≫ 

10 meseci posle njegove smrti objavljene su dosad neviđene fotografije: Glogovac je bio opasno biće, koje nas je lako šarmiralo (FOTO)

I ponovo je Glogovac izazvao emociju koju je samo on umeo

  • 1

Glumci su opasna bića koja vas lako šarmiraju. Neki jednom ulogom, a ovi drugi svakom. Tim drugima se aplaudira uvek: u pozorištu, bioskopskoj sali, ili na izložbi, priređenoj njima u čast. Dok sam kroz nemu masu šetala između fotografija iz svih njegovih predstava i filmova Nebojše Glogovca, osetila sam da se nešto komeša u meni. I tu, pred scenom iz "Nebeske udice", prošaputala sam da je on bio najopasnije biće na glumačkoj sceni, koje nas je zauvek šarmiralo i opčinilo.

Zato je, valjda, i bol zbog njegove smrti toliko ustalasala emocije. Taj talas me vozi i danas.

Posmatrala sam neko vreme i ljude koji tu, zajedno sa mnom, stoje ispred fotografija. Neki su došli u grupama, ali niko ne govori. Čuje se samo trenje jakne o jaknu ili poneko "izvinite, samo da prođem". Iako bi svi da izvade telefon i zabeleže ono što vide ispred sebe, osećam kao da se ustručavaju. Iz poštovanja prema Glogovcu.

Snimanje "Klopke"/ Foto: Maja Medić

Slikati telefonom ove fotografije bilo bi čisto skrnavljenje.

Sedim dugo ispred najveće od njih, onoj na kojoj je zabeležen Glogovac u ulozi Hamleta. Posmatram i upijam tu snagu jedne fotografije, koja je napravljena samo godinu i po dana pre njegove smrti. Život je varljiv.

U staklenom ramu portreta glumca, koji je prerano otišao, shvatam da se vidi i moj lik. Nesvesno sam prišla suviše blizu. To je ta energija čoveka koja mami, čak i kada on nije sa nama.

Scena iz filma "Nebeska udica"/ Foto: Dražen Mrkonja

Neko vreme razmišljam da li da se pridružim okupljenima u sali pored, koji se spremaju za projekciju Nebojšinog poslednjeg filma "Ustav Republike Hrvatske". Sat i po kasnije, ne kajem se što sam iz poslednjeg reda gledala film, pustila suze više puta i dugo nakon poslednje scene aplaudirala sa svima ostalima.

Glogovac je bio opasno biće, koje nas je lako šarmiralo. Svakom ulogom koju je prihvatio.

Poslednji Glogovčev film, "Ustav Republike Hrvatske"/ Foto: Saša Huzjak

Zahvaljujući fotografu Maji Medić, Nebojša je na jedno veče, na toj jednoj izložbi, ponovo bio sa nam. Kao što će biti svaki put kada budemo gledali "Nebesku udicu", "Klopku", "Ubistvo s predumišljajem", "Do koske"...

"Razbijeni krčag"/ Foto: Nenad Petrović
"Otadžbina"/ Foto: Vesna Čurčič

VIDEO: Gromoglasni aplauz za Glogovca na premijeri filma "Južni vetar"

(J.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA