Likovi Mande, Glogovca, Sonje Savić i drugih sjajnih glumaca osvanuli na poštanskim markama (FOTO)

Još jedno veličanstveno filatelističko izdanje „Velikani srpskog glumišta”

  • 9

Na svetski Dan pozorišta, koji se obeležavao juče,  u Ateljeu 212 predstavljene su poštanske marke sa likovima znamenitih glumaca - Milorada Mandića Mande, Nebojše Glogovca, Mire Stupice, Bate Živojinovića, Ljubiše Samardžića, Slobodana Aligrudića, Predraga Lakovića i Sonje SavićPoštanske marke sa likovima naših najvećih glumačkih legendi od juče su u prodaji.

Takođe, predstvaljena je i marka povodom obeležavanja 100 godina od nastanka Udruženja dramskih umetnika.

Ovom prilikom okupile su se porodice slavnih umetnika, poput Mandine žene Anje Madić, a samo na jedan dan čak iz Pariza došla je unuka Mire Stupice sa sinom.

Velikani srpskog glumišta Foto: JP "Pošta Srbije"

Da oda počast kolegama i svojoj kumi Miri Stupici stigla je i Branka Veselinović. O svojim prijateljima sa puno sete i pijeteta govorili su Aljoša Vučković, Branka Petrić, Svetlana Bojković, Goran Jevtić, Milan Caci Mihailović, Vesna Čipčić, Miroslav Žužić i Milka Frušić. Oni su govorili o životu i radu glumaca, a na kraju im i posvetili pesmu i nekoliko ličnih sećanja.

Goran Jevtić je otkrio okuljenima da je Milorad Mandić Manda oduvek želeo da bude pilot, ali zbog visine nije mogao da stane u avion.

- Bio je direktor pozorišta Boško Buha i sam je napravio i ime i prezime i nadimak "Manda", što je sada kao neki brend. Započeo je renoviranje pozorišta boreći se za dostojanstvo profesije i najmlađe publike. Bio je vlasnik nesvakidašnjeg, raskošnog, komičarskog dara. Isticao je da pozorište poslednja oaza misli, mesto da nome se stiču drogocena iskustva i razmenjuju osećanja - kazao je Goran Jevtić.

Bata i Smoki Foto: JP "Pošta Srbije"

Glumac Milan Caci Mihailović govorio je o Predragu Pepiju Lakoviću i tom prilikom istakao kako je maestralno igrao male ljude sa margine, samotnjake, boeme...

- I sam je bio boem. Voleo je kafanu i ljude. "Bolji život" mu je doneo popularnost, ali se on nije dobro s njom snalazio. Zato je i poslednje dane proveo daleko od toga, u skromnoj kući kraj obale Tise, gorak zbog svega što nam se događalo. Na kraju su ga ti talasi Tise i prigrlili - kazao je Caci.

O jedinstvenosti Sonje Savić govorio je Miroslav Žužić.

- Imala je senzibilitet koji se lepio za filmsku traku. Bila je poslednja generacija glumaca koji su živeli i umrli za ideale. U Ljubljani su je zvali ikona pobune što se njoj dopadalo, mada se uvak nazivala članom pank generacije koja je govorila šta drugi misle, a ne smeju da kažu - kazao je Žižić.

Veliki ljudi i veliki glumci Foto: JP "Pošta Srbije"

Vesna Čipćić posvetila je "Serenatu" Miloša Crnjanskog "svome Šudri", a Milka Frušić, drugarica Bate Živojinovića podsetila je na njegov veliki filmski opus, kao i ogromnu popularnost u Kini zbog uloge u "Valteru".

Branka Petrić govoreći je o svojoj prijateljici Miri Stupici uporedila ju je sa energijom koja preplavljuje,

- Šarmantna, lepa, talanat koji se rađa jednom u sto godina. Evo sada će toliko da prođe nadam se da će da se i rodi neko. Mira je bila najlucidnija i najpamtnija osoba koji sam znala, a njen osmeh ste mogli da prepoznate među hiljadama. Njen smeh dopirao je iz dubine njenog bića. Sve je bilo oko nje tako čulno i ljubavno, a opet lucidno. Mogla je biti akademik - rekla je Branka Petrić.

Neprežaljeni - Manda i Glogovac Foto: JP "Pošta Srbije"

Svetlana Bojković je kazala da su emocije bile pokretač i snaga Nebojše Glogovca.

- Njima je punio dušu sebi i drugima. Voleo j eglumu jer tako mogao da bolje razume druge ljude i proživi nešto iz njihovog života. Bio je posvećenik, otvoren, neopterećen slavom. Bio je Hamlet, stariji od njega. Ako ste ga gledali kako glumi, sigurno ga nećete zaboraviti - rekla je Bojković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 001

    28. mart 2019 | 07:45

    Свака част пошти,нека бар неко задржи сећање на паметне људе у нашој држави,којих је све мање. Битно је да има времена за глупи ријалити. .

  • Mateja

    28. mart 2019 | 09:02

    A gde su marke sa likom Pavla Vujisića, Bate Stojkovića, Dragana Nikolića, Milene Dravić, Miće Tomića, Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića, Đuze Stojiljkovića, Ružice Sokić...

  • x

    28. mart 2019 | 08:00

    Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA