ljudske anatomije, a takvo poimanje značenja ove slike dolazi otuda, što je Van Gog u to doba živeo u Antverpenu i pohađao časove Kraljevske akademije lepih umetnosti, koje će docnije opisati kao dosadne, tvrdeći da ga ničemu nisu naučili. Uostalom, tokom tog su perioda nastali i drugi njegovi radovi na kojima su prikazani skeleti, ali to nije jedini način na koji se slika može shvatiti.

„Autoportret“, Vinsent van Gog, 1887. Foto: Wikimedia

Verovatno je ovo, pored toga, i svojevrsni „vanitas“, odnosno simboličko umetničko delo koje ima za cilj da prikaže prolaznost života i uzaludnost užitka te izvesnost smrti; ujedno, ovo je i „memento mori“, umetnički i simbolički podsetnik na smrtnost čovekovu i taštinu zemaljskog života te prolaznu prirodu svih ovostranih dobara i težnji. Gotovo je izvesni da ovo nije nikakva kritika pušenja kao navike i poroka: uostalom je Van Gog bio strastveni pušač do kraja svog života.

Rekosmo maločas da je u pitanju malo ulje na platnu, i zbilja je tako: veličina slike je svega 32 sa 24,5 centimetara. Isprva beše u vlasništvu autorovog brata Tea van Goga, ali ju je nakon njegove smrti (samo godinu dana posle Vinsentovog samoubistva) nasledila supruga mu Johana van Gog-Bonger. Nakon što je ona preminula 1925. godine formalno je došla u posed njihovog sina Vinsenta Vilema van Goga, koji je ime dobio po slavnom stricu.

On je „Lobanju skeleta sa gorućom cigaretom“ prodao Van-Gogovoj zadužbini 1962. nakon čega je posuđena Muzeju Stedelijk u Amsterdamu. Od 1973. nalazi se na trajnoj pozajmici u amsterdamskom Muzeju Van Goga.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA