≫ 

"Uskoci", pojavljuju se kada je najgore i preporode šou: Kada se desi nešto loše, oni spasavaju priču u poslednjem trenutku (VIDEO)

Slobodan Boda Ninković govorio je za Telegraf o ovoj specifičnoj veštini

  • 0

Predstava je zakazana, karte su rasprodate, a glumca - nema. Ili ne želi više da učestvuje u projektu, ili se razboleo, ili, u najgorem slučaju, preminuo. Šta se onda dešava? Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu stvorilo je posebnu veštinu među glumcima, tzv. veštinu “uskakanja”.

“Uskoci” su glumci koji u relativno kratkom vremenskom periodu savladaju tekst i postupke, sve u cilju da se predstava kako-tako održi. Zbog izvanrednih glumačkih sposobnosti pojedinaca, publika često i ne primeti sa koliko je muke izvedeno tih skoro dva sata scenskog spektakla.

O tome šta za glumca znači “uskočiti” u predstavu razgovarali smo sa čuvenim glumcem Slobodanom Bodom Ninkovićem.

- Uskakanje je jedna stresna situacija, pogotovo ako je to nešto neplanirano i mora hitno da se spasi predstava. Onda nema mesta ni za šta drugo osim za punu koncentraciju i suvo sprovođenje, odnosno rađenje svega što je potrebno da se predstava ne bi srušila.

Bodi je uskakanje u "Hipnozu jedne ljubavi" ostalo u sećanju po jednom nesvakidašnjem događaju / Foto: Promo/ Nikola Vukelić

Boda spada u one glumce koji lako uče tekst, jer ga nikad ne uči napamet, već povezuje sa kretanjem i radnjom. Iako ima dosta iskustva, zbog čega je teško govoriti o tremi, ipak ističe da uskakanje i te kako izaziva tenziju.

- U svom životu imao sam svega 3 ili 4 uskakanja. Ima jedno koje nije baš posebno lepo i ne bih ga ni isticao. Istakao bih ono od pre par meseci, kada sam uskočio u predstavu “Hipnoza jedne ljubavi” na mesto mog izuzetnog kolege, Ljube Bandovića. Predstava traje sat i četrdeset minuta i ja sam od početka do kraja na sceni, što znači da mi je potrebna puna koncentracija. Na tom prvom igranju, kome su prethodile dve probe, desio se jedan poprilično loš događaj na pola predstave. Naime, čoveku u publici je pozlilo i morali smo da prekinemo, tako da je moje prvo uskakanje u tu predstavu obeleženo tim događajem. Mi smo tu predstavu kasnije odigrali i evo sad sa velikom radošću učestvujem u njoj.

Foto: Telegraf

Zbog kratkog vremenskog perioda koje glumac ima za spremanje uloge, neophodna je saradnja celog tima na sceni, ali i van scene.

- Postoji ta izreka: “The show must go on”, tako da kolege obično preuzmu brigu o čoveku koji uskače, pa i ako nešto zaboravi, oni to kažu umesto njega. 

Ukoliko trajno preuzima nečiju ulogu, Boda ima praksu da pozove tog kolegu da čuje njegovo mišljenje, jer on bio autor svega. Isto tako, ako neko “uskače” na mesto glumca koji više nije među živima, običaj je da se zadrže određene karakteristike lika koje je taj glumac osmislio.

Predrag Peca Ejdus preminuo je u septembru ove godine, ali njegove uloge i dalje "žive" / Foto: ATA Images

- Pre nekih 15-20 dana moj dragi kolega Dragan Petrović Pele uskočio je na mesto pokojnog Pece Ejdusa u predstavu “Hor bečkih dečaka”. Naravno, svako donese svoju boju u ulogu i Pele je to uradio izvanredno, ali se videlo da je namerno možda tri puta “skinuo”, odnosno uradio određene stvari na način Pece Ejdusa. To je bila neka vrsta omaža našem dragom kolegi.

Pogledajte video u kome Boda govori o uskakanju:

(Telegraf.rs/ B.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA