Ceo dan u bioskopu, samo za jedan film: 496 minuta trajaće projekcija "Mrtvih duša" u Kinoteci

U provinciji Gansu na severozapadu Kine leže ostaci brojnih zatvorenika, koji su proglašeni za ultradesničare u kampanji komunista i umirali od gladi u logorima

  • 1

Dokumentarac "Mrtve duše", najduži film u dosadašnjoj istoriji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks u Beogradu, biće prikazan u nedelju, 12. maja, u 12 sati u Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su organizatori.

Delo nastalo u francusko-švajcarsko-kineskoj koprodukciji režirao je Vang Bing, a traje 496 minuta (osam sati i 16 minuta).

U provinciji Gansu na severozapadu Kine leže ostaci brojnih zatvorenika napuštenih u pustinji Gobi pre 60 godina. Proglašeni za ultradesničare u kampanji Komunističke partije 1957. godine protiv desnice, oni su umrli od gladi u logorima Jiabiangou i Mingšui. 

Film poziva gledaoce da se sretnu s preživelima iz logora kako bi iz prve ruke saznali ko su ti ljudi, kakve teške trenutke su bili primorani da izdrže i kakva je bila njihova sudbina.

Film se prikazuje u programu "Meteori", selekciji hibridnih, igrano-dokumentarnih i arthaus filmova, koji je pokrenut prošle godine u Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Beogradu kao jedna od novih selekcija festivala.

Ideja je da se publici približe drugačija shvatanja o filmu, kroz raznolike načine produkcije i nastanka audio-vizuelnih dela.

Program je nastao po uzoru na saradnje između muzeja i festivala kao sto su: Forum i Forum Expanded na Berlinalu, FID Marsej - MSU u Marseju, Film Society Of Lincoln Center u MoMi u Njujorku i Cinema du reel u Centre Pompidou u Parizu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA