≫ 

Patriotska čitanka za sva godišta: Održana svečana premijera filma "Zaspanka za vojnike" (FOTO) (VIDEO)

Film je premijerno prikazan u velikoj dvorani Sava centra

  • 1

Premijera filma "Zaspanka za vojnike", reditelja Predraga Gage Antonijevića održana je večeras u prepunom Centru "Sava". Crvenim tepihom su prodefilovali poznati i široj publici manje znani mlađi glumci, ali i brojna ekipa koja je na filmu radila.

Kako je uoči premijere rekao reditelj filma Predrag Antonijević, velika je čast bila što je država izabrala da baš ovim filmom obeleži stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.

Vuk Jovanović, Foto: Marko Jovanović
Deo ekipe filma, Foto: Marko Jovanović

U pitanju je, kaže reditelj, delo rađeno da bude neka vrsta patriotske čitanke, koje mogu da gledaju deca već od petog razreda i da razumeju sve što se dešava.

- Film je napravljen tako da ima emociju, tenziju, strah, namerno tako pravljen, bez psovki, osim jedne na kraju. Film korespondira na emotivnom nivou sa publikom, i staro i mlado je došlo na projekciju, pa videćemo - rekao je Antonijević.

Marko Gvero i Milica Mihajlović, Foto: Marko Jovanović
Nataša Drakulić, Radoš i Nedeljko Bajić, Foto: Marko Jovanović

Prema rečima jednog od glavnih glumaca, mlađanog Marka Vasiljevića, koji tumači ulogu tek svršenog studenta biologije Stevana Jakovljevića, prema čijoj je trilogiji, o odiseji ratnika-seljaka u Velikom ratu i nastao film.

Marko Vasiljević, Foto: Marko Jovanović

- Stevan je tek počeo da radi kada je počeo sukob i kao i većina mladih tada odlazi prvi put u rat. Uplašen je i nesiguran i kako vreme odmiče stiče svoju hrabrost - kaže Marko Vasiljević.

Kako kaže Nenad Okanović, koji tumači ulogu redova Tase, reč je o čoveku koji je naučio da živi s ratom.

Nenad Okanović, Foto: Marko Jovanović
Nataša Ninković i Aleksandar Đurica, Foto: Marko Jovanović

- Njemu je to treći rat, zato je on tako i doživljavao sve te situacije u odnosu na te mlade ljude kojima je to bilo prvi put. To je jedan opušteni pristup ratu - rekao nam je praunuk čuvene heroine Velikog rata Milunke Savić.

- Ovo je najbolji film Gage Antonijevića. Fantastičan film, ali sa teškom emocijom - kaže Okanović i dodaje da je činjenica da je on praunuk Milunke Savić jedna od stvari koja ga čini još ponosnijim.

Roman Goršek i Aleksandra Kovač, Foto: Marko Jovanović

- Srećan sam i zadovoljan što mogu da na neki način predstavljam ljude koji su se s njom borili - kaže Nenad Okanović.

Prema rečima Tare Jevrosimović (18), koja tumači ulogu Stevanove sestre, njena uloga je rađena po životu čuvene književnice Mir Jam, koja je bila starija sestra Stevana Jakovljevića.

Rastko Janković i Tara Jevrosimović, Foto: Marko Jovanović

- Iako nisam imala mnogo dana snimanja, svi su me lepo prihvatili i osećala sam se kao punopravni član ekipe - kaže Tara.

Tara je igrala sestru Stevana Jakovljevića, Foto: Marko Jovanović

Iako je tek četvrta godina srednje škole, ovo joj nije prvo iskustvo na filmu. Vatreno krštenje imala je u filmu "November rain" gde je glumila pored Pirsa Brosnana.

Tara Jevrosimović planira da upiše glumu, Foto: Marko Jovanović

Drugi film u kom se pojavila "Apsurdni eksperiment" još nije ugledao svetlost dana, ali se Tara Jevrosimović svim srcem nada da hoće. Uveliko planira da upiše Fakultet dramskih umetnosti.

Premijeri je prisustvovala i pevačica Aleksandra Kovač, koja je radila muziku za film. Scenario je napisala Nataša Drakulić, po motivima "Srpske trilogije", Stevana Jakovljevića.

Osim ekipe filma, brojne poznate ličnosti iz sveta sporta, filma, kulture i medija su bile na premijeri. Videli smo Slobodana Bobu Živojinovića, malo kasnije je stigao i njegov sin Filip sa suprugom Aleksandrom, bivšeg fudbalera Crvene Zvezde Ivana Adžića, bivšeg košarkaša Partizana Miška Marića, novinara i voditelja RTS Gorislava Papića, glavnog i odgvornog urednika Danasa, Dragoljuba Petrovića, biznismen iz SAD Den Tana, voditeljka Suzana Mančić, a došle su i brojne kolege glumci: Jelena Gavrilović, Branka Pujić, Miodrag Krstović...

Anđela Jovanović, Foto: Marko Jovanović
Jelena Gavrilović, Foto: Marko Jovanović

I kako nam reče reditelj, zaspanka se ne odnosi na uspavanku, već na cvet "argentijana verna", koji po narodnom predanju raste na grobovima poginulih ratnika.

Pogledajte video:

(J. V. / j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    3. novembar 2018 | 06:54

    Što više takvih filmova a manje zadruge i sličnog šunda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA