Trostruki dobitnici Gremija, Snarki Papi, dolaze u Beograd!

Prvi put, u ovom delu sveta, planetarno poznati bend i dobitnik tri Gremi nagrade, Snarki Papi, održaće koncert na teniskim terenima na Kalemegdanu, 23. juna, u okviru koncertnog serijala Musicology Barcaffé Sessions

  • 0

Foto: Promo

Snarki Papi osnovao je 2003. godine basista i kompozitor, Majkl Lig. Bend je započeo svoju karijeru svirajući u podrumu picerije, i nikada nisu prestali da sviraju.

Čitavih 10 godina bili su nepoznati javnosti, da bi sada postali svetski priznati bend, ovenčan Gremijima i drugim prestižnim nagradama koje su ih pozicionirale kao jedan od najboljih savremenih džez kolektiva. Nikada ne odustajući od svoje ljubavi prema onome što rade, izjavili su: „Muzika mora da bude stvar koja te tera da guraš dalje. Ukoliko ti je potrebno da drugi ljudi odrede vrednost tvojoj umetnosti – bilo da su u pitanju mediji, javnost, industrija, ili bilo ko drugi – u startu si se pripremio za neuspeh.“

Snarki Papi se ne može nazvati „bendom“. U pitanju je muzički kolektiv kroz koji je, od trenutka njegovog nastanka, prošlo između 30 i 40 članova. Veći broj tih članova je i dalje u regularnoj rotaciji. Snarki Papi najčešće nastupa u grupi od 8 do 10 ljudi, a u Beogradu nastupiće u svom punom sastavu, što garantuje da Srbiju očekuje pravi spektakl.

Foto: Lorenzo Duaso

Roling Stouns magazin opisuje ih kao jedan od najsvestranijih bendova današnjice, koji može da se prilagodi svakom žanru. Predstaviti Snarki Papi kao džez, fjužn ili džem bend bilo bi nepotpuno, jer, iako ih određeni elementi svrstavaju u svaku od pomenutih kategorija, oni suštinski ne pripadaju nijednoj. Prihvatićemo savet Njujork Tajmsa da ne pokušavamo da odredimo sve ono šta Snarki Papi nije, već da se prepustimo onome što jeste.

Članovi benda poznati su pod nazivom „The Fam“, i upravo ta bliskost jeste njihova najveća odlika na sceni. Sreća prilikom zajedničkih nastupa, konstantna improvizacija i unošenje novih elemenata u svaki nastup, razlog je njihovog neizmernog uspeha. I sam Majkl se divi načinu na koji njihova muzika živi na sceni: „Obožavam da se prepustim i vidim u kom smeru će se pesme razviti iz večeri u veče. One se toliko menjaju – gotovo kao da gledaš dete kako odrasta.“

Pored zajedničkih koncerata u ovom sastavu, svaki član benda ponaosob sarađuje sa drugim fenomenalnim muzičarima na svojevrsnim projektima, albumima i koncertima, što njihovu energiju čini još jačom kada se pojavi cela „familija“. I sam Majkl ističe kako je ono što on najviše ceni njihov način na koji se prepuštaju improvizaciji, dolazeći iz večeri u veče do granica neprepoznatljivosti istih kompozicija, a pritom zadržavajući poštovanje prema suštinskom sadržaju samog dela. Svaki koncert smatraju zasebnim iskustvom i novim projektom, dopuštajući muzici da konstantno raste, diše i razvija se.

Foto: Stella K

Ovaj kolektiv otvorenih ruku prima uticaje najrazličitijih tradicija, imajući u svom sastavu muzičare iz različitih pozadina. Implementirajući svaku raznovrsnost, kreiraju jedinstveni sadržaj koji prenose na koncertima. Uživanje u ovom neponovljivom spoju ritmova, upotpuniće šoljica vrhunskog Barcaffé espressa, koji je i sam unikatna mešavina zrna različitog porekla, što dodatno oplemenjuje i dopunjuje aromu kafe.

Majkl Lig je već nastupao u Beogradu sa svojim drugim bendom, Bokanté, prilikom čega je istakao kako je reakcija publike bila izvanredna, te dodao da jedva čeka da, u punom sjaju, postavi svoj projekat, Snarki Papi, pred srpskom publikom.

Koncertom Snarki Papija završiće se još jedna uspešna sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffé Sessions, koja je dovela neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara u Beograd.

Karte za ovaj koncert mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima www.tickets.rs i www.ddtickets.rs.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA