≫ 

Zbog kvara na avionu, Mišel Uelbek nije stigao na zakazano književno veče: Najodaniji poklonici umesto potpisa, dobili mejl izvinjenja

Zbog ovog odlaganja nije trpeo glavni program festivala KROKODIL, gde je Uelbek najavljen kao zvezda prve festivalske večeri

  • 2

Zbog četvoročasovnog problema koji je letelica imala sa gorivom, a let na kraju i odložen, pisac Mišel Uelbek nije večeras stigao na beogradski susret sa svojim čitaocima. Slavni pisac ostao je u Parizu, a stotinu čitalaca koji su mesecima ranije rezervisali svoja dva minuta sa Uelbekom, umesto očekivanog potpisa i susreta sa omiljenim piscem, dobili su mejl izvinjenja od organizatora.

Zbog ovog odlaganja nije trpeo glavni program festivala KROKODIL, gde je Uelbek najavljen kao zvezda prve festivalske večeri i programa u "Kombank dvorani".

Festival Krokodil Zbog ovog odlaganja nije trpeo glavni program festivala KROKODIL, Foto: Marija Piroški

Naime, tik pred početak tog planiranog četvoročasovnog druženja sa čitaocima, slavni gost je bio usred leta ka Beogradu, i to u najboljem slučaju - budući da su svi detalji u vezi sa njegovim kretanjem morali ostati u najstrožoj tajnosti.

Zbog toga se u petak u dva po podne u bašti KROKODIL-ovog centra zatekla tek jedna gospođa sa primerkom "Serotonina", objašnjavajući da nije uspela na vreme da se prijavi i uđe u "stotinu odabranih", već je došla "naslepo", u nadi da će uspeti nekako da dođe do svog omiljenog autora, pišu Novosti.

Istini za volju, to bi joj teško pošlo za rukom i da je Uelbek stigao na vreme i da je ovo potpisivanje upriličeno - ako se uzmu u obzir strogi zahtevi gosta da mu mora biti obezbeđen potpuno zatvoren, intimni susret sa poštovaocima njegovog dela, bez prisustva ikoga "van spiska".

Za pomenutu čitateljku, kao i za sve ostale koji se na ovom spisku nisu našli, Mišel Uelbek bi trebalo da bude gost i svog srpskog izdavača, Booka, u čijoj je knjižari zakazano još jedno potpisivanje knjiga čuvenog Francuza, i to u subotu od 14 do 18 časova.

Misel Uelbek 1 Mišel Uelbek, Printskrin: Youtube/ALLONEXUS+

Svi koji nisu ni pretendovali na susret "jedan na jedan", već su poželeli samo da Uelbeka vide i čuju, što je izuzetna prilika budući da je odbio pozive iz više od 40 zemalja da bi onaj iz Srbije prihvatio - kupili su ulaznice za KROKODIL i "Kombank dvoranu", gde je najavljen razgovor Ane Otašević sa piscem, uz odlomke iz romana "Serotonin" u interpretaciji glumca Borisa Isakovića.

Gosti prve večeri festivala bili su i Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i Bojan Babić i naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac - Goran Marković.

Zvezda druge večeri festivala KROKODIL biće mađarska književna zvezda Laslo Krasnahorkai, koji će razgovarati sa Markom Čudićem. Najavljen je i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare, a predstaviće se i poznati bugarski pisac Georgi Gospodinov, Lana Bastašić...

Tokom festivala, Jan Vagner i Federiko Italijano predstaviće Grand Tour, veliku antologiju evropske poezije nedavno objavljenu u Nemačkoj, u koju je uvrštena i poezija naše poznate pesnikinje Ane Ristović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    7. jun 2019 | 23:57

    Organizatori Krokodila nisu saopštili javnosti da je Uelbek otkazao učešće na festivalu iako su to saznanje imali još u četvrtak uveče, što se i vidi iz mejla koji je Uelbek poslao organizatoru i koji je direktor festivala Vladimir Arsenijević pročitao pred punom salom Kombank sale. Iako je veći deo publike negodovao, samo je manji broj iz protesta izašao jer su smatrali da je neprihvatljivo da organizator nije obavestio javnost i publiku festivala o nedolasku Uelbeka. Doputovao sam iz unutrašnjosti, dve karte sam platio 1200 online, uložio nivac u gorivo, putarine itd, da bih slušao isključivo Uelbeka kojeg su reklamirali kao glavnu zvezdu festivala. Ceo dan sam se susretao sa vestima da Uelbek neće doći na festival zbog stanovitih problema sa avionom. Zbog toga sam pre ulaska u Kombank arenu insistirao da mi organizator saopšti da li je Uelbek u Beogradu, na šta sam dobio nekoliko puta potvrdan odgovor, da bi 15. minuta kasnije saznao od Arsenijevića da smo izmanipulisani, tj. nemam nikakve sumnje da je organizator prećutao tu veoma bitnu činjenicu da bi svi ušli u salu i tek tamo sa velikim zakašnjenjem saznali istinu. Bez obzira na bilo kakve okolnosti, organizator je bio dužan da unapred obavesti javnost, a ne da napuni salu zahvaljujući Uelbeku i tek onda saopšti da on ne dolazi. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo, naročito od nekoga ko ima nameru da prezentuje savremenu književn

  • Mile

    7. jun 2019 | 23:55

    Trpela je publika u sali.Nama nisu rekli da nema Uelbeka i prevareni smo.Kupili karte,izasli iz sale, novac nismo dobili nazad.Izuzetno losa organizacija.Najblaze receno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA