Počinje snimanje filma "Mrak" - istinita priča o agoniji Srba posle "martovskog pogroma"

Krajem maja u okolini Vranja počinje snimanje psihološkog trilera "Mrak" (Darkling) scenariste i reditelja Dušana Milića

  • 1
Foto: Promo

Film je inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu i Metohiji: danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, preživljavaju strašna mučenja

Drama se odvija u leto 2004. godine, nakon “martovskog pogroma” i prati sudbinu jedanaestogodišnje devojčice Milice koja živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom i dedom iščekujući i dalje informaciju da li joj je otac, koji je nestao pre godinu dana, uopšte živ.

Svaku noć porodica je primorana da se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljena psihološkim pritiskom kojem su izloženi čim se smrkne.

Foto: Kiril Prodanov

Dok vojnici italijanskog KFOR-a oklopnim vozilima danju prevoze decu u školu smeštenu u portu pravoslavnog manastira a noću stoka nestaje iz dvorišta, sveštenik bodri malobrojno stanovništvo da ostane na svojim ognjištima… sve do trenutka kada spoznaju i sami da li je potmuli horor odjek ratnih vremena ili njihova uobrazilja.

Nakon filmova “Guča”, “Jagoda u supermarketu”, “Travelator” kao i serija “Folk” i “Sumnjva lica”, scenarista i reditelj Dušan Milić svoju biografiju obogatiće psihološokim trilerom “Mrak” koji se bavi metaforom straha, ali skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu. Lična drama “malog čoveka” izazvana je velikim silama, toliko snažnim, da osećaj straha preti da preraste u “onostrano”.

U glavnim ulogama su Slavko Štimac (deda Milutin), danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić (ćerka Vukica), Miona Ilov (Milica), Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), Andrea Boska (italijanski vojnik Mauricio).

Foto: Kiril Prodanov

Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.

“Mrak” je korpodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institute, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond “Fondo Audiovisio FVG”, Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA kreativne Evrope i Nacionalna Danska televizija DRTV.

Producent filma je Snežana Hauvelingen iz Srbije, ispred kuće This and That Production i Film Delux International.

GLUMAČKA EKIPA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SLAVKO ŠTIMAC (Milutin) je srpski glumac koji je rođen u Hrvatskoj 1960. godine. Glumom je počeo da se bavi već sa 12 godina igrajući u filmovima Sutjeska, Gvozdeni krst, Specijalno vaspitanje, Ko to tamo peva?. Glavnom ulogom u filmu Emira Kusturice Sećaš li se Doli Bel doživljava internacionalnu slavu.

Foto: Petra Kleis

DANICA ĆURČIĆ (Vukica) je danska glumica rođena u Srbiji. Odmah nakon diplomiranja je angažovana u ansamblu Kraljevskog danskog pozorišta gde ostvaruje zapažene rezultate. 2014. godine Danica je bila izbor za Shototing Star na 64. Berlinskom filmskom festivalu, igrajući glavnu ulogu u filmu On The Edge. Uspehe je ostvarila i u filmovima The Absent One, Silent Heart, All Inclusive, Lang Historie Kort kao i u američkoj seriji The Mist.

Foto: Staša Bukumirović

MIONA ILOV (Milica) je jedanastogodisnjakinja iz Prokuplja. Učenica je 5. razreda Osnovne škole “9. Oktobar”.

Foto: Emilija Gajić

NIKOLA RAKOČEVIĆ (monah Dositej) zapaženi je srpski glumac mlađe generacije. Godine 2014. Nikola je kao i Danica bio izabran za Shototing Star na 64. Berlinskom filmskom festivalu. Sa Dušanom Milićem je sarađivao više puta na projektima Travelator, Sumnjiva Lica i Folk.

ANDREA BOSKA (Andrea Bosca) je završio školu glume u Nacionalnom pozorištu Teatro Stabile u Torinu 2003. godine. Pored bogatog pozorišnog iskustva, ostvario je glavne uloge u serijama: Don Bosko, Raccontami, Zodiaco, Pane e Libertà, Medici, Masters Of Florence. A potom i u filmovima: Febbre da fieno, Amore Bugie e Calcetto, Si Can Fare, Noi Credevamo, Magnifica Presenza.

AUTORSKA EKIPA

Foto: Staša Bukumirović

DUŠAN MILIĆ, scenarista i reditelj iz Srbije. Iza ovog iskusnog autora koji vešto izaziva empatiju prema likovima koje scenaariom dodatno produbljuje su filmovi JAGODA U SUPERMARKETU, GUČA I TRAVELATOR, kao i televizijske serije FOLK I SUMNJIVO LICE.

KIRIL PRODANOV, direktor fotografije iz Bugarske. Diplomirao je na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film ‘’Krasto Sarafov’’. Snimio je veliki broj kratkih filmova i nekoliko dugometražnih igranih, koji su prikazivani na prestižnim međunarodnim festivalima. Kiril je osvojio nagrade za svoja četiri filma i jedan je od snimatelja u usponu na mapi evropske kinematografije.

MILENKO JEREMIĆ, scenograf je najpoznatiji scenograf u regionu Balkana. Radio je scenografiju za preko sto filmova, među njima za najpriznatije srpske filmove XX veka. Godine 1998. Započeo je saradnju sa Emirom Kusturicom i radio na filmu CRNA MAČKA, BELI MAČOR koji je dobitnik Srebrnog lava na festivalu u Veneciji, kao i n a filmu ŽIVOT JE ČUDO. Sa Dušanom Milićem je do sada sarađivao na njegovom prvom filmu JAGODA U SUPERMARKETU .

JORGOS MAVROPSARIDIS (YORGOS MAVROPSARIDIS), montažer, koji je montirao preko 70 igranih filmova. Poznat kao montažer Jorgosa Lantimosa sa kojim je radio na filmovima JASTOG (Lobster), OČNjAK (Dogtooth), UBISTO SVETOG JELENA (The Killing of the Sacred Deer) i FAVORIT (The Favorite).

KRISTIAN AJDNES ANDERSEN (KRISTIAN EIDNES ANDERSEN), dizajner zvuka, danski audio inženjer i kompozitor. Tokom svoje bogate karijere sarađivao je sa Lars fon Trirom na filmovima PLES U TAMI, KROZ TALASE, MANDERLEJ i ANTIHRIST. Za rad na ANTIHRISTU je nagrađen sa Bodil Special Award. Sarađivao je i sa Nikolasom Vindig Refnom.

FRANČESKO MOROSINI (FRANCESCO MOROSINI), snimatelj zvuka, sa preko 30 godina iskustva na kratkim i dugometražnim igranim filmovima.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    19. april 2019 | 14:46

    A šta je sa filmom koji je trebao da se snimi po knjizi "Srpsko srce Johanovo" pisac - Veselin Dželetović?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA