≫ 

Milutin Folić preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Poznati arhitekta je poručio da se fokusirao na ono što je trenutno aktuelno u gradu Beogradu

  • 1
Milutin Folic

Foto: Marko Todorović

Svaka knjiga u sebi nosi nešto posebno i u zavisnosti od momenata ljudima prijaju različite priče. Bilo da su u pitanju dela domaćih ili stranih pisaca, svaka knjiga je posebna na svoj način. Pojedini ljudi vole da čitaju i stručne knjige u zavisnosti od posla kojim se bave, a iz njih može dosta toga novog da se nauči i sazna o određenoj temi.

Danas za čitaoce portala Telegraf.rs knjige preporučuje poznati arhitekta i nekadašnji glavni urbanista Grada Beograda, Milutin Folić.

- Fokusirao sam se na ono što je aktuelno u gradu i što je neopravdano često predmet kritike nepoznavalaca svetskih prilika, a to je transformacija javnih gradskih površina u korist pešaka, biciklista i javnog gradskog prevoza čime se grad za automobile pretvara u grad za ljude i time značajno podiže nivo kvaliteta života u gradu. Da bi se to razumelo neophodno je edukovati širu publiku šta je rezultat i kako se to postiže, a to je najbolje kroz ovih nekoliko knjiga i njihovih autora koji su promenili pravac razvoja svetskih gradova - ističe gospodin Folić.

Milutin Folić

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Smrt i život velikih američkih gradova" - Džejn Džejkobs

- Sjajna knjiga koja je izdata šezdesetih godina prošlog veka. Autorka iz ugla svakodnevnog korisnika grada - pešaka, predstavlja tada aktuelne probleme američkih gradova koji su građeni "po meri automobila", za to vreme prihvaćene prakse planiranja gradova. Knjiga prevazilazi svoje vreme i postaje aktuelnija nego ikada, a pisana je razumljivim jezikom kojim opisuje uobičajene situacije iz života ulice, dajući preporuke kako planirati žive gradove - kaže naš sagovornik.

"Gradovi za ljude" - Jan Gel

- Knjiga, čiji je autor čuveni danski, tačnije svetski priznati urbanista, koji na jedan jasan i argumentovan način, koristeći brojne podatke, ilustracije i fotodokumentaciju, predstavlja način na koji je moguće stvoriti zdrave, bezbedne, održive i žive gradove - ponovnim vraćenjem njegove ljudske dimenzije - ističe Milutin Folić.

- Jan Gel (Jan Gehl) je čovek koji je od Kopenhagena, Melburna, Moskve, Njujorka napravio gradove u kojima moze da se živi kvalitetno, a Melburn je vec nekoliko godina zaredom grad sa najvišim kvalitetom života u svetu, u velikoj meri zahvaljujući upravo ovakvom uređenju javnih prostora. Jan Gel u Beogradu boravio u više navrata, a njegov najpoznatiji projekat u nasem gradu je transformacija parka Ušće koju je njegov tim projektovao 2016/2017 godine i koja je danas u toku - kaže poznati arhitekta.

Milutin Folić

Foto: Marko Todorović

"Kaldrma i asfalt. Urbanizacija i evropeizacija Beograda 1890-1914" - Dubravka Stojanović

- Posmatranjem Grada kao "najznačajnijeg mogućeg dokumenta o njegovom minulom životu", prof. Stojanović daje pregled prostornog i društvenog razvoja Beograda, svih problema sa kojima se susretao tokom tog procesa oslanjajući se na brojne istorijske izvore. Zanimljivo je pročitati kako je u Beogradu uveden tramvaj, vodovod i kanalizacija, gde su se okupljali Beograđani i kako su nastajale institucije, a što može biti jedna izuzetno korisna lekcija ljudima koji se bave gradom, urbanizmom, ali i građanima koji vole Beograd i brinu za njegovu budućnost.

Beograd danas ima priliku da uvođenjem biciklistickih staza u bulevare koji se rekonstruišu, širenjem trotoara za pešake i zelenilo, a sve na račun automobilskog saobraćaja nadoknadi izgubljeno vreme od gotovo tri decenije zaostatka za svetskim liderima - navodi Milutin Folić.

Čitajte nas i dalje, jer vam donosimo još preporuka poznatih ličnosti, kako bi što lakše izabrali štivo za čitanje.

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA