≫ 

Svi znaju za Marka Kraljevića, ali je malo poznato kako je postao jak i zašto mu je jedna devojka pomogla da dobije Šarca

Marko je sa Šarcem drugovao sve do smrti

  • 14

Nema osobe u Srbiji koja nije čula za Kraljevića Marka. Koliko je njegov kult u našem narodu bio snažan govori to da postoji čitav ciklus narodnih pesama inspirisan ovom istorijskom ličnošću. Ali malo ko zna kako je Marko dobio svog vernog prijatelja, konja Šarca.

Mi vam prenosimo narodnu priču o Marku Kraljeviću i njegovom susretu sa Vilom Ravijojlom:

"Pre nego je postao Marko Kraljević junak koji prkosi Turcima, Marko je bio čoban i sa ostalim čobanima je čuvao ovce, ali pošto je tada bio nejak bio je tučen od ostalih čobana i morao je da ih sluša i da radi kako bi oni naredili da uradi.

Jednom kada je nekom od čobana zalutao konj u šumu poslali su naravno Marka da ga vrati. Kako je ušao duboku u šumu video je jednu devojku kako spava na Suncu koje joj je direktno udaralo u lice. A on se sažali na devojku te pronađe neku granu i odseče je i postavi je devojci iznad glave da joj bude hladovina. U tome se devojka probudi i vide da je u ‘ladovini i upita ko joj je napravio hlad, a Marko kaže da je on, jer mu bilo žao što ju je peklo Sunce.

Međutim, to nije bila obična devojka već vila koja reče Marku da će mu zbog toga ispuniti jednu želju koju god hoće. Marko reče potom da bi vole da bude jači od čobana koji mu samo nešto zapovedaju i tuku ga.

Marko Kraljević/ Foto: Wikimedia

Vila ga, zatim, pozva i podoji ga, nakon čega mu zapovedi da izguli jedan rastić. Kada Marko ne uspe da učini što mu je vila rekla, ona ga podoji i na drugu sisu. Ovoga puta Marko uspe da izguli rastić. Vila ga otpusti sa rečima da je konačno jak i pravi junak.

Kada se vrati među čobane oni mu odmah počeše naređivati da ide vraćati stoku, ali on ne uradi, a jedan od čobana krene da ga udari, a Marko ga sa zemljom sravni, potom drugi jedan krenu na njega i tako sve dok ih Marko sa zemljom nije sravnio. Sve preokrenu, sada je Marko tukao čobane, a ne oni njega.

Počnu se oni žaliti svome gazdi, te gazda pozva Marka da ga otpusti.

A onda se Marko sasta sa vilom i sve joj reče, a ona mu ovako zboraše: Kada ti gazda dođe nemoj uzimati pare od njega već traži onu sakatu kobilu u dnu hara. I kada ga gazda pozva i upita koliko mu duguje za rad, on kaza da samo hoće sakatu kobili u dnu hara, a gazda jedva dočeka i dade mu kobilu koja je potom oždrebila Šarca sa kojim je Marko do smrti bio."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    18. april 2019 | 12:04

    Koji marko kraljevic? Man’te se ljudi corava posla,covek je izmisljen,prestanimo vise da se glupiramo sa istorijom

  • LAZARINHO

    18. april 2019 | 14:33

    poznato je da je internet kod Srba postojao u doba kraljevica marka.setite se kako mu je majka govorila.ostavi se marko cetovanja.

  • Гидри

    18. april 2019 | 12:37

    Па и ја када када урадим то исто као и Марко, постанем јачи...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA