≫ 

RTS počeo sa emitovanjem vesti na albanskom jeziku (VIDEO)

Vučić, Brnabić, pa Tači i Veselji

  • 39

Dnevnik na albanskom jeziku počeo je da se od prvog oktobra emituje na Radio-televiziji Srbije 2, godinama nakon što se sa ovom praksom prestalo. Informativni program nosi naziv "Lajmet" (Novosti), emituje se od 19 časova i, osim podnaslova špice, ceo je na albanskom jeziku.

Emisija se ne snima u studiju, već funkcioniše tako što se smenjuju snimci dnevnih događaja, koje narator objašnjava. Prvi "Lajmet" počeo je sa izveštajem o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, sa naznakom da će Vučić sa Putinom razgovarati o Kosovu.

Vučić danas sa Putinom o planu za razgraničenje i dogovoru s Prištinom? Poseta predsednika Srbije Rusiji glavna tema svetskih medija

Druga vest je se bavila Vučićevom posetom Kini od pre dve nedelje, u kojoj je, između ostalog, Vučić predsedniku Si Đinpingu zahvalio za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, što je takođe pomenuto.

Treća vest bio je Samit 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi koji je juče otvorila Ana Brnabić, da bi potom narator izveštavao o upadu jedinica ROSU na Gazivode i osvrnuo se na posetu Hašima Tačija ovom delu Kosova.

Sledeća vest bila je o Kadriju Veseljiju, sledeća o neuspelom referendumu u Makedoniji za promenu imena, cunami u Indoneziji i, za kraj, vremenska prognoza u Srbiji za 2. oktobar.

Inače, u Jugoslaviji, sve dok pred kraj 1990-ih godina, nije bilo neobično da se najvažnije vesti dana emituju na jezicima nacionalnih manjina. Raniji dnevnik na albanskom jeziku zvao se "Ditari" (Dnevnik).

U Crnoj Gori dnevnik na albanskom jeziku redovno se i dalje emituje, takođe od 19 sati.

(D. D. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    3. oktobar 2018 | 01:21

    Ja za ovo 150 dinara mesecno ne zelim da dajem. Ovo je bruka i sramota drzavne televizie!

  • Kristina

    2. oktobar 2018 | 13:57

    Postavlja se pitanje da li bi to isto i oni uradii na televizijskim programima

  • Svetlana

    2. oktobar 2018 | 13:30

    Mislim da je ovo velika bruka i sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA