Na 50 kilometara od Beograda nalazi se najsrećnije selo u Srbiji: Ima 500 kuća, svi su zaposleni i složni!

Obrađuju svih 2.890 hektara zemlje, a u svakom od 500 domaćinstava bar po jedan zaposleni

  • 22

Dobrinci su selo pored Rume, a pravi su dokaz da u maloj sredini može lepo da se živi.

SKOČILA PLATA: Prosečna zarada u novembru 45.767 dinara

U ovom selu koje se nalazi osam kilometara od Rume žive vredni i radni ljudi. Za sebe kažu da su dobri i da je selo dobilo ime po njihovoj dobroti.

Foto: Wikimedia/Dungodung Foto: Wikimedia/Dungodung

Ima 500 domaćinstava, a u svakom neko radi i privređuje.

Otvaranjem prvog pogona u selu, koji će se baviti proizvodnjom i preradom povrća, a čija će izgradnja biti završena sledeće godine, oko 200 meštana naći će posao u njemu, što će doprineti ugovaranju proizvodnje sa poljoprivrednicima, ali i boljem životnom standardu.

Od ukupno 2.890 hektara u dobrinačkom ataru, nema nijednog pedlja zemlje koji nije obrađen. Pored proizvodnje lubenica, po čemu su nadaleko poznati i što promovišu kroz seosku "Bostanijadu", oni seju još i dinje, krastavce, paradajz. Neki su čak i rekorderi u povrtarskoj proizvodnji.

Foto: Wikimedia/Dungodung Foto: Wikimedia/Dungodung

- Mi imamo razvijeno tržište po kućama. To su dugogodišnji kupci, koji znaju da uzimaju kvalitetnu robu. Naravno da su velika ulaganja u proizvodnju, jer, primera radi, za hektar lubenica, od semenki, folija, pa do primene agrotehničkih mera potrebno je oko dve hiljade evra. Ali kad kupac dođe na kućni prag i odjednom kupi robu, isplativije je nego kad se nosi na pijacu - kaže Đorđe Tomić, predsednik Saveta mesne zajednice.

U selu sa 1.700 stanovnika, godišnje se rodi od 12 do 18 mališana, pa nije ni čudno što je ovo jedino selo u rumskoj opštini koje ima jaslice.

- U predškolskoj ustanovi nalazi se 25 dece, a u jaslicama 30. Roditelji su na poslu, bake i deke rade na njivama, pa pošto nije imao ko da čuva decu, imali smo potrebu za otvaranjem jaslica”, priča prvi čovek sela, u kojem postoji i četvorogodišnja Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" - koju pohađa šezdesetak đaka.

Foto: Wikimedia/Dungodung Foto: Wikimedia/Dungodung

Pored Lovačkog društva "Zec", selo ima i Amatersko kulturno-umetničko društvo "Dobrinci", Udruženje žena "Tifani", Fudbalski klub Sremac... U aktivnostima ovih klubova veliko učešće imaju mladi.

- Nije tačno da ne može da se nađe posao, mi smo primer za to. Većina naših meštana radi u rumskim pogonima, ili u obližnjoj pećinačkoj opštini. Neki obrađuju zemlju, a ima i onih koji sezonski rade i dobro zarade - uveren je Đorđe Tomić, koji i sam obrađuje oko 80 hektara zemlje.

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoljub

    29. decembar 2016 | 12:33

    Eh da je bar Malo vise takvih sela ' Svaka njima cast

  • lIvan

    29. decembar 2016 | 11:41

    Setim se kada se vracam sa vasara iz Rume letos idem kroz Dobrince do Pecinaca pa posle auto-putem za Beograd,puno selo bostana i raznog povrca sve uz put,samo parkiras kola i biraj sta hoces,sve zdravo i domace,svaka vam cast Sremci na trudu i radu.

  • miro

    29. decembar 2016 | 12:25

    Ovakve me vesti učine sretnim.Bravo za Dobrince.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA