≫ 

Internet više neće biti potpuno slobodan: Evropski parlament podržao reformu autorskih prava koja su bila nezaštićena (FOTO)

Evropski parlament je u julu odbio predlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas su zastupnici ponovno glasali o tom predlogu

  • 7

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas predlog direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je u poslednje vreme izazvala brojne polemike širom Evrope.

Evropski poslanici su odobrili novu verziju teksta odbačenog 5. jula, čiji cilj je da osigura da umetnici, kao i izdavači novina i novinari, budu plaćeni za njihov rad kada se koristi preko digitalnih platformi kao što su Jutjub ili Fejsbuk, ili platformi za skupljanje vesti kao što je Gugl njuz.

Predlog direktive, koja bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebalo da uvede u 21. vek i da osigura da autori muzike, filmova i vesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u istoriji Brisela u kojem snage odmeravaju na jednoj strani medijske kuće i Pol Mekartni, a na drugoj tehno-divovi i pobornici slobode interneta.

>>> Udruženje evropskih novinskih agencija složno: Gugl i Fejsbuk da plate autorska prava za sadržaje koje sada besplatno koriste

Od 703 prisutna poslanika za predlog je glasalo 438, dok je 226 bilo protiv, a 39 uzdržano.

Od 703 prisutna poslanika za predlog je glasalo 438, dok je 226 bilo protiv, a 39 uzdržano - Foto: Tanjug/AP

Ovim glasanjem otvara se put za pregovore Saveta EU (koji predstavlja 28 zemalja članica) i Evropske komisije, da se usaglasi konačni tekst.

Sada mogu da počnu pregovori između tela EU da se usaglasi konačni tekst koji će posle ponovo morati da bude podnet Evropskom parlamentu na glasanje.

- Otkako je Evropska komisija iznela svoj predlog pre dve godine, vode se komplikovane rasprave, koje su ponekad teške, a takođe se intenzivno lobira sa svih strana - rekla je evropska poverenica za digitalnu ekonomiju i

društvo Marija Gabriel uoči ključnog glasanja u Evropskom parlamentu.

Platforme kao što je Guglov Jutjub bile bi zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se sprečilo potkradanje njihovih autora - Foto: Pixabay.com

- Sada smo u odlučujućoj fazi. Današnja pravila pripadaju prošlom svetu u kojem nije bilo širokopojasnog interneta, smartfona ili društvenih mreža - kazala je ona.

Gabriel je pozvala poslanike da glasaju za kontroverznu reformu na plenarnoj sednici u Strazburu. Međutim, to nije glasanje o konačnom prihvatanju zakonodavnog predloga, nego tek utvrđivanje pozicije Evropskog parlamenta, na temelju koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim suzakonodavcem, Većem EU, to jest s državama članicama.

Evropski parlament je u julu odbio predlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas će poslanici ponovno glasati o tom predlogu.

- Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internet prihoda. No, veliki internet igrači jednostavno besplatno ubiru plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cele industrije - upozorili su šefovi novinskih agencija u pismu Evropskom parlamentu i osudili Fejsbuk i Gugl da svoje protivljenje grade na "potpunoj laži" - navodnoj pretnjii slobodnom pristupu internetu.

Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internet prihoda - Foto: Pixabay

- Mi samo tražimo da oni koji kradu vesti pošteno plate - poručili su.

Borba se vodila oko dva elementa predloga zakona. Prvi je član 13 po kojem bi platforme kao što je Guglov Jutjub bile zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se sprečilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je član 11 koji bi uveo tzv. "susedna prava" (autorskom pravu susedna ili srodna prava) odnosno tzv. "porez na linkove", po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale da dobijaju naknadu za autorska prava kada bi Gugl ili druge internet stranice delile poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isečke članaka.

VIDEO: Vajber objasnio deci kako da se zaštite od zloupotreba na internetu

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    12. septembar 2018 | 16:06

    EU postaje SSSR.

  • Нортон

    12. septembar 2018 | 17:43

    На крају ће наравно све да се преломи преко грбаче корисника интенета. Аутори ће да узму своје, држава на име пореза своје, јутуб гугл и остали сигурно неће остати кратких рукава, тако да ће народ по обичају остати грбав како би разни паразити пунили своју задњицу преко наших леђа.

  • RICINUS

    12. septembar 2018 | 17:19

    Da ovo je prilika za ruse da naprave njihove društvene mreže.... Prosto rečeno da se preseli na istok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA