≫ 

Najpoznatiji meksički ulični umetnik u Beogradu oslikava fasade na dve velike zgrade: Izgled prve se već nazire (FOTO)

Meksički umetnik Farid Rueda u Beograd je došao upravo na poziv Andreja Josifovskog

  • 0

Poznatom beogradskom uličnom umetniku Pijanisti ovog proleća pridružio se i jedan od najpoznatijih uličnih umetnika na svetu i svakako najpoznatiji ulični umetnik iz Meksika, Farid Rueda.

On će našem umetniku pomoći da Beograd obogati sa još dva velika murala: na Bežanijskoj kosi i na Starom gradu.

Andrej Josifovski, srpski umetnik poznat pod pseudonimom Pijanista, proteklih godina nije "štedeo" beogradske i fasade po srpskim gradovima, pa zahvaljujući njemu ovaj vid umetnosti "preselio" na mnoge zgrade, koje su, zahvaljujući razigranim bojama njegovih radova, dobile i jedan malo drugačiji identitet.

Apatin, mural, alasi, Andrej Josifofski Apatin, Foto: Andrej Josifofski

Josifovski je u poslednje vreme radio i van Beograda, ulepšavajući zgrade u drugim gradovima, poput Apatina, gde na jednoj stambenoj zgradi ove godine osvanuo mural posvećen bačkim alasima.

A Somborci su bili oduševljeni kada je njihov grad dobio gigantski mural košarkaša Nikole Jokića.

Pijanista Foto: Pijanista

Ovog proleća, Josifovski sa meksičkim umetnikom Faridom Ruedom ulepšava Beograd u okviru Internacionalnog festivala ulične umetnosti "Runway", koji se već četiri godine za redom održava u ovom beogradskom Urban districtu na Bežanijskoj kosi.

Farid Rueda jedan je od najpoznatijih uličnih umetnika na svetu i svakako najpoznatiji ulični umetnik iz Meksika. Prvu mural se oslikava na Bežanijskoj kosi,  dok će oslikavanje druge fasade ujedno predstavljati i početak prvog "Downtown Runaway" festivala koji Pijanista u saradnji sa udruženjem "Donji Dorćol" razvija u opštini Stari grad.

Obe stvari za cilj imaju da Beograd upišu na svetsku mapu ulične umetnosti, kao i da na taj način približe Beogradu i Srbiji ono što je u svetu odavno uzelo maha - uličnu umetnost.

- Dolazak Farida Ruede je velika stvar za našu zemlju i ujedno je to početak stvaranja jednog velikog i bogatog muzeja na otvorenom - rekao je Josifovski za Telegraf.rs.

Farid Rueda, ilični umetnik Farid vredno radi na fasadama/ Foto: Pijanista

Za oba festivala, ovo je tek prvi deo, jer su ovogodišnja oslikavanja planirana za drugu nedelju septembra.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA