≫ 

Hrvatima se baš dopala jedna srpska pesma, ali nisu smeli ni da spomenu ime autora (VIDEO)

Publika je uživala u pesmi, a ime autora vešto je skriveno

  • 7

Predivne stihove "Jesen stiže, dunjo moja" napisao je pre gotovo dva veka dr Jovan Jovanović Zmaj, a Hrvati su njegovu pesmu nedavno izveli bez potpisivanja autora.

Numera je uz pratnju tamburaša otpevana u popularnoj emisije "A strana" Hrvatske-radio televizije, a nijednom rečju publika nije mogla da sazna da je ona delo velikog srpskog lekara i pesnika. Za razliku od naših komšija, isti propust nisu napravili ljudi s RTS kada su je pevali na velikom koncertu na Tašmajdanu povodom 60 godina televizije.

- Da bi se neko delo javno izvelo, nije potrebno kontaktirati sa autorima. Ovde su povređena moralna prava naslednika Jovana Jovanovića Zmaja kao njegovog lika i dela. Nema osnova za tužbu jer 70 godina nakon smrti autora njegova zaostavština postaje javno dostupna. Obaveza kolega je bila da ga potpišu. Zmaj je jedan od simbola srpske poezije i ne bih da ulazim polemiku da li ga nisu potpisali zbog političkih razloga. Verujem da je to bio samo propust - kaže Vladimir Graić, kompozitor i član Sokoja.

Foto: riznicasrpska.net

Pesma "Jesen stiže, dunjo moja" je naslovna tema i hrvatskog filma "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka, a izvodi je pokojni Oliver Dragojević. Spot koji je prati prikazuje Slavoniju tokom božićnih praznika.

Dve su numere s istim naslovom, a prva je delo Milorada Petrovića Seljančice. Kasnije je na njene stihove Isidor Isa Bajić komponovao muziku. Pesma govori o ljubavi mladića prema devojci. Snimili su je, između ostalih, Predrag Tozovac, Milan Prunić i Raša Pavlović. S vremenom je postala standardni deo repertoara tamburaša. Đorđe Balašević je spominje u pesmi "Svirajte mi 'Jesen stiže, dunjo moja'". Zmajeve stihove pevali su Dušan Jakšić, Legende, Zvonko Bogdan i mnogi drugi. U istoj emisiji izveden je hit "Prvi sneg" grupe Suncokreti bez navođenja benda koji ga je proslavio.

VIDEO: Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. februar 2019 | 08:48

    Pa sto slusaju cika Jovinu pesmu nemojte se cuditi ,proradio je zaboravljeni Srpski gen kod njih

  • Boža zemunac

    6. februar 2019 | 09:47

    Ne bi me čudilo da su kao autora pesme potpisali Tompsona.

  • Raspucin

    6. februar 2019 | 11:25

    Pa to su hrvati, sta je to cudno citava istorija im je lazna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA