≫ 

"Igra prestola" Q&A: Da li bi Varis ubio Džona, je li Deneris stvarno luda i kakve veze Noćni kralj ima sa Krasterom (FOTO) (VIDEO)

Pišite, javljajte i, ako smo nešto pogrešili, bez milosti nas ispravljajte

  • 12

Još jedna epizoda "Igre prestola", a toliko događaja je ostalo bez zaključka i objašnjenja. Dok milioni fanova širom sveta postavljaju gomile pitanja, a mi smo skromno probali da odgovorimo na vaša, kao i na komentare koje ste nam ostavljali u prošlim tekstovima.

Ako smo nešto ispustli ili pogrešili, ispravljajte nas slobodno.

1. DENERIS I NJENO LUDILO 

Igra prestola Foto: Telegraf.rs

Da, krv u ovoj seriji definitivno nije voda, ali kao što nije za Deni, nije ni za Džona. Njegovi roditelji nisu bili u srodstvu, ali on takođe potiče iz loze koja je vekovima venčavala braću i sestre. A ako je targarjenska krv u njemu toliko jaka da zbog nje može da jaše zmaja...

To što je Deneris postala "luda kraljica" nosi više problema, a osnovni od njih je način na koji je to urađeno. Da, Deni je radila neke grozne stvari tokom 7. sezona, ali za sve to vreme nju je serija svesno predstavljala kao princezu-ratnicu, kao heroinu i oslobodioca. 

Esquire-Emilia Clarke Godinama su je svesno predstavljali kao kraljicu-ratnicu i za sve loše što uradi davali joj opravdanje Foto: Tanjug/AP

Za sve što je grozno radila, "Igra prestola" joj je dala opravdanje. Kada je Drogo ubijao Viserisa, a Deni je to mirno posmatrala, jer je psihopata Viseris pretio da će iseći dete iz nje. Kada je Miri Maz Dur živu spalila, to je bilo jer je ova ubila njeno dete i pretvorila Droga u biljku. Spalila je Astapor - pod izgovorom da je oslobodila robove. Razapela je gospodare Mirina, ali pre toga su oni razapeli decu. Za sve joj je dat izgovor, uvek je neko drugi bio gori od nje, a ona je zlui stajala na put.

A uz to ona je predstavljena i kao neko ko ima razume druge, ko sa sa njima saoseća, što prave psihopate ne rade. Deneris spašava druge žene od silovanja, oslobađa robove, kaže kako se celog života spremala da se osveti Džejmiju za ubistvo oca, a onda to ne čini - dva puta. Ako joj je Varis i bio potreban, pa ga je pomilovala, Džejmi nije.

Igra Prestola (Game of Thrones) Deneris na kraju i početku "Igre prestola" Foto: Tanjug/AP/HBO

"Igra prestola" je osam godina navodila fanove da se zaljube u njenu jaku, mladu ličnost (ovo piše osoba koja nije u timu Deni), a onda je naglo skrenula u drugu stranu. I fanovi za to s pravom krive loš scenario. Kako to da samo Varis vidi da će Deni da poludi (Varis koji pride nije imao problem da tajno podržava potpuno sumanutog Viserisa)? I kao što smo već pomenuli - šta je to odaje? To što sedi, gleda oko sebe, ustaje od stola? Deni nije uradila ništa, a Varis je počeo okolo da priča kako je ona tiranin.

Jedino objašnjenje je žurba scenarista da "Igru prestola" privedu kraju. Da je Denin lik polako padao u ludilo, prihvatili bi to fanovi, kao što su prihvatili mnoge druge stvari koje im se lično nisu svidele. Ovako, kao da je cela prošlost njenog lika postala nebitna. Rečenica Vajsa i Beniofa kako je "Deni, onako, zaboravila na Gvozdenu flotu", pa zato izgubila zmaja, izazvala je talas besa.

Gvozdena flota je dva puta porazila Deninu na moru. Kad si na vodi, ne zaboravljaš na Gvozdenu flotu. Ovakva postavka stvari samo je ubedila gledaoce da su scenaristi zbrzali kraj, ne prateći razvoj lika. I time ih duboko razočarali.

IPAK, JE LI DENI ZAISTA LUDA?

No, zašto njena odluka da sve spali mora da se tumači kao ludilo? Koliko god surovi, njeni argumenti su donekle potkovani, pa i politički. 

Kada kaže da se njena milost prema narodu ogleda u tome što neće dozvoliti da ijedna sledeća generacija bude talac nekog tiranina, to na neki način jeste skupo plaćen, ali validan plan. Američka vlada ne pregovara sa taocima. Ako popusti sada, svaki lord bi sutra mogao da se zabarikidira sa podanicima u svom zamku i radi šta hoće, jer zna da Deni neće povrediti narod. U tim okolnostima njena vladavina nikad ne bi bila stabilna.

Sa druge strane, da je Deni prihvatila predaju i obustavila bitku, šta onda? Sela bi na Gvozdeni presto i odmah bi se postavilo pitanje: „Zašto ona, a ne on?“. I krenula bi nova igra prestola, a možda i novi rat. Ovako, sa užasom koji je priredila, Deni je celoj zemlji pokazala da sa njom nema igre. Ko će još misliti o primogenituri i penisima, kada Deneris ima zmaja?

Ona stanka kada sluša zvona na leđima Drogona i grimase koje pravi, mogli bi sa se tumače kao njeno unutrašnje lomljenje da li da zaista poleti i sve spali ili izabere milost. Moglo bi da se tumači da je Deneris vrlo teška srca krenula u krvav pohod, da okonča igru prestola, jer ona misli da je to jedini način.

Igra prestola Printskrin: Youtube/Game of thrones

U tom smislu čak i nagli zaokret u scenariju može da se brani. Ali Beniof i Vajs to nisu tako predstavili. Rekli su da je Deni videla Crvenu utvrdu i setila se koliko je zla njena porodica preživela, pa joj je pao mrak na oči... Potvrdili su teoriju o ludoj kraljici, ali i sa njom i teoriju o lošem scenariju.

2. VARIS I NJEGOVA ZAVERA

Igra prestola Foto: Telegraf.rs

U pravu si, mnogo je verovatnije da je devojčica pokušala da otruje Deni. Varis i jeste u 1. sezoni poslao špijuna da otruje vino na pijaci, tako da to ide uz njegov lik. Ovo mi je promaklo pri prvom gledanju.

Ali sada kada razmislim o ovom, zar to nije bio još jedan nelogičan zaplet u scenariju... Da ju je otrovao, šta onda? Sivi Crv nije glup, provalio bi ga i ubio.

I da nije tako, kako bi Varis mogao da zna da bi Drogon prihvatio Džona kao svog jahača? Kako bi Džon otišao sa ovog ostrva, ako Sivi Crv pomisli da je Džon takođe deo zavere? I zašto bi, pored mrtve Deni, Sivi Crv koji u prvoj epizodi pominje kako ne vidi sebe u ovoj zemlji i kako želi da ode čim Deni sedne na presto, ostao da pomogne Džonu, kada prva Deni nije želela da Džon bude kralj? Zašto bi to uradili Dotraki?

Igra prestola Varis je trebalo da odigra bolje FOTO: HBO/Helen Sloan

Bez Dotraka i Neokaljanih, Džon nema vojsku (mada u "Igri prestola" što obične vojnike više ubijaju, to se oni više množe), osim šačice Severnjaka koji su se vratili iz pohoda sa Robom, preživeli Grejdžoje i Boltone, bitku sa Remzijem i konačno bitku sa Tuđinima, i vitezova Dola, koji bi takođe trebalo da su desetkovani. Divljani su ostali sa Tormundom. Džon nema flotu, čak ni ako ga Jara Grejdžoj podrži, jer su brodovi Gvozdenih ostrva sa Juronom. Džon nema saveznike i na tome bi Varis i Tirion tek morali da rade, ako ih Sivi Crv sve ne pobije.

Kako je evnuh uopšte planirao da Džona dovede na presto? Tako što će svima poslati pisma i reći kako je Džon pravi nasledik Targarjena? To je uradio Stanis, poslao svima pisma da je Džofri dete incesta i kopile i da je on, kao Robertov najstariji brat, zakoniti naslednik prestola. Stanis je bio u pravu i to nije vredelo ništa, jer (citat iz knjige) reči su vetar. 

Da se nastavilo, Varisovo šurovanje da dovede Džona na presto najverovatnije bi ubilo Džona. A kada se sa tim uporede Tirionovi loši saveti Deni, u jednom trenu je izgledalo kao da njih dvojica sinhronizovano rade na tome da unište poslednje Targarjene.

3. DA LI ĆE SE SVE OVO DESITI I U KNJIGAMA

Igra prestola Foto: Telegraf.rs

Lala je već dala odgovor. Poslednja sezona na kojoj je Martin učestvovao bila je peta. Nakon toga, rekao je da više neće biti deo "Igre prestola", jer mora da se fokusira na svoje knjige. Otada su Vajsu i Beniofu odvezane ruke.

Koliko su knjige i serija slične jeste pitanje koje najviše zanima fanove ova dele.

Pre mesec dana u intervjuu za "60 minuta" rekao je kako su tvorci serije nekoliko dana proveli kod njega kući i kako im je otkrio gde on otprilike vidi da bi poslednje dve knjige mogle da odu.

Džordž R. Martin Džordž R.R. Martin, pisac serijala "Pesma vatre i leda", u koji spada i "Igra prestola" Foto: AP/Tanjug

No, vrlo je pažljivo birao reči. Rekao je da im je otkrio neke glavne stvari, ali nije rekao da li su oni odabrali to da slede.

- "Igra prestola" je bila veoma verna, u poređenju sa 97 odsto drugih TV i filmskih adaptacija književnosti, ali nije potpuno verna, inače bi morala da traje još pet sezona - rekao je Martin. Pominjanje broja 97 mnoge je zavelo da je rekao kako serija u 97 odsto prati knjigu, ali ne, on nije napravio poređenje knjiga i "Igre prestola" u brojkama. Ovo zapravo ne govori ništa, jer u američkoj produkciji serije bazirane na knjigama uglavnom te knjige vrlo površno prate. Uz to on kaže da misli, misli da se krajevi neće toliko razlikovati. 

Pogledajte sami intervju, pa nam javite šta mislite. Traje samo 3 minuta.

4. KO JE NOĆNI KRALJ, A KO JE NOĆNI KRALJ?

Igra prestola Foto: Telegraf.rs

Kako to? Misim da ne. Da, "Night's king" (sa s), nekadašnji lord zapovednik Noćne straže, jeste sebe proglasio kraljem na Zidu, nakon što se zaljubio u ženu "kože bele kao mesec i očiju poput plavih zvezda", sudeći po bajkama koje Stara Nen priča Brenu u "Oluji mačeva: Krv i zlato".

Ali za njega se ne vezuje bilo kakvo proročanstvo, zar ne? Ispravite me ako grešim. Mada nisam sigurna za taj deo oko Belih hodača...

- Ne bojeći se ničega, on ju je pojurio i uhvatio i voleo, mada joj koža beše hladna kao led, i kada joj je dao svoje seme, dao joj je i svoju dušu - kaže Nen i prva pomisao čitalaca jeste da je ta bela žena zapravo Beli hodač.

Night King, Game of thrones Čitalac je u pravu, Noćni kralj iz serije ne postoji u knjigama Printskrin: HBO

Ali to je priča iz "Oluja mačeva". Onda dođemo do "Plesa sa zmajevima: Posle gozbe" i Tormundovog opisa Belih hodača Džonu.

- Čovek može da se bori protiv mrtvih, ali kada dođu njihovi gospodari, kada se bele magle dignu... kako da se boriš protiv magle, vrano? Senke sa zubima... vazduh tako hladan da disanje boli, kao nož u grudima... ne znaš, ne možeš znati... može li tvoj mač da seče studen? - pita Tormund Džona.

A ja se pitam, ako Beli hodači donese sa sobom toliku hladnoću, da ne može da se diše, kako je Noćni kralj iz knjige spavao sa jednom od njih? Kako joj je "dao svoje seme", a ona mu nije smrzla polni organ? Kako nije smrzla i njega, i sve druge u zamku? Da, Stara Nen nju naziva "corpse queen", kraljica-leš, ali u "Svetu vatre i leda" meštri nude za to objašnjenje: ona je možda bila obična žena, (koža joj je mogla biti hladna i jer je dugo bila napolju), ali iz Mogila, koje se vezuju za groblja, smrt i hladnoću. Mada, meštri su nam dali povoda da im verujemo, koliko i bajkama...

Igra prestola Mi ne znamo mnogo o ženi Noćnog kralja Foto: Pixabay/werner22brigitte

Ne mora da znači da je tačno, ali moje je mišljenje da je priča o Noćnom kralju u knjigama tu da bi nam ukazala da se Krasterovo žrtvovanje dečaka Tuđinima (the Others) zapravo dešavalo i ranije. Nen takođe pominje da je Noćni kralj prinosio žrtve Tuđinima - najverovatnije svoje bebe sinove. Po njoj, Noćni kralj i njegova kraljica vladali su Stražom 13 godina. Zašto se Joramun i Stark nisu ranije setili da uklone Noćnog kralja?

Osim ako prećutno nisu tolerisali žrtvovanje sinova (baš kao Krastera u Džonovo vreme), ali su posle 13 godina Noćni kralj i kraljica počeli da rade nešto užasno...

Jedna od prvih stvari koje naučimo o devojčicama u Vesterosu jeste da ih udaju kada dobiju prvu menstruaciju, a 13 godina je uglavno potrebno vreme da dobiješ ćerku, da ta ćerka uđe u reproduktivni period i širenje porodice u Kraster stilu može da počne. Možda je Varis u pravu, možda je incest najužasnija stvar koju Sever može da zamisli. Mislim, i trebalo bi da bude.

A zašto se sve to desilo, nadajmo se da ćemo saznati u prikvelu "Igre prestola", koji bi trebalo da se bavi Decom šume i događajima koji su se dešavali hiljadama godina pre ovih koje gledamo i o kojima čitamo sada.

Ako smo nešto pogrešili, ako imate nešto da dodate ili da iznesete neko svoju ideju i teoriju, pišite nam.

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    18. maj 2019 | 23:22

    E neka ste se razocarali u seriju. Umesto da gledate Selo Gori, vi gledate Game of Trones

  • Xxx

    18. maj 2019 | 22:19

    Steta, pokvarise odlicnu seriju.

  • Lala

    19. maj 2019 | 11:13

    Mene zanima zasto bi neko pravio priquel o night kingu kada je on ispao najnebitniji lik u celoj seriji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA