≫ 

U brdu leševa i borbi zmajeva otkrivena je istina o drevnom proročanstvu: "Igra prestola" nas je konačno ostavila bez daha (FOTO) (VIDEO)

Da li ste primetili da je Sever ostao bez skoro svih svojih lordovskih porodica?

  • 12

Bitka koju su svi čekali 8 godina, od prve epizode "Igre prestola" i jezive plavooke devojčice u šumi, bila je ono što je obećala da će biti - epski spektakl. Sjajni efekti, leševi leševa koji se gomilaju naokolo, mrvi koji kolju žive, zmajevi koji se bore usred magle, vatra i smrt, dim i krv, sve ono što "Igru prestola" po mnogima čini prekretnicom u istoriji TV serija dato nam je u trećoj epizodi.

No koliko god bila dobra, epizoda pod imenom "Duga noć" mogla je da ostavi još jači, ako hoćete, još bolniji utisak, da je samo više likova poginulo. Koliko god zvučalo surovo, više njih je trebalo da umre. Ako još niste gledali epizodu ili prebrojali mrtve, stanite ovde, jer slede spojleri.

Nakon "Viteza Sedam kraljevstava" širom sveta su otvorene kladionice ko će sve umreti u ovoj epizodi, a većina tiketa mora da je pala. Primera radi, Sivom Crvu su, posle razgovora sa Misandei, svi su predviđali herojsku smrt. No, on je i dalje živ i ono što fanove sada najviše plaši je da će u poslednoj epizodi serije zaista videti ovaj par kako ispija koktele na plaži.

Ako se nekako i prihvati da su preživeli  najbolji borci, poput Arje, Brijene, Pseta (koji je, da se ne zaboravi, proslavljen mačevalac), pa i ako se prihvati da je Sem talenat da sa svojih 150 kila učini nevidljvim tokom svake bitke, teško je objasniti Džejmija, koji se bori levom rukom i bori se loše, a ostaje poslednji na bojnom polju. To što niko od društva koje se pored kamina u prošloj epizodi opraštalo od života nije umro, jeste pomalo izneverilo očekivanja gledalaca. Ne zato što su gledaoci žedni krvi, već zato što njihovo preživljavanje, dok umire na hiljade Neokaljanih (profesionalnih ratnika), prkosi logici. 

Da su Brijena ili Džejmi umrli, to bi ostavilo mnogo veći utisak Foto: Helen Sloan/HBO

Teonova smrt je jedina bila stvarno dirljiva. Neko će reći i Džorina, no smrt Džore i Lijane Mormnont značajna je utoliko što je Sever izgubio još jednu lordovsku porodicu. Alis Karstark je verovatno umrla sa Teonom, čuvajući Brena, a moguće i njen mlađi brat, tako da je i ta loza ugašena. U prvoj epizodi 8. sezone poslednji Amber je ubijen, pre nego što je Berik spalio njegov leš, a kuća Boltonovih je nestala u 6. sezoni. Ne treba zaboraviti  da i kući Starkovih preti izumiranje. Čak i da Sansa i Arja imaju decu, ta deca će nositi druga imena, Džon je Targarijen, a od Brena potomstvo ne može da se očekuje. Tako da na kraju rata Sever ostaje bez svih svojih glavnih lordovskih porodica. A ako se uzme u obzir da više nema ni Tirela, Martela, Barateona, donekle se ostvaruje poruka koju Džordž R.R. Martin želi da prenese kroz svoje knjige: rat je istrebljenje i pobednika nema.

Na kraju serije kuća Stark možda više neće ni postojati Foto: Tanjug/AP

Zasada porodice koje imaju šansu da prežive jesu Lanister, Erin, Tuli i Targarijen.

OVO O NOĆNOM KRALJU NIKO NIJE ZNAO

Brenovo objašnjenje u 2. epizodi, kada je rekao da će se Noćni kralj izložiti opasnosti, jer želi da ubije Brena/Trooku vranu, ostavilo je utisak da je Noćni kralj kao nekakav besvesni robot koji izvršava misiju, ne misleći o mogućim posledicama. Ispostavilo se potpuno suprotno - i Noćni kralj i Beli hodači, njegovi dugokosi generali, bili su veoma intelignetni.

Za razliku od Džona, koji je, ne samo u ovoj, već i u Bici kopiladi, nesmotreno jurio u bitku jedan na jedan, Noćni kralj je bio oprezan i strpljiv. Njegov posprdni smešak kada Deni ne uspe da ga spali, njegova nezainteresovanost da sam ubije Džona, već vaskrsava svoju armiju da to učini, doprineli su da ga fanovi mrze, ali i da vole da ga mrze. Pa čak da im na posletku bude žao što je od svih likova koji nisu poginuli on bio taj koji jeste.

Sa druge strane, šteta je što su Beli hodači ostali neiskorišćeni. I njima je bilo jasno da će biti mete ljudi, pa se nisu preterano eksponirali i time pokazali da ipak imaju nekakvu strategiju. No, teško je oteti se utisku da bi bitka bila mnogo zanimljivija da je svako od glavnih likova u seriji dobio priliku da se bori sa jednim generalom, pre nego što neko konačno ubije Noćnog kralja. Pa ko god da u tom dvoboju pobedi.

KONAČNO JE OTKRIVENA ISTINA O PROROČANSTVU:  "PRINC KOJI JE OBEĆAN" NE POSTOJI

Arja je bila stvarno zvezda ove epizode, a gledajući scenu u biblioteci, mnogi su držali dah. Ipak, činjenica da je ona ubila Noćnog kralja nije baš legla svim gledaocima.

Znali su fanovi da će neki deus ex mahina momenat rešiti celu bitku, jer koliko god Džordž R.R. Martin bežao od tih holuvudskih klišea, tvorci serije ih naprosto vole. Ipak, Arjino iskakanje iz drveta i ubistvo Noćnog kralja ostavilo je podeljena mišljenja: jednima je krivo što to nisu učinilo Deni ili Džon, drugima je baš zbog toga drago, dok treći  smatraju da je Arjina uloga bila još jedna usluga milionskoj publici koji ovu junakinju obožava.

Arja je bila zvezda epizode Foto: Tanjug/AP/Helen Sloan/HBO

Arja je verovatno najpopularniji lik u "Igri prestola", a da će ona dokrajčiti bitku postalo je jasno kada joj Melisandra kaže da će „sklopiti plave oči“. Dijalog je bio loš, ali da li je rešenje? Postoji i četvrta strana koja nema problem sa Arjom ubicom, već sa načinom na koji je sve izvedeno. Ubosti nekoga s leđa nije herojski, već u ovom slučaju prekopotrebno. Efikasno, pametno, naustrašivo. Ne i herojski.

Najveći problem koji su gledaoci imali sa Arjom i celom ovom epizodom jeste što je "Duga noć" obesmislila mnogo toga.

 

Obesmislila je Deni kao majku zmajeva, jer je sada već jasno da je dva njena zmaja mogao da pokupi ko je hteo.

Obesmislila je celu scenu iz prethodne epizode, kada Tirion, Podrik, Davos, Brijena, Tormund i Džejmi piju oko vatre i opraštaju se od života.

Konačno je pokazala koliko je Brenovo, što bi rekao Sem „štagod da Bren ima“, neupotrebljivo. Funkcija Brena nije bila najjasnija u prethodne dve sezone. U osmoj je pokazala da je nepostojeća. Ako Bren može da vidi prošlost i budućnost, zar nije mogao da predvidi da će im trebati veći jarak oko zamka? Da predvidi ijedan potez u bici koja bi donela prednost vojci ljudi? Da kaže Teonu: „Ne moraš da se žrtvuješ i umreš, odugovlači nekako jedno 30 sekundi dok Arja ne iskoči iz drveta“? Zar Brenove vrane nisu mogle da salete Noćnog kralja tih pola minuta i daju jadnom Teonu neku šansu? Zar Brenove vrane nisu mogle ikako da pomognu Deni i Džonu dok su lutali po onoj magli?  Ne, celu epizodu, Bren je bio zen i ni od kakve koristi.

 

No, iznad svega, činjenica da je Arja ubila Noćnog kralja obesmislila je proročanstvo o „Princu koji je obećan“, princu koji je „ponovorođeni Azor Ahai“. Princu ili princezi (visokovalirijski jezik na kome je proročanstvo pisano ne poznaje rodove), koji je rođen/a u soli i dimu, koji će ubiti osobu koju voli, izvući mač iz vatre, boriti se protiv mraka i pobediti večni mrak, odnosno dugu noć.

Deni i Džon bi donekle odgovarali ovim kategorijama. Deni je rođena tokom oluje na moru, ugušila je jastukom svog prvog muža, pa čak je i ponovo rođena u dimu njegove posmrtne vatre. Džon je ustao iz mrtih, a iako nije ubio svoju ljubavnicu, njegova izdaja je, moglo bi se reći, doprinela njenoj smrti. Čak je i Teon princ koji je rođen u soli, ako računamo da je rođen u zamku na moru. On je i gvozdenrođen, a gvožđe se kuje, da ne kažemo rađa, u vatri. U krajnjem slučaju, i Teon je ponovorođen – nakon što ga je Remzi  izmučio, Teon gubi svoj identitet. U knjigama on sam za sebe kaže da Teon mrtav, a on je Smrad,  jedan od duhova Zimovrela. Nakon bega od Remzija, on ponovo vraća svoj identitet, ponovo se rađa kao Teon Grejdžoj. Da je Teon bio princ koji je okončao tamu, to bi bilo potpuno iznenađenje. Teon bi bio savršen Trojanski konj, neočekivan i efikasan.

 
 
 
View this post on Instagram

What’s is dead may never die #theongreyjoy #whatisdeadmayneverdie #nightking #gameofthrones #heroA post shared by Dj Xpat (@xpatainment_) on

 

Arja, sa druge strane, ne ispunjava nijedan kriterijum. Uz to, Noćni kralj bi po proročanstvu trebalo da bude ubijen mačem izučenim iz vatre. Ispostavlja se da mu vatra ne može ništa, a Arja nije koristila mač, već bodež.

I to nije tako loše za one koji su pažljivo čitali knjigu. U knjigama je sasvim jasno da su sva proročanstva ista i da, ako ih dovoljno rastegnete, sve može da se uklopi u njih. Melisandrin debakl sa Stanisom, za koga je verovala da je Obećani princ, primer je toga koliko su proročanstva budalaštine.

Za one koji su verovali da je "Igra prestola" serija o proročanstvima, serija u kojoj magija igra značajnu ulogu, ovo je ogroman propust i verovatno ne kraj kakav su očekivali. Jer ova epizoda je poručila: proročanstvo ne postoji. Obećani/a princ/eza ne postoji. Ni Deni, ni Džon nisu bogomdani. Nisu "suđeni" jedno drugom, niti je bilo ko od njih, bilo ko od svih junaka, "suđen" da sedi na Gvozdenom prestolu. Sve je stvar sposobnosti.

Na polovini smo poslednje sezone, a šta će se desiti u narednoj epizodi, pogledajte u sledećem linku:

(Dunja Savanović / d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    30. april 2019 | 15:15

    Dajem desetku za ovaj tekst. Jako sazeto i lepo. Veliki sam fan serije i zao mi je sto su upropastili sve holivudskim kliseima...

  • GoT fan

    30. april 2019 | 19:29

    Koji sjajni efekti kad se ništa nije videlo ni na hbo-u ni na torentu. Pola epizode nismo videli.

  • Dejan

    30. april 2019 | 15:58

    Ja posle ove epizode nisam mogao zaspati jos 4 sata..vrlo dobro i za mene neocekivano zavrsena epizoda. Teon je zasluzio da umre, ne da ceka (kako vi kazete) 30 sekundi jer je mboga zla ucinio kuci kojoj se vratio. Herojski je umro. Za svaku pohvalu. Ostalo vase ne bih komentarisal. Pozdrav!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA