≫ 

Reditelj "Korena" oštro odgovorio na negativne komentare nakon što je naprednjaka Tošića prebacio u liberala

"Oprostite nam naše greške i liberala Tošića (iako ga ne smatramo greškom)"

  • 3

- Odluka da Tošića ostavimo kao liberala ima veze sa današnjim političkim trenutkom otprilike koliko i taktika odbojkašica na Svetskom prvenstvu sa trenutnim državnim vrhom. Ali u Srbiji u kojoj živimo danas, sve se linije bukvalno svakog narativa moraju preseći u toj jednoj tački, i moraju biti jasno definisane, jesi li za ili protiv - kaže reditelj serije "Koreni" Ivan Živković za Nedeljnik.

Na društvenim mrežama optužili su autore serije "Koreni" da su namerno izmenili tekst istoimenog romana Dobrice Ćosića kako bi se dodvorili Aleksandru Vučiću i da su umesto "naprednjaka Tošića" podmetnuli "liberala Tošića".

Reditelj "Korena" je odmah odgovorio:

"Ključna scena iz prve epizode, a i iz celog romana, večera na kojoj mlađi sin Vukašin saopštava ocu i bratu da se ženi, da je sam izabrao ženu nakon povratka sa školovanja iz Pariza i da je ona ćerka ljutog protivnika njegovog oca, izvesnog Tošića. Otac ga se odriče, kaže mu da je ovaj mrtav za njega, i iz tog događaja dalje kreće tok radnje romana. Znali smo da je scena važna, dosta smo se njome bavili i, mislim, napravili dobru stvar.

Printskrin/RTS

Kraj epizode, špica. Kreće talas pohvala, Tviter gori, kreće od uglednih kolega (Kojo, Biković) pa nadalje. Odnos pohvala i kritika 95:5. Telefon i dalje ne miruje, udara po svim frontovima Viber, Whatsapp, poruke, Fejs, Tviter. Kolege šalju pohvale, čestitaju, kažu dobro je, odlično. Sa zebnjom se setim da pogledam Tviter, i... Čudo. Lavina pozitivnih komentara. Kreću citati iz dijaloga, hvale svi Lauša. Ikonice - aplauzi. Malo me to zatiče, nisam očekivao. Ali je dobar osećaj.

I onda nakon 24 sata, kreće novi talas, ovaj put inspirisan jednim tvitom koji je pronašao da je u dijalogu u romanu Tošić naprednjak, a da smo ga mi prekrstili u liberala. Pitanje, iako banalno, nije neočekivano. Kada smo kroz rad na scenariju shvatili da postoje različita izdanja (samo je u poslednjih nekoliko postao, i to samo na tom mestu: naprednjak), nakon razmišljanja, donosimo odluku da ostane liberal. Ajmo kratko samo analiza.

Kvantitativna analiza: naprednjak se u romanu pojavljuje samo 1 (i slovima: jedan) put. Na svim ostalim mestima i u dijalogu i u opisima svi Aćimovi protivnici su liberali. Ukupno 7 : 1, čini mi se.

Printskrin: RTS

Kvalitativna analiza: sukob liberalnog i radikalnog je mnogo puta jasniji i jednostavniji za razumevanje široke publike, da ne govorim o publici izvan našeg jezika i poznavanja istorije. I da se podsetimo još jednom osnovne stvari: maltene sve u romanu „Koreni" je - fikcija. Prerovo ne postoji, Aćim Katić i svi ostali likovi (osim kralja Milana...) izmišljeni su.

Ali to nije dovoljno jasno, ili nije dovoljno atraktivno kao istina. Komesari današnjice na Tviteru napadaju strašnim uvredama. Udvorištvo, beščašće, falsifikat svetinje. Zbunjen sam tolikim izlivom besa, pa mi smo samo pokušali da napravimo TV seriju, pa zar to zavređuje tolike uvrede?

Odluka da Tošića ostavimo kao liberala ima veze sa današnjim političkim trenutkom otprilike koliko i taktika odbojkašica na Svetskom prvenstvu sa trenutnim državnim vrhom. Sa nama ili protiv nas.

Pintskrin: RTS

Da na kraju zahvalim svima za komplimente i pohvale. Zahvalni smo vam svi od srca, i radujemo se što gledate i uživate. Mi smo toj seriji zaista dali sve što smo znali i umeli. A za ove druge: evo koristim priliku da zamolim za milost i strpljenje. Oprostite nam naše greške, oprostite nam antene, obrve, klima-uređaje i ostale „kardinalne" greške. Oprostite nam i liberala Tošića (iako ga ne smatramo za grešku).

I gledajte seriju, jer je ona to zaslužila. Gledajte je makar i krišom, makar ništa ne napisali na Tviteru i Fejsu, gledajte je jer je dobra. Odlična, možda. I jer vam jedno kapitalno delo naše literature donosi na nov i zanimljiv način. Nadajmo se ne i poslednje.

Nadajmo se da će biti još mnogo boljih, i sa manje grešaka."

VIDEO: A evo kako je spornu situaciju objasnio producent Korena, Goran Šušljik:

(Telegraf.rs/Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angry

    5. novembar 2018 | 13:21

    Pa kritikovace samo onaj ko nije citao Korene, a tamo se jasno vidi i zna da je Tosic spomenut i kao naprednjak i liberal, a do kraja romana, biva i ostaje samo liberal. Ne bih ulazio u druge analize politickog zivota danasnjice.

  • Mnogo je kume...mnogo je

    5. novembar 2018 | 13:12

    Ko će srbinu ugoditi.....

  • Tatjana

    6. novembar 2018 | 07:15

    Serija je predivna.Sve pohvale svima. Ova serija će ostaviti veliki trag u našoj filmskoj umetnosti.Nadam se da će ovoliki odjek koji ima biti inspiracija da se snimi i nastavak po drugoj knjizi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA