≫ 

OTKRIVAMO TAJNU: Evo kako da izdržite ceo post i ne odustanete

Treba odabrati prave namirnice, inače post može teško da vam padne

  • 1

Postoje dva velika posta tokom godine, uskršnji i božićni koji upravo traje. Mnogi Srbi praktikuju ovu "versku disciplinu", ali ona ima i svoje medicinske prednosti.

Vera nalaže da se, tokom posta, čovek očisti ne samo od fizičkih nečistoća, već, što je najvažnije, od duševnih, pa tada treba da se uzdržavamo od svake vrste greha i grešnih misli, a "gladovanje" može u tome da nam pomogne.

Poznato je da se post sastoji od odricanja određenih namirnica životinjskog porekla - mesa i belog mrsa (jaja i mlečni proizvodi, ali i drugi prozvodi koji sadrže sastojke životinjskog porekla).

Dakle, smisao i svrha posta jeste čišćenje, a glavni metod koji koristimo kako bismo postigli taj cilj jeste odricanje.

Međutim, mnogim ljudima odricanje teško pada, naročito tokom dužeg vremenskog perioda, pa često odustanu od posta. Ali, ako primenite pravu taktiku, nećete morati da odustanete.

Foto: Flickr/ccharmon, trpezaketering.rs, Profimedia Foto: Flickr/ccharmon, trpezaketering.rs, Profimedia

Nema ničeg lepšeg od moralne pobede nakon što smo izdržali ceo post, ili koliko god smo zacrtali sebi da izdržimo, ali post ima i pozitivne efekte na naše zdravlje.

Zato evo pobedničke taktike kako da s lakoćom izdržite ceo post:

Potrebno je pronaći namirnice koje će nam i po ukusu i po sadržaju zadovoljiti potrebe, a koje su posne. Jedna od takvih namirnica je puter.

Naravno, svi će reći da puter nije postan, ali samo zato što odmah pomisle na mlečni puter. A da li znate da postoji nekoliko vrsta putera biljnog porekla? I to ukusnih, kaloričnih, zdravih i posnih putera?

Tu je puter od kikirikija - neviđeno ukusan, u stanju da zameni mlečni puter ili margarin, a pritom je veoma zdrav. A da, i postan je.

PUTER OD KIKIRIKIJA: Čuva zdravlje vašeg srca, sprečava dijabetes, jača kosti...

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zatim je tu bundevin puter, nešto blažeg ukusa, ali podjednako neodoljiv, podjednako zdrav i, takođe postan.

BUNDEVIN PUTER: Evo zašto treba da ga jedete svaki dan

Imamo i suncokretov puter - sadrži nezasićene masne kiseline, koje su jako važne za naš organizam, zatim, minerale poput gvožđa, mangana, fosfora i bakra i deluje kao antioksidans i, pre svega, postan je. On dolazi i u "organik" varijanti, proizveden isključivo od organski uzgojenih semenki.

SUNCOKRETOV PUTER: Spada u zdravu hranu, a neverovatno je ukusan

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

A tu je i orahov puter, postan proizvod koji je takođe bogat nezasićenim masnim kiselinama i mineralima, ali i vitaminom B6.

Susamov puter je takođe sjajna namirnica koja vam može olakšati post. Sadrži nezasićene masne kiseline, koje su veoma korisne za naše telo, minerale - kalcijum, gvožđe, mangan i bakar, kao i vitamin B1.

Pslednji, ali ne i najmanje važan, konopljin puter. Još jedan postan proizvod koji će vaše telo snabdeti omega 3 i 6 nezasićenim masnim kiselinama i to u fenomenalnom odnosu - 3:1. Sadrži i minerale i vitamine, ali ono što je najvažnije jeste da sadrže sve poznate aminokiseline, njih 21. One su našem telu prekopotrebne za sve vitalne funkcije.

Foto-ilustracija: pixabay.com, konoplja.net,.agroklub.rs Foto-ilustracija: pixabay.com, konoplja.net,.agroklub.rs

Naravno, ne treba zaboraviti ni poslastice:

Naturela sa rogačem i medom proizvodi se od semenki suncokreta u kombinaciji s medom, kokosovom mašću i aromom pomorandže, a možete je koristiti kao ukusni fil za posne palačinke.

Sweet diabet je fenomenalni slatkiš za dijabetičare, koji pored toga što je ukusan pomaže vašem zdravlju, pogotovo ako imate problema sa šećerom u krvi.

Dakle, ove namirnice će vam pomoći da prebrodite sve krize, očuvaće i ojačati sve vitalne funkcije i pomoći vam da postignete pravu svrhu posta.

Ako vam se svideo ovaj članak, lajkujte stranicu “Granum” na Fejsbuku i upoznajte se i s drugim organskim proizvodima koji mogu poboljšati vaše zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA