≫ 

Kad god pogledate ovu sliku, vidite čoveka koji vrišti, a niko ne zna šta je zaista prikazano na njoj

Nova verzija otvara mnoga pitanja - u koju verziju vi verujete?

  • 9
Krik, Edvard Munk, 1895. godina. Foto: Wikimedia Commons/sothebys.com

Delo "Krik"  Edvarda Munka, norveškog ekspresioniste, jedno je od najpoznatijih slika u svetu i naširoko je prihvaćeno da je na njoj predstavljen čovek koji vrišti. Mađutim, kako je saopšteno iz Britanskog muzeja, a prenosi Dejli Mejl, "Krik" uopšte ne prikazuje to.

Umesto toga, na slici je čovek koji je poklopio uši usled nečijeg vrištanja. Inače, ovaj muzej će izložiti retki crno-beli print dela u sklopu najveće kolekcije Munkovih radova u Britaniji u pola veka.

- Retka verzija "Krika" koju ćemo izložiti jasno pokazuje da Munkovo najpoznatije delo predstavlja osobu koja sluša vrištanje, a ne kako to mnogi pretpostavljaju da sama vrišti – rekla je kuratorka Đulija Bartrum.

Ipak, ne znamo da li je taj vrisak – čiji god bio – stvarni ili psihološki.

Jednom prilikom, kada su Munka pitali kako je nastalo njegovo najpoznatije delo, on je navodno izjavio:

"Šetao sam s prijateljima, sunce je zalazilo, nebo se pretvaralo u krvavo crvenu boju. Odjednom sam se osetio iscrpljenim, zaustavio sam se i oslonio na ogradu: video sam krv i plamene jezičke iznad plavo-crnog fjorda i grada. Moji su prijatelji nastavili hodati, a ja sam ostao, drhteći od nemira, i osećao sam beskrajan krik kako prolazi prirodom."

E sad - postavlja se pitanje da li je ovo marketinški trik povodom najavljene izložbe, da bi se privukla pažnja publike, ili je zaista Munkova izjava izmišljena. U koju verziju vi verujete?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    23. mart 2019 | 06:54

    Mozda je čuo kako JK peva uzivo „tihi ubica“

  • Marko cg primorje

    23. mart 2019 | 07:13

    Sta se sve umjetnoscu zove strasno

  • M.K.

    23. mart 2019 | 12:05

    Slika predstavlja na dramaticni nacin sopstveni strah i covekov uticaj na prirodu i okolnosti tj. sami sebe uništavamo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA