≫ 

Preokret na samom kraju "Igre prestola": Najvažnija smrt je već bila viđena, i to pre 7 godina! (FOTO) (VIDEO)

Pažnja, tekst koji sledi prepun je spojlera iz poslednje epizode serije "Igra prestola"

  • 3

Serija "Igra prestola" završila se sinoć, a u poslednjoj epizodi umrla je samo jedna ličnost - Deneris Targarjen, majka zmajeva. Njenu smrt od ruke Džona neki su doživeli kao izdaju, drugi su želeli da je ubije Arja, dok su se treći iskreno nadali da će za mahnito paljenje Kraljeve luke postojati ikakvo bolje objašnjenje od onog koje nam je dato. No, kako za masakr nema opravdanja, čak i kada počinilac sebe i druge ubeđuje da je sve zbog višeg cilja, na kraju ga nije moglo biti ni za Deni.

Ono što je mnogima pri prvom gledanju promaklo, jeste da smo smrt Deneris ispred Gvozdenog trona već jednom videli. I to pre sedam godina, u njenoj viziji u Kući neumirućih.

U poslednjoj epizodi Deneris šeta po ruševinama zamka (mala digresija, vrlo glupo što ju je njena straža pustila da sama luta, nakon što je navukla na sebe mržnju pola kraljevstva. Isto su uradili kada su se prvi put iskrcali na Zmajkamen - pustili je da sama prva uđe u navodno prazan zamak. Šta da ju je neko napao i ubio? O čekaj, jeste).

U svakom slučaju, Deneris dolazi do Gvozdenog prestola i prvi put uživo vidi ono o čemu je godinama maštala. No, u Kući neumirućih u 2. sezoni takođe je bila došla do prestola. Isto kao i tada, Velika dvorana je porušena, zavejao ju je sneg, a iznad prestola zjapi rupa. Deneris u viziji ne seda na presto i ne dotiče jedan od balčaka mača, jer čuje krike i kreće prema vratima koja se otvaraju ka krajnjem Severu i Zidu. A tamo nalazi šator i već pokojne Droga i Rega u njemu.

U "stvarnom životu", Deneris dotiče balčak jednog od zavejanih mačeva prestola, ali takođe ne seda na presto, jer je Džon prekida. Deneris mu govori o svetu u kome će ljudi birati ili njen mir ili smrt. Ona veruje da je taj svet bolji, ali sve vreme govori o novom krvoproliću i poziva Džona da taj svet stvori sa njom.

- Ti si moja kraljica, sada i uvek - kaže joj Džon, ljubi je, a onda joj zariva nož u srce. Deneris mu umire na rukama. Umire podno prestola, baš kao njen otac, mada na taj presto ona nikada zaista nije sela.

No, u viziji u Kući neumirućih Deni takođe ne seda na presto, jer odlazi "u smrt".

Igra prestola Deneris u Noćnim zemljama sa Drogom i njihovim sinom Foto: Helen Sloan/HBO

- Možda sam mrtva, a to i ne znam. Možda sam sa tobom u Noćnim zemljama - kaže Deneris svome kalu u viziji.

- Ili sam možda ja odbio da uđem u Noćne zemlje bez tebe. Možda sam rekao Velikom pastuvu da se nosi i ostao sam da te čekam. Ili je možda sve san. Tvoj san, moj san... Ti si mesec mog života. To je sve što znam i sve što mi treba da znam. I ako je sve ovo san, ubiću čoveka koji proba da me probudi - odgovara joj Drogo.

Sve sličnosti sa vizijom su namerne. Džon, kao simbol Severa i Zida, sprečava Deni da stvarno sedne na presto. On je šalje u Noćne zemlje, a Drogon, zmaj koji je po Drogu dobio ime, prezima je mrtvu i bukvalno odnosi na Istok.

Denina smrt baš takva kakva je bila, predskazana je i nama i njoj na kraju 2. sezone "Igre prestola", pre tačno 7 godina.

DA LI JE DŽON SADA SPASITELJ?

Zmaj oseća njenu smrt i doleće do nje. Prevrće je, dok ne shvati da je mrtva. Njegov bes i tuga se prolamaju i u jednom trenu se čini da će on spaliti Džona. Umesto toga, on topi Gvozdeni presto, pravog krvca za smrt Denine ličnosti (ah, kako bi to zmaj mogao da zna). Uzima njeno telo i odleće sa njim.

Trenutak kada Drogon topi Gvozdeni presto bio je stvarno dramatičan u ovoj sceni. Mnoge fanove je tren kada je Drogon prevrće podsetio na scenu iz "Kralja lavova", kada Simba nalazi Mustafu, i to ih je zaista nateralo na suze.

A to što je Džon ubio Deni? Ne toliko. Sve dok je stvarno ne ubije, Džon je guran u tom pravcu.

- Ljubav je smrt dužnosti - seća se Džon reči meštra Emona.

- Ponekad je dužnost smrt ljubavi - odgovara na to Tirion, pa sve začini i strahom koji ulije u Džona da bi Arja i Sansa mogle da budu sledeće na njenoj listi.

Ono što se svi fanovi sada pitaju jeste da li je Džon Azor Ahai, jer je ubio svoju ljubavnicu? Kao i uvek, proročanstva su nezgodna. Na neki način može se reći da je Džon spasao svet od Deni. No, po proročanstvu ljubavnica ne treba da bude zaustavljena, ona je žrtva koja se podnosi kako bi se spasitelj postao spasitelj i suočio se sa tamom.

Nekako smo svi pretpostavljali da ako ovo pročanstvo nađe svoj put do serije, to će biti radi Tuđina. Ispostavilo se da je "tama" zapravo "mračna vladavina" koju je Deni htela da nametne. Što ima smisla, ako se uzme u obzir da je, postavkom poslednje sezone, "Igra prestola" pokazala da joj je igra prestola bitnija od pesme vatre i leda.

Da li je Džon time postao Azor Ahai (ime koje se nigde ne spominje u seriji), uprkos tome što je Noćnog kralja, koji je želeo da donese Dugu noć, ubila Arja? Da li je proročanstvo o princu koji je obećan dobilo svoju haotičnu realizaciju u seriji ili su ga Vajs i Beniof, kao i mnoge druge dobre elemente iz knjige, samo ugurali u scenario, bez mnogo smisla? I čeka li i Deneris u knjigama ovakav kraj?

Sve su to otvorena pitanja. Javite nam šta vi mislite.

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    20. maj 2019 | 12:30

    Tolko su usrali seriju da je strasno takav kraj . Dodje mi da zaplacem od muke

  • Mile

    20. maj 2019 | 13:10

    Kraj je sasvim ok, ne znam sta je razočarlo fanove. Bila je sama zato što je zmaj čuva, kraj koga samo Dzon može da prođe. Od početka se videlo da je samo tron zanima i da je sve spremna da uradi za isti. Imalo je materijala da se ova završna priča snimi u dve sezone, da bude malo više detalja kao što smo od početka navikli, kroz ove dugotrajne epizode se izgubila draž iščekivanja, mnogo se dešavalo u istoj epizodi...

  • Yxx

    20. maj 2019 | 13:53

    Usrali kraj razocarenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA