Obeležen Dan slovenske pismenosti, kada su Ćirilo i Metodije krenuli u svoju prosvetiteljsku misiju (VIDEO)

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona prema kome će se 24. maj - Dan Ćirila i Metodija obeležavati kao državni praznik kao Dan slovenske pismenosti

  • 1

Nastupom amaterskog kulturno-umetničkog društva "Ivo Lola Ribar" i gostujućeg ansambla iz Bugarske "Bulgare" i otvaranjem izložbe "Tragovi Ćirila i Metodija - fotografska biografija patrona Evrope", sinoć je u Kombank dvorani obeležen Dan slovenske pismenosti.

Na izložbi "Tragovi Ćirila i Metodija - fotografska biografija patrona Evrope", čiji je autor bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Pavel Demeš, predstavljena je kolekcija fotografija posvećena misionarskim putovanjima svetitelja - u Moravsku i Arapsko i Hazarsko carstvo.

Izložba obuhvata 30 fotografija na kojima su prikazani spomenici kulture, likovna dela i drugi objekti materijalnog kulturnog nasleđa koji su povezani sa životom i delom solunske braće Chirila i Metodija.

Dan slovenske pismenosti Dan slovenske pismenosti, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova je rekla da su Ćirilo i Metodije napravili glagoljicu, prvo pismo u Slovena.

- Njihovo versko i kulturno angažovanje među Slovenima imalo je veliki značaj ne samo za Slovake već za sve slovnske narode - rekla je Repčekova.

Pomoćnica ministra kulture Srbije zadužena za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean je kazala da večeras obelezavamo uspomenu na delo, rad i zaostavstinu prosvetitelja i misionara preteče i kulturnih i politickih diplomata, braće Chirla i Metodija.

Na ovaj način podsećamo se na značaj njihve prosvetiteljske misije sa kojom smo postavili temelje pisma, jezika i pismenosti i kulture slovenskih naroda.

Dan slovenske pismenosti Izložba povodom obeležavanja novog praznika, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona prema kome će se 24. maj - Dan Ćirila i Metodija obeležavati kao državni praznik kao Dan slovenske pismenosti.

Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ministarstvo kulture i informisanja je pre dve godine uputilo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja inicijativu za izmenu i dopunu člana 5. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojom bi se u red praznika koji se radno obeležavaju uveo Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA