Sutra počinje rasprava o budžetu za 2017. godinu, u skupštini i Aleksandar Vučić

Budžet će obrazložiti ministar finansija Dušan Vujović

  • 71

Skupština Srbije započeće sutra načelnu raspravu u budžetu za 2017. godinu, izjavila je predsednica parlamenta zaključujući tročasovnu raspravu o dnevnim redu.

PRIPREMA ZA MARATONSKU SEDNICU: Rasprava o budžetu počinje u ponedeljak

Budžet će obrazložiti, kako je najavila, ministar finansija Dušan Vujović.

Gojkovićeva je ranije tokom dana rekla da će se u raspravu uključiti i ministri i premijer srpske vlade Aleksandar Vučić, ali nije precizirala u kom delu sednice.

Opozicija je današnju sednicu skupštine, na kojoj je glavna tema trebalo da bude budžet za naredu godinu, iskoristila da predloži nove teme, ali se nijedna od njih neće naći na dnevnom redu, jer ih poslanici nisu izglasali.

Takođe, kako je primetio Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, opozicija je prigovorila kratko vreme koje im je ostavljeno za pripremu za raspravu, a predložili su oko 300 amandmana na predlog budžeta.

Na veliki brpoj amandmana upućuje i saopštenje Dosta je bilo da su podneli 103 amandmana.

Podneli bismo, navode iz ÐB, još 100 da Maja Gojković nije otvorila raspravu u 18. 00 časova, u nedelju popodne, čime je onemogućila opoziciju da podnosi amandmane.

Šefovi pokreta Dosta je bilo i Dveri istakli su u izjavi novinarima da se, po poslovniku, amandmani mogu podnositi samo do otvaranja rasprave.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

A raspravi je prethodilo predlaganje za raspravu niza tema, koje nemaju veze sa državnom kasom za narednu godinu, bilo je mnogo predloga za dopunu i inače obimnog dnevnog reda, a najaktinviji u predlaganju bili su poslanici SDS i Narodnog pokreta Srbije.

Miroslav Aleksić nije bio zadovoljan što je odbijen njegov predlog o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, ovo tim pre što je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 175.000 mladih do 30 godina, zbog čega, po njemu, nije logično što je poslanicima ostavljen samo jedan dan da razmotre predlog zakona o budžetu...

Goran Bogdanović (SDS i Narodni pokret Srbije) je predlagao da se na dnevni red stave izmene Zakona o javnom redu i miru, sa manje ovlašćenja službenim licima, a izmenom Zakona o javnom okupljanju predložio je da se jasno definišu mesta okupljanja bez prijave - recimo Trg Nikole Pašića, po ugledu na druge zemlje.

Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima Bogdanović je želeo da se predvidi da u registar medija budu upisani svi vlasnici, bez obzira na vlasnički udeo, a ne, kao što je sada slučaj, da su upisani samo oni koji imaju iznad pet odsto vlasništva.

Upravo tamo gde vlasnici nisu upisani, smatra Bogdanović, najviše je zloupotreba u informisanju građana.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poslanica DS Alaksandra Jerkov za dnevni red je predložila i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sa željom, kako je rekla Jerkov, da "izmenimo društvo znanja i promovišemo obrazovane građane".

"Naš obrazovni sistem sputava ono što je različito i ukalupljuje našu decu sa različitim talentima, terajući ih da sede ceo dan u učionici i da uče napamet", navela je Jerkov i ukazala da nam je obrazovni sistem isti kao pre 150 godina.

Predlagane su i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu s idejom da se ne dogodi da država, kao sada, kako tvrdi opoizicija, stranim investitorima dodeljuje trećinu najboljeg zemljišta, a najlošije daje građanima.

Takođe, kako navode predlagači, sada je predsednik opštine u prilici da bez javnog poziva i po svom nahođenju može da trećinu zemljišta u toj opštini dodeli investitoru, "nazovi investitoru", čime porodice koje žive tako što zakupljuju od države zemljiste mogu da ostanu bez prihoda.

Ovi predlozi dobijali su prilikom glasanja između 15 i 20 glasova, dok je ogromna većina od 175 prisutnih poslanika bila nezainteresovana da glasa, pa je tako bilo i s predlogom izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, kojim se traži više reda na trzištu udžbenika.

Potrebno je da urediti tržište udžbenika, poručili su iz opozicije, ali i ono što piše u njima, jer su, kažu, prepuni grešaka, skupi, teraju decu da uče napamet.

Bilo je reči ponovo o Bolonji, o izmeni Zakona o policiji, tako što bi se, kako je obrazložio Dragoslav Milojičić Kena (DS) u prvi plan istakao život svakog pripadnika policije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija

    5. decembar 2016 | 10:02

    Dobra je praksa da premijer lično brani budžet na skupštini

  • Kaća

    5. decembar 2016 | 10:14

    Budzet ce se usvojiti na zadovoljstvo sviju nas.

  • duki

    5. decembar 2016 | 09:07

    Veoma bitna rasprava,zato je bitno da i premijer prisustvuje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA