≫ 

Gledaoci besni zbog 5. epizode "Igre prestola": "Incestuozna ljubav brata i sestre jedina je logična stvar koju smo videli" (FOTO) (VIDEO)

Ovaj tekst je prepun spojlera. Ako još niste odgledali "Zvona" ili čekate da izađe cela sezona, pa da svih 6 epizoda završite za veče - sačuvaje ga, pogledajte sve, pa se vratite da uporedimo utiske

  • 6

Ni nezanimljiva, ni usporena nije bila 5. epizoda osme sezone „Igre prestola“, ali se zato po količini mržnje koju je dobila od gledalaca ne može se meriti ni sa jednom drugom. Na sajtu „Rotten tomatoes“ dobila je samo 49 odsto glasova, a na IMDB-u ocenu 6.9, što je najniže ikad za ovu seriju.

Antiklimaktični i nagli krajevi, ničim objašnjene promene u liku, poricanje svega što je lik prethodno uradio, nelogičan zaplet... Sve je ovo doprinelo da čak ni zavidne akcione scene ne mogu da poprave sveopšti utisak.

Gledaoci su razočarani, ne zato što nisu dobili kraj kakvom su se nadali, već zbog utisaka da tvorci serije baš nisu hteli da se potrude da „Igru prestola“ završe kako treba. Da je završe smisleno. Kao da ni oni nisu znali kog kraja i konca da se drže...

PRVI PROBLEM: DENERIS

Mnogi i dalje ne mogu da dođu sebi onog što je urađeno Deneris.

- Osam sezona, 73 epizode. Videli smo je kao žrtvu, koja je počela da se bori za sebe i svoj narod. Videli smo je kako se pretvara u Majku zmajeva, onu koja oslobađa robove, skida lance, koja želi da polomi točak i napravi od sveta bolje mesto. Čuli smo je kako govori: „Ja nisam moj otac“. A onda joj u pretposlednjoj epizodi urade ovako nešto. Oprosti, Deni – samo je jedan od desetina hiljada sličnih komentara na društvenim mrežama.

Igra prestola

Deneris je preko noći postala "luda kraljica" Foto: HBO/Helen Sloan

Jeste da smo se nakon „Duge noći“ (S08E03) plašili da što nam serija kao glavne zlikovce ostavlja pijanu trudnicu i pirata. Jeste da smo posle Noćnog kralja priželjkivali većeg negativca, ali malo ko je očekivao da će to biti Deni.

Uz sve gubitke koje je pretrpela, kako je zaboga došlo do toga da Deneris preko noći postane gora od Noćnog kralja, Sersei i Remzija zajedno? Da očas posla kremira čitav grad?

Je li zbog izdaje koju je očekivala? Smrti Misandei i Džore koji su samovoljno sa njom pošli u rat? Ili zbog dečka koji joj je rekao da je voli, ali joj prećutno poručio da bi trebalo da ostanu prijatelji?

 

Glavni problem sa Deninom ludošću jeste taj što ona nije bila luda sve do prethodne epizode. Sve je bilo ok, do proslave pobede u Zimovrelu. Deni pijucka svoj late iz Starbaksa, ne radi ništa, ne govori ništa, ali dramatičnom muzikom, zumovima i Varisom koji u nju blene, serija je, ničim izazvana, počela da nam nasilno natura Deni kao psihički nestabilnu osobu.

I dalje niko nije stvarno verovao da će ona postati luda kraljica. Da je besna, povređena, ostavljena, sumnjičava, to da. Ali ne i da je Hitler luda, za to nije bilo prethodnih dokaza.

Neko će reći: „Spalila je Tarlijeve“. „Spalila je Varisa“, „Razapela je robovlasnike“.

Da, ali „Igra prestola“ počinje sa scenom u kome Ned odrubljuje glavu dezerteru iz Noćne straže. Da je Ned poverovao u njegovu priču o Belim hodačima, ko zna koliko bi života bilo spašeno. No Ned je samo vrlo brzo sproveo kraljevu pravdu i lično ga ubio. Kasnije Rob na sličan način ubija Rikarda Karstarka. Egon Prvi je spalio pola kraljevstva dok je osvajao Vesteros. A ipak je Egon Osvajač, a u pravednost Neda i Roba niko ne sumnja, dok je Deni krvožedna i luda. Deni, koja zna za milost, koja poštedi Džejmija, pa čak i tog Varisa, nakon što je ovaj pokušao da otruje nju i njenu bebu.

Čak je i Emilija Klark, glumica koja igra Deneris, rekla 2018. godine za Veniti fer da je već snimila svoje scene i da ju je kraj „s*ebao“.

 

- Saznanje da će to biti poslednje po čemu će se iko sećati Deneris... – rekla je kratko i odbila da dalje komentariše, a sada znamo i zašto.

Pogledajte kako je reagovala kada su je pitali za ovu sezonu.

 

Kit Harington, koji igra Džona, opisao je jednom rečju kraj "Igre prestola" kao razočaranje.

DRUGI PROBLEM: ARJA

Arjin boravak u Kraljevoj luci u ovoj epizodi nije imao smisla: došla, videla, odustala, nagutala se pepela, pobedila vatru, zamak koji na nju pada, koridu koja joj prelazi preko kičme, odvela u smrt majku i ćerku koje bi možda preživele u skloništu. No, sudeći po trejleru, Arja će to da u finalu nadoknadi.

Jedino vredno pomena u ovoj epizodi jeste njen razgovor sa Psetom, koji joj kaže da će, ako ubije Sersei postati kao on. Što joj to nije rekao u Zimovrelu? Ovo je pomalo problematično i kada se setimo da je reč o tinejdžerki koja je iz osvete pobila čitavu jednu familiju i ispekla ljude u pite... I tom prilikom koristila čak i istu frazu kao Deni u prošloj epizodi.

Arja Stark

Veni, vidi, otidi Foto: Helen Sloan/HBO

- Trebalo je da sve Starkove iščupate, koren i stabljiku – kaže Arja, pod licem Valdera Freja. A za Arju niko ne kaže da je luda. Kako bilo, Arja je granicu bolesnih osveta davno prešla.

No dobro. Prihvatili smo da je ona glavni lik serije i da će se sve što uradi slaviti bez pogovora. Čak i kada kao u video igrici izbegava svaku prepreku koja ubija hiljade drugih.

Ali onda dolazimo do belog konja. Je li to konja Harija Striklenda, koji je iz nekog razloga ušetao u vatru i haos, potpuno suprotno konjskoj prirodi? Ili je Bren u konju? Samo molim vas, molim vas, da to nije bela kobila iz proročanstva Kvejt. Proročanstva koje se nije ni pomenulo u seriji... Samo da nije ta bela kobila... Zar nam nije bilo dosta upropašćenih vizija?

 

TREĆI PROBLEM: SERSEI I DŽEJMI

A kad smo kod vizija, otkrili smo da je valonkar – niko.

Ova epizoda je bila toliko problematična, da je jedina dirljiva i stvarna scena ona kada Sersei ugleda Džejmija. Cela epizoda bila je takva da je incestuozna veza između brata i sestre njen svetli momenat.

Oko kraja blizanaca Lanister i samog Džejmijevog lika gledaoci lome koplja. Jesu li i ovde scenaristi zabrljali?

Ako posmatramo na nivou samo 8. sezone – jesu i to debelo. Džejmi je imao šetnju gore-dole koja ničemu nije služila. Posvađao se sa Sersei da bi došao u Zimovrel i uradio ništa. Bren ga je teatralno najavio i istakao da će im Džejmi pomoći u borbi koja dolazi... a to se nije desilo. Zaveo je Brijenu i isplanirao sa njom život... što je trajao oko nedelju dana. Ostavio Brijenu, a mnoge gledaoce uverene da je govor o tome kako je Sersei nemilosrdna, baš kao i on, zapravo poruka: „nemoj me pratiti, idem da ubijem svoju sestru“. Da bi onda pronašao sestru i umro sa njom.

 

Opet, na nivou serije... Džejmi je (koliko god glupo zvučalo) ostao dosledan u tome da da reč koju ne može da održi. Pogazio je zakletvu Erisu, Robertu, Kejtlin kada ga pušta iz ropstva, a sada i Tirionu kada radi to isto. S obzirom da je na kraju Targarijen spalio/la Kraljevu luku i skoro sve u njoj, čak je i njegov status Kraljeubice postao nebitan na nivou istorije Vesterosa. Da nije ubio Erisa, opet bi umro u Crvenoj utvrdi pre 20 godina, dok sve oko njega gori. Ne samo što je svojim najpoznatijim podvigom jedino odložio neminovno, već je bio karika u lancu koji je obrnuo točak i nastavio da ga vrti.

 

Sa druge strane, to što Sersei nije dokrajčilo proročanstvo o valonkaru jeste plus, jer ovo i treba da bude svet u kome proročanstva ne postoje. Za Sersei i Džejmija i njihovu međusobnu opsednutost (toliku da nam je bilo skoro pa u redu da ih gledamo kako vode ljubav kraj odra svog mrtvog sina), svaki kraj u kome ne umiru jedno kraj drugog ili jedno za drugim bio bi loš. To što su toliko često isticali kako su na svet došli zajedno nekako daje smisao sceni u kojoj sa sveta odlaze zajedno.

Ali i nastavlja praksu antiklimaksa. Džejmi, Tirion, Arja, Deneris, Sansa, zmaj – sve su to bili kandidati za ubice Sersei. Mogla je i sama da umre, tipa da se kao Megor Okrutni iseče na Gvozdeni presto. No, ispostavilo se da je čast da ubije najgoru kraljicu u istoriji Vesterosa dobila cigla.

 

ČETVRTI PROBLEM: JURON

Iz jednog hica obori celog zmaja, a sada na desetine škorpiona ne mogu da učine ništa.

U knjigama Juron ima dobru šansu da postane veći negativac od svih ostalih. Najsuroviji. Najbolesnijeg uma. Onaj koji donosi Dugu noć... Ali u seriji su se toliko trudili da prikažu kao drogiranog rokera, da logiku u bilo čemu što je uradio ne treba ni tražiti.

Igra prestola

Juronov lik bio je komičan Foto: HBO/Helen Sloan

E u toj meri je besmislena borba Jurona i Džejmija. Sam Juron kaže da je gotovo, grad umire, bitka je izgubljena, a onda bi da gubitnici Sersei odnese Džejmijevu glavu da je poljubi?

Nekoliko scena ranije Tirion priča kako će, kada Gvozdena flota padne, čamac moći da se probije do Pentosa (Tirion se nada dobrom vetru za čamac koji nema jedro, ali Tirion je budala). Juron isplivava kraj tog čamca. Najlogičnije bi bilo da sedne u njega i odvesla ili da se barem on i Džejmi potuku zbog toga. Ali ne, Jurunov razlog da napadne Džjemija je to što „želi da Džejmiju pruži šansu da postane dvostruki kraljeubica i tako uđe u pesmu“. A Juron je kralj po tome što je spavao sa Sersei? Ok, to je istakao da isprovocira Džejmija, ali zar se Juron ne može nazvati kraljem zato što je pobedio na zakraljenju?

 

Šta god bilo, besmisleno je.

Juron se neće pamtiti kao osoba koja je ubila Džejmija Lanistera, ali hoće kao nosilac titule najglupljeg muškarca u Vesterosu. Ako ti devojka juče kaže da je trudna, a danas njen brat, koga nije videla nedeljama, ako ne mesecima pre vašeg seksa, komentariše njeno drugo stanje, stvarno treba da se počneš da brojiš do 9.

U svakom slučaju – R.I.P. Vranooki

PETI PROBLEM: DŽON

Šta je Džon radio celu epizodu? Tvit je rekao više od bilo kog komentara.

 

ŠESTI PROBLEM...

Ljudi koji vole „Igru prestola“, stvarno su voleli „Igru prestola“. Gledali je više puta i toliko znaju da su sitnice dovoljne da ih iznerviraju. Poput devojčice špijuna koja Varisu donosi tajnu o tome da Deni ne jede (zar je to tajna u malom domaćinstvu?), a ne na primer da će Varisa ubiti. Poput Varisa koji tvrdi da je upoznao više ljudi neko ijedan živ čovek, što nije tačno. Poput Zlatne kompanije koja nije uradila ništa.

No bilo je i dobrih stvari: uništenje Gvozdene flote, šok koji smo doživeli kada je Deni sve počela da pali, sjajne glume Line Hidi koja je lik Sersei prelepo privela kraju.

 

I glavne poruke  - rat je uništenje za sve strane, fizičko i duhovno. Retko koja osoba, koja u rukama ima ovakvo oružje, odoleće da ga ne iskoristi. U sukobu nema dobrih i loših momaka – nasilje ih sve pretvara u loše. Osveta je besmileni proces koji proždire i onog ko se sveti i onog kome se sveti. To je dvoboj na stepenicama koje ne vode nigde, osim u vatru i ponor.

Video: Planina na smrt isprepadao svoju devojku

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    14. maj 2019 | 21:17

    Jooooj, sto mlatite!!! Nekoliko puta je potegnuto pitanje zabrinutosti da li ce se Deneris pretvoriti u svog oca! Njena zbunjenost je lik izgubljene, mlade devojke koju prodaju i kako se bori da bude to sto jeste.... Ali, moc je otrov koja dolazi u kompletu. Nijedan vladar nije milosrdan. Pa ni u toj seriji. Cak ni Ned Stark nije prikazan kao milosrdan prema neprijateljima ali smo dali simpatije. Dzon mora postati kralj i tako ce zavrsiti serija. Ubice Deneris. On ili Ajra, svakako Deneris pada jer se pretvorila u svog oca koji je ubijao nevine. Tu ide ono "krv nije voda". Nisu njenog oca dzabe ubili. Sersei ce verovatno preziveti jer ona uvek prezivi. Ali ce se sigurno pokloniti novom kralju koji ce morati da preuzme titulu da spasi svet od lude tetke-ljubavnice. Epizoda je skroz bila ok. To sto su ocekivali da Deneris i dalje bude dobra teta, iako je vec pokazala koliko nemilosrdna moze biti, pa kako ce joj se Sersei pokloniti itd... To je problem ocekivanja. Bren je svojim hladnim stavom vec objasnio ko ce biti glavni kada je saopsteno Dzonu da je on prestolonaslednik.

  • Razocarani fan

    14. maj 2019 | 21:43

    Stvarno su uprskali 8 sezonu. Normalno je da je nemoguce svima ugoditi al toliko su zbrzali najvaznije momente a opet toliko imali praznog hoda u epizodama. Antoloski serijal ce na kraju ispasti prosjecan. Nazalost.

  • Mirko

    15. maj 2019 | 11:10

    O usrase sav trud u jednoj epizodi. Sta god da urade u zadnjoj nije vredno ovolikog truda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA