Jugoslovenska "Igra prestola": Darinka Targerijenić kao Tito ruši sistem, a vučji barjak Starčevića će opet da se zavijori na Kosovu (KARTOGRAFIJA)

Da se radnja igre prestola dešava u Jugoslaviji, kako bi izgledala mapa stare države?

  • 6
Jugoslavija kao Vesteros Kartografija: Dušan Dačić

"Od Zimovrela do Zmajkamena, od Rožnog brega do Sunčevog koplja" pevali bi ponosno Jugosloveni da su njihovih šest država zapravo bile Sedam kraljevstava Vesterosa. Barjak sa (jezo)vukom vijorio bi se iz Beograda, a kao nekada Tito, Darinka Targarjanić bi s Visa krenula da oslobađa zemlju od uzur/oku/patora.

Tako je "jugoslovenski Game of Thrones" zamislio Dušan Dačić, kartograf i ljubitelj serijala "Igra prestola". Karta je podeljena na jednom forumu i, naravno, potomci Jugoslovena su se odmah posvađali ko je prvi počeo rat.

- Ovo su Srbi napravili, ovo ništa nije tačno - odreda su izjavili Hrvati, dok su se i neki drugi naši susedi saglasili da Srbi nikako ne mogu biti Starkovi, jer "Srbe niko ne voli" (doduše, ni u "Igri prestola" Starkove manje-više niko ne voli).

Mi smo pozvali autora karte i on  je za Telegraf.rs otkrio zašto je na svojoj mapi baš baš ovako rasporedio kuće Vesterosa.

UŽA SRBIJA - STARČEVIĆI ILI KUĆA STARK

Starkovi ili Starčevići su uža Srbija, jer retko da ima koji Srbin da ne navija za njih u seriji. Srbi se, smatra Dušan, kolektivno pronalaze u nepravdi koja im je naneta i žele osvetu. Uz to (jezo)vuk na grbu Starčevića je jedna od nacionalnih životinja kod Srba.

U srpskoj mitologiji, kao i u pričama porodice Stark, (jezo)vuk zauzima važno mesto Kuća Stark. Foto: hbo.com

- Rob Stark (Relja Starčević) je poginuo u pohodu na Кraljevu Luku (Dubrovnik), a Srbi svaki put kada hoće da izađu na more - nešto im se ispreči. Zadnji put baš kod Dubrovnika - kaže Dušan.

KOSOVO I METOHIJA - BOLTONI

Boltoni su morali da budu u okviru Srbije, ako su već Starkovi uža Srbija. Jedino logično mesto za njih je Dušan video na Кosovu i Metohiji.

- Boltoni su poznati po surovosti i načinu ubijanja protivnika, tj. dranju kože, što sam povezao sa vađenjem organa Srbima u Žutoj kući '98-99. A može se i shvatiti kao poruka da će, kao i u seriji, Starkovi na kraju opet razviti svoju zastavu u Zimovrelu - sa smeškom primećuje on.

 VOJVODINA - KUĆA AMBER

Vojvodina je sever Severa. Кuća Amberića je geografski iznad Starčevića, i iznad njih se nalazi zid prema Divljanima, a onda je i pozicija Zida logična.

- Mađarska je i napravila zid ka Srbiji, ali sam ja na karti, u šali, kao neprobojni zid za Srbe zamislio mađarsku carinu i granicu. Mađari kao potomci Huna i drugih nomadskih ratnika su idealna paralela za Divljane preko Zida - smatra on.

LIBERLAND - KUĆA MORMONT

Mormonti su Liberland, rečno ostrvo na Dunavu.

- Кuća Mormonta se nalazi na malom Medveđem ostrvu i oni su, da tako kažem, slobodarska kuća, iz toga izvlačim paralelu sa Liberlandom - kaže autor mape.

VIS - KUĆA TARGARIJENI

Targerijani(ći) su na Visu, jer pozicija ostrva Vis prema Dubrovniku, odgovara poziciji koju Zmajkamen ima u odnosu na Кraljevu Luku na karti Vesterosa.

- Bila bi greška staviti Targerijaniće na kontinentalno kopno, jer oni nemaju zemlje u Vesterosu, samo na Zmajkamenu - smatra Dušan.

Ostrvo Zmajkamen je jedino što Targarijeni imaju u Vesterosu Printskrin: HBO

On primećuje i da je na Visu 1944. godine bio Titov štab, a nakon toga su komunisti preuzeli vlast u Jugoslaviji i srušili stari, kapitalistički sistem. Slično tome, Targerijeni su, ujedinivši sedam nezavisnih kraljevstava u jedno, srušili poredak koji im je prethodio.

- Uz to, Darinka Targerijanić (Deneris Targerijen) sebe predstavlja kao oslobodioca robova, rušioca starog sistema i nekog ko donosi pravdu sirotinji, tako da je paralela sa Titovim komunistima jasna. Drugo je pitanje koliko su oni u našem svetu ispunili svoja obećanja - kaže kartograf.

LIKA - KUĆA KLEGEJN

U "Igri prestola" pojavljuju se dva brata Klegejna - Gregor i Sendor, "Planina" i "Pseto".  Prvi je otišao na stranu Lanistera, a drugi u izgnanstvo na Sever (Srbiju). Braća se međusobno duboko mrze, vukući (bukvalno) ožiljke od prethodnih sukoba.

- To me je asociralo na odnos između pokatoličenih Srba iz Like i onih koji su na kraju izbegli u Srbiju. Oduvek su najgore ustaše bile iz Like i Hercegovine, što mi je asocijacija na ''Planinu'' tj. ser Gregora Кlegejna, poznatog po surovosti - kaže Dušan.

REPUBLIKA SRPSKA - KUĆA TULI;   HERCEGOVINA - KUĆA MALISTER

Кuća Malister je u Hercegovini, a čak im je i na grbu beli orao, što je, po Dušanu, jasna asocijacija na srpstvo.  Moto kuće Malister je ''iznad drugih'' što se podudara sa nadmorskom visinom Hercegovine i visinom Srba odatle.

 
 
 
View this post on Instagram
#CatelynTully #MichelleFairley Season1,2,3 #Dead #GameofThrones @gameofthronesA post shared by Game Of Thrones INFO (@got.info) on

Malisterići su istaknuti ratnici Rečnih zemalja na strani kuće Tuli. Tulići (Republika Srpska) su opet, na strani Starčevića.

SLOVENIJA - KUĆA TARLI

Slovenci su Tarli(ći) zato što je moto njihove kuće ''prvi u borbi''.

- Slovenci su se prvi odvojili od Jugoslavije i tako je započeo onaj desetodnevni rat. Geografija Slovenije ima sličnosti sa zemljom Tarlija. Takođe, njihova boja je zelena, kao što je i nacionalna boja Slovenije, a na grbu im je lovac, što sam doveo u vezu sa stereotipom lovačkih udruženja koja su isprašila JNA iz Slovenije '91 - kaže Dušan.

Još neke sličnosti lako je uočiti. Crna Gora je Erinov dol - relativno malo kraljevstvo, poznato po svojim visokim planinama, divljim i gordim ljudima i neustrašivim ratnicima. Vitezovi od dola važe za najbolje u celih Sedam kraljevstava.  Sa druge strane, Slavonija pripada Tirelima, koji i u Vesterosu drže najplodniju zemlju.

- Naravno, ova karta ne može da bude geografski savršena u odnosu na Vesteros, jer su dijametralno različitog oblika, ali u široj priči - preciznije od ovoga ne može, a da bude primenjeno na ovakvu geografsku celinu, kaže Dušan.

Šta mislite o ovoj podeli? Možete li vi, ipak, preciznije da uporedite Vesteros i Jugoslaviju? Javite nam u komentarima.

A koje bi nacionalnosti likovi iz "Igre prestola" bili da žive u našem svetu, pročitajte OVDE.

Video: Kada bi tron progovorio: Šta kriju figure iz "Igre prestola" o novoj sezoni ove serije?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA