≫ 

Odlazak Šicera, Nemca zbog koga smo drhtali u "Salašu u malom Ritu": Preminuo Miodrag Radovanović Mrgud

Neobičan nadimak nadenuo mu je čuveni kondicioni trener Crvene zvezde Peđa Stanojević

  • 10

Poznati glumac Miodrag Radovanović preminuo je u Beogradu u 90. godini, posle kraće, teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umetnosti Srbije.

Poznat i pod nadimkom Mrgud ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, igrao je i u drugim teatrima, a po IMDB-u na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge među kojima su Šicer u seriji "Salaš u malom ritu".

Rođen je u Čačku, 20. avgusta 1929. godine.

Miodrag je dar za glumu nasledio od majke Živane, a to je kasnije postala i njegova profesija.

Osnovnu školu je završio u Čačku, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju. Završio je Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gde je ostao „na daskama“ sve do penzije. No, kao i svaki rasan glumac, Miodrag je nstavio da igra istim intenzitetom i žarom od 1956. kad je postao stalni član drame.

Sa suprugom Radmilom Velicki-Radovanović ima sina Rastka (58). Miodrag i Radmila bili su u braku od 1959. godine.

Lik Šicera, jednog od najkompleksnijih likova zlikovca, naša publika je oberučke prihvatila. Taj fenomen Radovanović objanio je 2012. godine u intervjuu za Novosti konkretnim primerom:

- Jedan profesor Pravnog fakulteta sreo me u perionici automobila i rekao: "Vi ste, čoveče, meni ušli kroz prozor u kuću". Želeo je, valjda, da kaže da sam ga igrom toliko iznenadio da je očekivao da mu na vrata uđe sve poznato, a ovo mu je bilo sasvim novo i drugačije.

Tada je nasmejani Mrgud otkrio da mu je neobičan nadimak nadenuo čuveni kondicioni trener Crvene zvezde Peđa Stanojević. Za vreme Drugog svetskog rata kao dečaci su se gađali kamenicama i ciglama, i ratovali. Radovanović mu se učinio kao mrgudan - klinac. Ispočetka se Mrgud ljutio na taj nadimak, kasnije ga je i prihvatio. Do kraja života se tako predstavljao.

Među poslednjim ulogama, bila je ona u seriji "Montevideo Bog te video", a pre toga i u "Selo gori, a baba se češlja", "Vratiće se rode", "Moj rođak sa sela"...

Na pitanje o brojnim angažmanima u devetoj deceniji šaljivo je govorio: "Šta da radim kad me svi traže".

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. januar 2019 | 14:07

    Laka ti crna zemlja majstore.

  • Zvezda

    15. januar 2019 | 14:46

    Odlaze svi koji su mi obelezili detinjstvo. Mnogo si bio drag. Počivaj u miru. 😢

  • Gidri

    15. januar 2019 | 15:13

    Ode jos jedan velemajstor glume. Neka.mu je laka zemlja, pridruzio se plejadi velikana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA