≫ 

Otac i sin, Lazar i Petar Ristovski, na filmu oživeli kralja Petra I: Potresne scene o srpskoj istoriji snimane na Krfu (FOTO) (VIDEO)

Lazar Ristovski kaže da bi ovo mogao biti njegov poslednji film, dok Petar sumnja u to

  • 16

Na zakazani intervju dolazi tačno u minut, a tačnost je uvek bila odlika velikih i odlučnih ljudi. Na oca, Lazara Ristovskog, ne podseća mnogo fizički. Sve dok se ne osmehne. I tu, na nekih deset metara pre nego što se rukujemo, u glavi mi se, kao rolna, odvijaju sve scene iz filmova u kojima sam gledala Lazara. Drago mi je što je sada došlo vreme da i mlađi predstavnik porodice, Petar, napravi svoju filmsku karijeru. Čvrst stisak ruke i prijateljski pozdrav odaju da je mladi reditelj čvrsto na zemlji, iako na leđima poslednjih meseci nosi veliku istorijsku priču, o jednako velikom srpskom vladaru.

Lazar Ristovski je poslednjih sedam godina želeo da uradi film o kralju Petru I Karađorđeviću, i kada je prošlog septembra shvatio da je pravi trenutak za takav poduhvat - režiju filma prepustio je sinu Petru, dok je on na sebe preuzeo da iznese lik kralja, ali i da bude glavni producent. Hrabro, sa obe strane. Za nešto više od mesec dana, tačnije, 5. decembra, film će biti stavljen na milost i nemilost publike.

Film prikazuje omiljenog srpskog kralja kao predvodnika vojske u Prvom svetskom ratu, a prema motivima romana "Čarape kralja Petra", Milovana Vitezovića.

Foto: Privatna arhiva

- Dugo nam se taj projekat motao po glavi i kada je Lazar rešio da ja režiram film, rekao sam mu da bih voleo malo taj scenario da adaptiram jer sam imao neke druge ideje kako bi to moglo da se napravi. I onda smo počeli da se bavimo istraživačkim radom. Pošto se sve brzo odvijalo i imali smo malo vremena, nekad smo morali paralelno da istražujemo i pišemo scenario za film i za seriju. Radili smo na talasu tog velikog adrenalina - objašnjava Petar.

Dok razgovaramo, shvatam da je i za samo tih mesec dana, a kasnije kroz snimanje filma, potpuno ušao u život kralja Petra I, vratio se u vreme u kom je on živeo, ratovao i borio se za svoju Srbiju, čak i u dugim godinama izgnanstva.

- Proučavajući knjige, shvatili smo da je kralj Petar ličnost koja je puno kompleksnija od onog što mi znamo iz nekih udžbenika i istorijskih knjiga. Moj zadatak i zadatak scenarista je bio da nađemo psihologiju tog čoveka i da to donesemo na filmsko platno. Mislim da smo na kraju u tome i uspeli jer smo veliku istorijsku priču uspeli da svedemo na sudbinu jednog čoveka i to vladara, kog smo spustili na taj jedan ljudski nivo - priča mladi reditelj.

Petar Ristovski/ Foto: Nikola Tomić

Kralj Petar je na prvom mestu bio ratnik. Živeo je u izgnanstvu 45 godina i sve vreme čeznuo da se vrati u Srbiju. Njegova majka je uticala na želju da se vrati u domovinu i da nastavi dinastiju Karađorđevića.

- Pored toga što je bio dobar ratnik, u Evropi se kasnije obrazovao i doneo u Srbiju neke političke ideje. Planirao je da od naše zemlje napravi parlamentarnu demokratiju. Zanimljivo je da su neki ustavi i zakoni koje je doneo ograničavali i njega kao vladara. Kasnije je i njegov sin vladao pod tim ustavom. Pokazao je da je iskusan diplomata, porodičan čovek, trudio se da bude dobar otac svojoj deci, bio je izuzetan strateg koji je prikupio iskustva iz tih ratova u kojima je učestvovao - kaže mi Ristovski.

Potvrđuje mi i priče koje sam proteklih godina saznavala od pojedinih istoričara, a to je da je kralj Petar bio asketa.

Foto: Privatna arhiva

- To je valjda taj neki vojnički način života koji je posle preneo čak i na srpski dvor. Zabranio je da se služe raskošna jela na dvoru, uveo je neka obična srpska jela, zahtevao je da njegove prostorije u kojima je boravio budu skromno i oskudno nameštene i voleo je da razgovara sa običnim ljudima. Često su ga viđali na ulici kako razgovara sa prolaznicima i otuda njegovi mnogobrojni nadimci. Jedan od njih je "narodna majka".

Upravo to je bio jedan od glavnih zadataka u filmu, da se pokaže zašto je narod tako nazivao kralja.

- U filmu se oseća jedna osnovna karakterna linija njegovog lika, a to je da on sudbinu celog naroda oseća i nosi na svojim leđima kao neko breme i da bukvalno svaku žrtvu koja je u ratu nastala, u cilju da budemo slobodna zemlja, on oseća na svojoj duši - kaže reditelj.

Foto: Nikola Tomić

Osvrćem se na to da se Lazar tokom snimanja filma žalio na mlađe kolege glumce koji nisu znali da drže pušku, niti da pucaju iz nje. Pitam da li ih je zato na setu posetio general Diković.

- Ne, ne - kaže Petar kroz osmeh. General je došao da nas pozdravi kako bi nam poželeo sreću. A Laza je možda bio malo razočaran zbog nesnalaženja mlađih kolega sa oružjem, ali dobro, on nekad nije ni realan. Znamo koliko je on filmova prošao u kojima je imao priliku da nauči da puca.

Film je sniman na mnogim autentičnim lokacijama i u objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Sokogradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, ali i na Krfu.

Foto: Privatna arhiva

- Meštani koji žive tamo nekako saosećaju sa sudbinom našeg naroda i patnjom. Mnoga velika prijateljstva, priče i ljubavi su počele za tih godinu i po dana, koliko je naša vojska bila tamo. Tada se naš narod pomešao sa tim meštanima i puno je toga što ondašnje Grke vezuje za Srbiju. Zbog toga nas vrlo poštuju i vole. Zato su dali sve od sebe da nam pomognu - kaže Petar.

U ovom ostvarenju je pokazan stav prema ratu, a to je da je on truo, mračan, pokvaren, zao, da ne ginu oni koji to zaslužuju, nego oni kojima kuršum sleduje. Na kraju krajeva, tako je i kralj govorio.

Kada pitam Petra kako je proslavio snimanje poslednje scene filma sa ocem, iskreno mi odgovara:

- Prvo smo se čvrsto zagrlili i taj zagrljaj je trajao jedan minut, a posle smo ćutali.

Foto: Privatna arhiva

Ne mogu, a da ne pomenem i Lazarevu izjavu da bi ovo mogao biti njegov poslednji film.

- Moguće da ovo doživljava kao ulogu u kojoj se dosta potrošio. Videćemo - odgovara Petar.

Dodaje i da ima treme pred premijeru, da je ceo projekat od početka bio velika odgovornost, ali da veruje da će publika biti zadovoljna.

Ja dodajem: i više od toga.

Dan kasnije, njegov otac, Lazar Ristovski, za potrebe montaže intervjua sa Petrom poslao mi je video materijal iz filma. Prva scena koju sam videla naterala me da zanemim na nekoliko sekundi.

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banat

    3. novembar 2018 | 19:50

    Kakav otac takav sin svaka čast.

  • Keni

    3. novembar 2018 | 21:51

    Neverovatno,a tako je dobar glumac bio,prodao se.....kako on to kaze MRSOMUD.....naravno da mi ne pada na pamet da gledam film koji je napravila prodana dusa.....

  • Dejan

    3. novembar 2018 | 21:09

    Napokon! Naš kralj je bio veliki čovjek!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA