≫ 

Najdraži mornar na svetu puni 90 godina! Čitave generacije zbog njega su zavolele spanać, a on je vitalan i u desetoj deceniji (VIDEO)

Njegov šarm, dobroćudna narav te upečatljive podlaktice sa istetoviranim sidrom, mornarska kapa i lula do danas oduševljavaju publiku

  • 3

Mornar Popaj se prvi put pojavio kao sporedni lik u januaru 1929. godine, a do danas pokušava da nauči decu da se isplati biti pošten. I da treba jesti spanać. Ima već 90 godina, ali i dalje neodoljive supermoći.

Uz njega je uvek konzerva spanaća - uz pomoć zelenog povrća Popaj savladava svaki izazov. Od trenutka kada se prvi put pojavio u američkom stripu "Thimble Theatre" 1929. godine, njegova popularnost je konstantno rasla. Njegov šarm, dobroćudna narav te upečatljive podlaktice sa istetoviranim sidrom, mornarska kapa i lula do danas oduševljavaju publiku.

Popajev lik kreirao je Elzi Krisler Segar. Kada je 1919. godine koncipirao serijal stripova "Thimble Theatre" u kojem se od početka pojavljuje i Popajeva devojka Oliva, nameravao da mu dodeli tek sporednu ulogu. No, popularni mornar, čije ime u prevodu znači "zureće oko", od 1929. godine uspeo je da zaseni ostale glavne likove.

A ONDA JE DOŠLA OLIVA

Ljubavna priča između Olive i Popaja počinje slučajnim poljupcem u obraz. Od tada je ovaj mornar ludo zaljubljen u nju i na sve moguće načine pokušava da privuče njenu pažnju. A nakon što je Popaj stigao na filmsko platno, sledbenici crtača Segara su u radnju ponovo uveli njegovog protivnika Badžu (Brutusa). Segar mu je pak posvetio samo jednu epizodu.

Badža takođe gaji osećanja prema Olivi. Zbog toga su se Popaj i njegov snažni protivnik uvek sukobljavali. Popaj je uvek uspevao da nadjača Badžu, jer Badži u tim sukobima nije bila dostatna samo fizička nadmoć. Badža, za razliku od Popaja i nije baš dovoljno vispren - čak ni kada tumači druge likove.

NEUSPEH FILMA O POPAJU

Nakon što je Popaj četrdesetih prvi put prikazan u bioskopima, a zatim i na televiziji 1957. godine, glumac Robin Vilijams tumačio je Popaja u prvoj filmskoj adaptaciji. U ulozi Olive u filmu je glumila Šejli Duval. To je bila prva Vilijamsova filmska uloga. Film je doživeo neuspeh, ali Vilijamsova karijera nije završila istim scenarijem.

Uvek je bio snažan; Printskrin: YouTube/Mr. Cartoon

POPAJEVO SELO NA MALTI 

U stvarnoj ekranizaciji crtanog filma "mornar snažnog udarca" Popaj pristao je u uspavano obalsko mestašce Svithejven. On tamo pokušava da pronađe svog nestalog oca, pri čemu doživljava različite avanture. Iako za ovaj film nije postojala gotovo nikakva zainteresovanost, njegove kulise na mediteranskom ostrvu Malti postale su "Popajevo selo", koje do danas privlači turiste.

OMILJENI KOSTIM 

Bilo kao lik iz stripa ili crtanog filma, Popaj i njegova super snaga uzrokovana spanaćem oduševljavali su mnoge generacije. Zato i ne čudi što je Popajev upečatljiv izgled inspirisao mnoge obožavaoce da se preruše u omiljenog lika. Čak su se i akteri poznatih televizijskih serija, poput ovih u "Full Houseu”, pojavljivali u ulogama Popaja i Olive.

STATUA ZA 28 MILIONA DOLARA 

Popaj se nije ovekovečio samo na ekranu i u starim stripovima. U međuvremenu je njegov lik osigurao i čvrstu poziciju u pop kulturi. Američki umetnik Džef Kuns je lik ovog mornara napravio u vidu skoro dvometarske statue - naravno sa konzervom spanaća. Za Popajevu statuu je na aukciji u Njujorku 2014. godine preduzetnik Stiv Vajndi izdvojio čak 28 miliona dolara.

ČESTITAMO!

Za Popajev 75. rođendan čak je i vrh Impajr stejt bildinga zasijao u zelenoj boji spanaća. Za njegov 90. rođendan je pak medijska korporacija "King Features" proizvela nove kratke video formate, koji prikazuju znatno podmlađenog Popaja. Ipak, Popajeva snaga koju mu daje spanać i dalje je ista, uprkos borama.

(Telegraf.rs/Deutsche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA