≫ 

Družio se sa Sinatrom i ponosio srpskim poreklom: Zašto je bilo važno da Karl Malden dobije spomenik u Beogradu? (FOTO)

Bio je ponosan na svoje poreklo i uvek je, kada je igrao u filmovima ili na TV-u, insistirao da likovi nose njegovo porodično prezime

  • 0

Spomenik američkom glumcu, dobitniku Oskara i nekadašnjem predsedniku Američke filmske akademije Karlu Maldenu odnosno Mladenu Džordžu Sekuloviću (22. mart 1912 - 1. jul 2009.), otkriven je u utorak ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Ko je bio američki glumac srpsko-češkog porekla?

Rođen je u Čikagu, otac mu je bio Srbin (Petar), majka Čehinja. Engleski je progovorio tek u vrtiću.

Karijeru je započeo tek posle Drugog svetskog rata, u kom je aktivno učestvovao. Uvek je žalio što je, zbog karijere, morao da promeni ime. Bio je ponosan na svoje poreklo i uvek je, kada je igrao u filmovima ili na TV-u insistirao da likovi nose njegovo porodično prezime Sekulović.

Karl Malden, Foto: Profimedia

Otac mu je producirao srpske komade za pozorište i podučavao glumi. Mladen je kao tinejdžer bio član hora "Karađorđe" u pravoslavnoj crkvi Sveti Sava. Njegov prepoznatljiv nos je posledica dva loma koja je pretrpeo dok se kao tinejdžer bavio sportom.

Glumio je u ostvarenjima: "Bejbi dol", "Tramvaj zvani želja", "Ulice San Franciska" - TV serija... Osvojio je jednog Oskara (za sporednu ulogu u "Tramvaju"), imao još 13 nominacija i sedam nagrada.

7 DECENIJA U BRAKU

Sa suprugom Monom je bio u braku od 1938, pa sve do svoje smrti 2009. godine, što je njihov brak činilo trećim najdužim (71 godina) u istoriji Holivuda. Ima dve ćerke Milu i Karlu (bila koautorka očeve autobiografije "When do I start").

Spomenik ispred Jugoslovenske kinoteke, Foto: Slobodan Miljevic

Bio je blizak prijatelj sa jednom od zvezda filma "Sedmorica veličanstvenih" Bredom Deksterom, koji je takođe bio srpskog porekla. Među njegovim bliskim prijateljima bili su i: Frenk Sinatra, Bob Houp, Marlon Brando, Robert Vagner, Kirk Daglas, Natali Vud, Din Martin...

Jedna zgrada pošte u Los Anđelesu nosi njegovo ime, jer su u tom gradu bili ponosni na ono što je postigao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA