≫ 

Umro Sten Li, legendarni tvorac Spajdermena, Hulka, Ajronmena

On je postao poznat po tome da je "humanizovao" superheroje, promenivši im "savršene" karaktere tako da su ih mučili svakodnevni problemi

  • 8

Legendarni američki autor stripa Sten Li, kreator i Marvelovih junaka kao što su Spajdermen, Neverovatni Hulk, Fantastična četvorka i Ajron men, umro je u 95. godini.

Li je rođen u Njujorkju, u porodici siromašnih jevrejskih emigranata, rumunskog porijekla. Nakon završetka srednje škole u Bronksu počeo je da radi u kompaniji Tajmli komiks, koja je danas poznata kao strip gigant Marvel.

Sten Li sa svojim junacima, Foto: Tanjug/AP

On je postao poznat po tome da je "humanizovao" superheroje, promenivši im "savršene" karaktere tako da su ih mučili svakodnevni problemi, zabrinutost i strah, čime ih je približio čitaocima.

Spajdermen, Foto: AP/Tanjug

U saradnji s crtačem Džekom Kirbijem osmislio je Fantastičnu četvorku, a zatim i Hulka, Ajronmena, Tora i Iks menove. Uz crtača Bila Everta je stvorio Dardevila, a sa Stivom Ditkom Doktor Strejndža i Spajdermena.

Li je zahtevao da na prvim stranama stripa, osim scenariste i crtača, budu ispisana imena i ostalih koji su radili na stripu kao što su tušeri, unosači teksta i koloristi.

Ajronmen, Foto: Marvel

Ostao je poznat i po tome da se kroz stripove borio protiv rasizma, narkomanije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda. Zanimljivo je da se pojavio u epizodnoj ulozi u svakom Marvelovom filmu. Li je dobitnik 2.428 zvezde koja u cementu ovekovečuje njegov doprinos svetu zabave.

sten Li, Foto: Tanjug/AP

Više od dva miliona stripova na kojima je sarađivao Sten Li objavljeno je u 75 zemalja i prevedno na 25 jezika. Likovi koje je on kreirao pojavljivali su se u 24 crtane televizijske serije i u velikom broju akcionih filmova. Imao je ćerku Džoan, a prošle godine preminula mu je supruga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA