Željko Mitrović zaratio sa Crnogorcima: Otvoreno pismo kao odgovor na neosnovane zahteve tamošnjih nacionalnih televizija

Tri komercijalne televizije traže da se zakonima koji bi postojali samo u Crnoj Gori, omogući da televizijama koje ne mogu da se proizvodnjom sopstvenog programa izbore za gledaoce, pa samim tim ni za marketinške budžete, novac klijenata ipak bude dostupan

  • 3

Povodom zahteva, kojim uredništvo komercijalnih televizija Prva, Vijesti i Nova M, traže od državnih institucija Crne Gore da se zabrani prodaja reklamnog prostora kablovskom operateru Pink M, menadžemt kompanije Pink International Company i njen vlasnik Željko Mitrović poslali su odgovor primaocima ovog dopisa:

"Verujemo da Vam zahtev tri komercijalne televizije, upućen nadležnim agencijama i čelnim ljudima države nije u potpunosti jasan i pored pokušaja da se krupnim rečima i nekakvim primerima taj zahtev pojasni.

Da Vam pomognemo, jednostavno rečeno, tri komercijalne televizije traže da se zakonima koji bi postojali samo u Crnoj Gori, omogući da televizijama koje ne mogu da se proizvodnjom sopstvenog programa izbore za gledaoce, pa samim tim ni za marketinške budžete, novac klijenata ipak bude dostupan! I to tako što će televiziju koju građani Crne Gore vole da gledaju Pink M , i koja je prisutna u kablovskoj distribuciji, diskriminisati i zabraniti klijentima da se na njoj oglašavaju!

Printskrin: Promo/TV Pink

Da bi ovaj flagrantno diskriminatorski zahtev, uzrokovan činjenicom da je Pink M, iako nema nacionalnu frekvenciju, gledaniji i privlačniji za oglašivače od televizija sa nacionalnom pokrivenošću, nekako maskirali, potpisnici su u pitanje koje je samo i isključivo komercijalne prirode, ubacili politiku i teme poput, nacionalnog pitanja, jezika, identiteta... Ovakvim konceptom, potpisnici su nedvosmisleno pokušali da trenutak pojačane senzibilnosti u društvu po pitanju nekih identitetskih tema, iskoriste za nametanje uslova koje komercijalnim poslovanjem ne mogu da dobiju.

Ovaj zahtev nastavak je vaninstitucionalnih pritisaka koje protiv televizije Pink M godinama sprovode vlasnici TV Vijesti, kojima su se sad pridružili i urednici i vlasnici druge dve televizije. Pozivajući se na tobože evropska pravila, potpisnici se suštinski zalažu za zabranu konkurencije, za gaženje osnova sloboda koje važe u Crnoj Gori, za nepoštovanje Ustava ( član 8, član 10, član 13, član 140) i ignorisanje pravila i postulata uspostavljenih u Evropskoj konvenciji o prekograničnoj televiziji.

Foto: Promo/TV Pink

Do koje mere je dopis ovih televizija dokaz nezakonitih pokušaja da se najgledanija televizija silom istera iz Crne Gore, svedoči i činjenica da je jedan od potpisnika vlasnik Nove M, United grupa takođe ima kablovske kanale poput Sport kluba, crtanih, filmskih, infomativnih, registrovanih u drugim državama, a koji uveliko prodaju reklamni prostor i to preko marketinške agencije koja je u njihovom sastavu i koja bezmalo ima monopol na tržištima Zapadnog Balkana. Dakle ono što važi za njih na drugim prostorima, sada bi u Crnoj Gori trebalo da bude zabranjeno za druge !

Nadležne agencije i čelni ljudi države Crne Gore upravo zbog svega navedenog treba, isključivo da imaju u vidu sledeće činjenice:

1. Kablovski kanal Pink M registrovan je 02.10.2018. (BR K395-1) poštujući sve propise i odredbe zakona o elektronskim medijima. Prema navedenom zakonu, koji deluje pre svega poštujući principe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članom 3. je predviđen slobodan razvoj konkurencije i pluralizma. Kako je, takođe propisano da samo kanali sa nacionalnom frekvencijom moraju proizvoditi program na crnogorskom jeziku, Pink M u ovom trenutku ne emituje takve sadržaje, iako planira, ali je itekako svojim kvalitetom atraktivan na tržištu i bez obzira na manji procenat pokrivenosti teritorije vrlo konkurentan u trci za najgledaniji TV kanal.

Foto: Shutterstock

2. Uzimajući u obzir činjenicu da se gore pomenute televizije pozivaju upravo na član 7. Zakona o zaštiti konkurencije,navodimo sledeći po redu, član 8, koji upravo svojim dopisom narušavaju nacionalne televizije, a tiče se prava svakog emitera da slobodno istupa na medijskom tržištu i zaključuje ugovore o merenju rejtinga u određenom periodu kao jedinim relevantnim faktorom za određivanjem cene oglašavanja na bilo kojoj televiziji u celom svetu.

Član 8. Zakona o zaštiti konkurencije glasi: “Zabranjeni su i ništavni akti koji za cilj ili posljedicu imaju ili mogu imati sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu, i to pisani ili usmeni dogovori, sporazumi, ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prećutni dogovori, usaglašena praksa, kao i odluke udruženja učesnika na tržištu (u daljem tekstu: sporazumi), kojima se: 1) direktno ili indirektno određuju kupovne ili prodajne cijene ili drugi uslovi trgovine; 2) ograničava ili kontroliše proizvodnja, tržište, tehnički razvoj ili investicije; 3) vrši podjela tržišta ili izvora nabavke; 4) primjenjuju različiti uslovi na poslove iste vrste sa različitim učesnicima na istom tržištu kojima se dovode u konkurentno nepovoljniji položaj; 5) uslovljava zaključenje sporazuma prihvatanjem dodatnih obaveza druge ugovorne strane, koje po svojoj prirodi ili poslovnoj svrsi nijesu u vezi sa predmetom sporazuma; 6) utvrđuje obaveza primjene određene cijene u daljoj prodaji ili na drugi način osigurava primjena preporučene preprodajne cijene.”

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Dakle, član 8 jasno zabranjuje da se zahtevi poput ovih koje ispostavljaju ove tri televizije, ne smeju pisati, a posebno je nedozvoljeno tražiti da državne institucije pomažu u ovakvim opasnim namerama.

Iako razumemo nezadovoljstvo konkurenata našom liderskom pozicijom, ona nažalost po njih, nije razlog da državne institucije postupaju suprotno Ustavu, Zakonu i evropskom zakonodavstvu!

Zaključak:

Nepovoljan položaj tri komercijalne televizije u Crnoj Gori je posledica činjenice da Pink M postoji u Crnoj Gori 15 godina, da je za to vreme poslovao kao televizija sa nacionalnom frekvencijom i stekao brojnu i vernu publiku. Uz činjenicu da smo u tih 15 godina uvek bili na strani građana i nesebično bili posvećeni očuvanju i zaštiti interesa države Crne Gore.

Upravo zato smo trpeli napade, opstrukcije, neosnovane tužbe i to od onih koji danas potpisuju zahteve protiv nas, kojim pokazuju lažnu brigu za Crnu Goru i njen identitet, iako su oktobra 2016. sva sredstva koristili da ove i ovakve Crne Gore više ne bude, a da njeno legalno izabrano rukovodstvo bude nasilno smenjeno.

Mi, sa pozicije najgledanije televizije, možemo samo da priznamo svoj “greh”, što naš program gledaoci vole i gledaju i da dodamo, da ćemo se truditi da tako bude i ubuduće. Kad se donese zakon da to bude kažnjivo, spremni smo da trpimo posledice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anita

    28. novembar 2018 | 13:47

    Ovde je reč o tome da se protera Pink iz Crne Gore. Ko želi da slomi nogu Pinku? Isti oni koji su nahuškali Albance da uvedu embargo na srpsku robu. Svaka pakost Srbiji je dobrodošla.

  • Sara

    29. novembar 2018 | 08:13

    Ma ko gleda pink i nacionalne televizije pored 100 kanala ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA