Emir Kusturica snima film o Jasenovcu: Prikazaće dubinu pakla ustaškog logora

Biće to pokušaj da se oživi slika onoga što je Jasenovac značio za nas

  • 31

Stvaralačka košnica Andrićgrada u Republici Srpskoj, protekle subote je iznedrila temelj još jednog, novog projekta. Ovog puta reč je o igranom filmu koji bi režirao proslavljeni Emir Kusturica u saradnji sa dr Gideonom Grajfom, svetski priznatim ekspertom za Aušvic.

Grajf i Kusturica, pred licem brojnih prisutnih, započeli su razgovore o filmu koji bi, konačno, prikazao dubinu pakla ustaškog logora uništenja Jasenovac, taj genocidni kotao u kome je bezprimerno zlo progutalo živote oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH.

Dvojica starih poznanika, saradnika i prijatelja razgovarali su neposredno po završetku tribine na kojoj je dr Grajf iscrpno govorio o rezultatima svojih istraživanja, sabranim u njegovoj nedavno objavljenoj knjizi "Jasenovac - Auvvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti".

Emir Kusturica Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Kusturice "susret sa profesorom Grajfom zapravo je pokušaj da se oživi slika onoga što je Jasenovac značio za nas" i da, kao što čine Jevreji, "svoje sećanje dovedemo do nivoa institucije", tretirajući Jasenovac kao "Vrstu pogroma koji nije zabeležen u ljudskoj istoriji".

Koliko je daleko odmakao rad na budućem dugometražnom filmu o Jasenovcu, pokazalo se kad je dr Grajf uručio Emiru Kusturici neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti sa različitih polja.

U dokumentaciji predatoj Kusturici, izneti su i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Herila, koji su stradali u Jasenovcu.

Ovaj filmski projekat će, pored dr Grajfa kao konsultanta za "fabriku smrti", okupiti i eksperte za druga pitanja, kakva su, na primer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    16. decembar 2018 | 23:27

    Bravo ! Hvala mu ! Niko nece bolje napraviti film koji treba svi da vide i da ostane za buduce generacije da vide sta su hrvati radili ...

  • Јован

    17. decembar 2018 | 00:11

    Било је и време!!!

  • Neca

    17. decembar 2018 | 00:32

    Hvala Kusturici, HVALA MU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA