Vladimir Pištalo osvojio prestižnu nagradu "Meša Selimović"

Veliki žiri dodelio mu je 19 glasova za knjigu eseja "Značenje džokera"

  • 0
Nagrada Meša Selimović Foto: Novosti

Nagradu "Meša Selimović", koju 32. put dodeljuju "Večernje novosti", dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore". Ovo delo dobilo je najviše glasova - 19, članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja, pišu "Novosti".

Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama "Večernjih novosti" 7. februara, a završeno je danas.

Posle knjige "Značenje džokera" najviše glasova - po 11 - dobili su pesnička zbirka "Zanatski dom" Đorđa Sladoja i studija "Identitet srpske književnosti" Nenada Nikolića. Na trećem mestu ove rang liste je "Roman o pijanstvima" Igora Marojevića - 10 glasova, na četvrtom - sa po 9 glasova - su pesničke knjige "Kosovske elegije" Krstivoja Ilića i "22" Nikole Živanovića, kao i studija "O istoriji, sećanjima i samoći" Aleksandra Jovanovića. Na petoj poziciji - sa 8 glasova - je roman "Pilot tramvaja" Jovice Aćina.

Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA