Napustio nas jedan od najvećih srpskih slavista: Preminuo akademik Predrag Piper

Predrag Piper je rođen 20. avgusta 1950. godine

  • 1
Komemoracija Ivan Klajn

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Akademik Predrag Piper, jedan od najznačajnijih srpskih slavista, preminuo je 10. septembra u 71. godini, saopšteno je danas iz SANU. Predrag Piper je rođen 20. avgusta 1950. godine. Bio je vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu od 1989. godine, a potom i redovni profesor od 1991, prenosi Tanjug.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, za redovnog 2012, dok je za člana Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU) izabran 2015. godine.

U SANU je inicirao osnivanje dva odbora i bio (ko)urednik šest publikacija tih odbora. Bio je sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU od 2013. do 2018, odnosno član Predsedništva SANU. Bio je član više odbora SANU i šef Katedre za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i upravnik Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Predavao je i na univerzitetima u Moskvi, Petrogradu, Voronježu, Ivanovu, Seulu, Saporu, Zadru, Nišu, Skoplju, Ljubljani. Bio je potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i glavni urednik časopisa Južnoslovenski filolog i časopisa Zbornik Matice srpske za slavistiku, kao i član uredništava i uređivačkih saveta više srpskih i inostranih naučnih časopisa i zbornika.

Od 1985. do 2013. bio je član, a od 2009. do 2013. predsednik Komisije za proučavanje gramatičke strukture slovenskih jezika Međunarodnog slavističkog komiteta. Bio je potpredsednik Međunarodne asocijacije profesora ruskog jezika i književnosti (1986-1990), kao i član Matice srpske, Srpske književne zadruge i Slavističkog društva Srbije.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгана

    13. septembar 2021 | 12:51

    Највећи српски слависта, предиван човек и интелектуалац, искрени хришћанин. Немерљив губитак за српску лингвистику.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA