≫ 

Ovo su tri najveće istorijske tajne koje će biti razotkrivene u "Senkama nad Balkanom 2": Evo ko sve stoji iza ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića

Koje će tajne biti nova tema serije, otkrio je Dragan Bjelogrlić

  • 13

Sve one koji nestrpljivo čekaju nastavak serije "Senke nad Balkanom", ovo će učiniti još nestrpljivijima. Dragan Bjelogrlić otkrio je tri velike tajne u drugom delu popularnih "Senki". Pa da krenemo redom.

UBISTVO KRALJA ALEKSANDRA

Tokom školovanja učili smo da su ubistvo kralja Aleksandra izvele ustaše i VMRO. Radeći na velikoj priči za scenario "Senki nad Balkanom", veliki deo smo posvetili proučavanju svih detalja oko atentata na kralja Aleksandra, koji je splet izuzetno složenih političkih okolnosti. Ustaše i VMRO bili su samo puki izvršitelji opasne političke igre "visokog nivoa" u koju su umešani nacisti (Italijani i Nemci), jedan deo francuske tajne službe i Kominterna.

Cilj ove međunarodne zavere nije bio samo kralj već i francuski ministar inostranih poslova Bartu, koji je radio na približavanju Kraljevine Jugoslavije sa SSSR-om. Odluka kralja Aleksandra da ne prizna SSSR je definitivno pečatirala sudbinu jugoslovenskog suverena.

ŽRNOV 

Dragan Bjelogrlić otkrio je tri velike tajne u drugom delu popularnih "Senki" Foto: Promo/Aleksandar Letić

Malo je poznato da je na vrhu planine Avala postojala prilično dobro očuvana srednjovekovna tvrđava Žrnov, koju je na ostacima antičkog grada podigao despot Stefan Lazarević. Odluka kralja Aleksandra da je sruši i da na njenom mestu podigne Spomenik neznanom junaku Ivana Meštrovića izazvala je nezadovoljstvo u srpskom narodu i tumačena je kao njegov "raskid sa srpskim nasleđem u zamenu za jugoslovenstvo".

Verovalo se da je tim činom kralj oskrnavio svetinju i da će ga stići kazna.

SOLUNSKI PROCES

Tokom školovanja učili smo da su ubistvo kralja Aleksandra izvele ustaše i VMRO Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Jedan od najkontraverznijih političkih događaja Velikog rata. Pred sam proboj Solunskog fronta sudski proces u Solunu u kome je trebalo da se sudi ratnim profiterima i političkih mešetarima, dobija "kopernikanski obrt". Pripadnici organizacije "Crna ruka" sa Apisom na čelu, po austrijskom ultimatumu, bivaju osuđeni za pokušaj zavere protiv kralja.

Ovi istorijski fakti ubačeni u fiktivni iskreirani svet mašte, iskombinovani sa fiktivnim događajima i likovima, činiće okosnicu druge sezone serije "Senke nad Balkanom".

VIDEO: Pala prva klapa nove sezone Senki nad Balkanom

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    31. decembar 2018 | 09:16

    Ajde vise neka krene drugi ciklus.Najaca serija u zadnjih 30 god

  • Lidija

    31. decembar 2018 | 09:32

    Jedva čekam da počne druga sezona serije Senke nad Balkanom.

  • D-ex

    31. decembar 2018 | 10:49

    Svi hvale seriju,ali dali je iko od vas primetio scenu kada srpski ratni invalid iz velikog rata prosi na ulici,a advokat ili odvjetnik Radić mu udeljuje sa podozrenjem milostinju. Od tog trenutka ne mogu da smislim ovog prestruganog iz Barande.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA