≫ 

Početak vrtoglavog uspona Vladimira Putina zabeležio je svojom kamerom! Sada je zbog filma o prvom čoveku Rusije morao da pobegne iz zemlje

Pratio je Putina u stopu kada je ovaj bio samo nepoznati kandidat za predsednika Federacije

  • 0

I oni koji Vladimira Putina vide kao obećanog spasitelja pravoslavnog sveta, i oni koji ga smatraju diktatorom i neprijateljem demokratije, treba da odgledaju film Putinovi svedoci, koji se ovih dana emituje na filmskom festivalu Slobodna zona.

Dokumentarac koji je snimio i režirao Vitalij Manski daje jedinstven pogled na prve dane Putinove vladavine, pogled koji je postojan, sumnjičav, ponekad ironičan ne toliko prema Putinu, koliko prema njegovim svedocima, koji su te 2000. godine, vrlo brzo nakon što su nestali iz kadra Manskog, izgubili predstavu šta će se dalje desiti sa Rusijom , ali i njima samima. Ponekad se u filmu čini kao da je Putin projekat koji je progutao sve svoje tvorce...

O čemu se ovde radi? U novogodišnjoj noći, 31.12.1999. godine Boris Jeljcin je promumlao svoju ostavku na nacionalnoj televiziji, ustupivši mesto v.d. predsednika države gotovo nepoznatom Vladimiru Putinu.

Mladi političar, sa nula odsto podrške, ima četiri meseca da se predstavi narodu pre predsedničkih izbora. Ne želeći predizborne reklame i spotove (ali pazite – ni debate), on daje da se o njegovoj kampanji snimi film. Tu na scenu stupa Manski, koji predsednika-novajliju prati u stopu. Predizborni film koji je Putin želeo davno je objavljen. No „Putinovi svedoci“, film stvoren od naiskorišćenih scena i novih okolnosti koje su izmenile već objavljen materijal, uskomešao je duhove.

 
 
 
View this post on Instagram
❗Putin. Putinovi počeci. Autentična atmosfera Putinovog uspona. Vladavina. Atipično intimni snimci. Iza kulisa. Neustrašivo i nadasve usudno delo Vitalija Manskog, koji je naivno mislio da je moguće biti samo svedok. PUTINOVI SVEDOCI su definicija kontroverze. Dmitrij Medvedev jedini među ključnim insajderima u ovoj priči koji je ostao blizak Putinu, dok reditelj ne živi više u Rusiji, što i nije tako začuđujuće. Posvedočite i vi Putinovom putu i načinu, ali sa bezbedne i udobne distance - iz Slobodne Zone! #slobodnazona #slobodnazona14 #slobodnazona2018 #freezone #putinswitnesses #rusija #vitalymansky #freezone2018 #festivalfilma #filmskifestival #filmovi #putinovisvedoci #bioskop #niš #novisad #begrade #beograd #ig_belgrade #srbijaA post shared by Slobodna Zona / Free Zone (@slobodnazona) on

Sam naziv „Putinovi svedoci“ jeste jedan od "naočara" kroz koje se može gledati ovaj film. Manski direktno priča o tome – ako negodujemo samo ćutke, čekajući nekog drugog da dela protiv sistema, mi smo saučesnici tog sistema. Mi podržavamo, ako se samo u sebi protivimo, tvrdi reditelj. Tek kada reagujemo, prestajemo da budemo saučesnici i postajemo svedoci.

A u nekim momentima deluje kao da su svedoci ti koji Putina dovode na vlast. Kao da su ćutljivi šarm i neodređeno obećanje čvrste ruke jedino što sam Putin ima. Svedoci utiru njegov put. Politički tehničari, marketinški stručnjaci, političari željni naslednika, žedni novca, žedni moći i svog mesta u njenoj senci – oni guraju zupčanike, nesvesno stvaraju parole i trče ka onome što samo u toj jednoj izbornoj noći liči na njihovu pobedu.

Manski je doneo odluku da ovaj film sastavi isključivo od snimaka nastalih u prvoj godini Putnove vladavine. Zbog toga je ponekad teško doneti validne zaključke o Putinovim svedocima, osim ako dobro ne poznajete rusku dnevnu politiku. Zbog toga su možda trenuci u kojima reši da preskoči veći vremenski period i iz sećanja odleti u nabrajanje i analizu pomalo teško ispratiti, jer nemate dovoljno informacija.

Neki delovi filma biće duhovito i bolno poznati ovdašnjim gledaocima. Taze nabavljene ikone, natrpane u vitrini prebogate Jeljcinove vile. Predmeti koji ne služe obožavanju, već deklarisanju. Nepromišljeno oduševljenje i izneverena nada u novi milenijum, eru „demokratije i slobode“. Vaskrsenje korova socijalizma i 90-ih godina. Raskol političkih saveznika…

Sve i da vas uopšte ne zanimaju ni Putin, ni Rusija, film vredi odgledati kao vežbu kritičkog mišljenja. Osim privatnih kadrova iz režiserovog doma, film je uglavnom sastavljen od materijala koji služe kampanji. Svi ljudi su ovde svesni da su snimani i da će biti prikazani. Ali ovako neobrađeni snimci tu kampanju donekle ogoljuju. I ne samo tu, već i svaku drugu kampanju, ukazujući na greške koje čitave nacije u prelomnim trenucima prave. Grešku nezaustavljivog entuzijazma. Grešku nepostavljenog pitanja. Grešku ne insistiranja na odgovoru. Grešku vere u principijelnost koja je toliko jaka da ne može da je zavede vlast, i grešku da je išta na putu do vlasti zaista iskreno i spontano.

KO JE VITALIJ MANSKI

Ukrajinski reditelj Vitalij Manski je trenutno jedan od najvećih svetskih dokumentarista, autor filmova "Putinovi svedoci", ali i "Pod suncem", koji je jednoglasnom odlukom žirija pre dve godine proglašen za pobednika "Slobodne Zone".

Kao nekadašnji glavni i odgovorni urednik na nacionalnoj televiziji, tokom godina snimio sate i sate arhivskog materijala, a u filmu "Putnovi svedoci" vodi nas iza kulisa nekih od najvažnijih događaja u novijoj istoriji Rusije.

Trenutno živi u samonametnutom izgnanstvu u Latviji.

POSLEDNJA PRILIKA DA OGLEDATE FILM

Filmski hitovi koji su na 14. Slobodnoj Zoni izazvali najveću pažnju publike biće prikazani „na bis“ u utorak 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Među njima su i "Putinovi svedoci", koji će svoju "reprizu" imati u utorak u 15 sati. 

Poslednja prilika da odgledate hitove ovogodišnje Slobodne zone ukazaće se za još tri filma. O kojim se naslovima radi, pogledajte OVDE.

VIDEO: Ovako je izgledala ekstravagantna četvrta Putinova inaguracija

VIDEO: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA