≫ 

Britanac nudi radikalno i opasno rešenje: Najbolje je napraviti Veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku!

Bivši šef kancelarije britanske ambasade u Banjaluci kaže da bi ovaj projekat trebalo realizovati u tri faze

Na zapadu postoje pojedinci, koji su, doduše, u velikoj manjini, koji su za prekrajanje granica. Ujedinjene nacije to ne dozvoljavaju, ali Timoti Les, bivši šef kancelarije britanske ambasade u Banjaluci, prognozira da bi na Balkanu moglo da dođe do novih promena teritorija.

BBC uporedio Siriju s Bosnom: Nismo naučili lekciju, Alepo je nova Srebrenica (VIDEO)

BANJALUČANIN POKLANJA OBUĆU HAŠKIM ZATVORENICIMA: Evo šta su izabrali Mladić i Karadžić

Britanac je u časopisu "Forin afers" opisao kako vidi rešenje balkanske krize koja je, samo privremeno, gurnuta pod tepih, dok Zapad ima jak uticaj.

"Bosna je najslabija karika u regionu. I Srbi i Hrvati traže izmene Dejtonskog sporazuma, koji jedini drži tu zemlju na okupu. U Makedoniji, Albanci traže federalizaciju. Na Kosovu, Srbi, koji su u manjini, insistiraju na enklavama kojima bi sami upravljali i bili nezavisni od Prištine. U Srbiji, u Preševskoj dolini, Albanci traže veću autonomiju. U Crnoj Gori, Albanci traže veća prava. Na kraju, u Albaniji i na Kosovu, traži se pravljenje velike Albanije.

Lako je sve odbaciti u besu, što rade političari koji žele da budu popuarni u narodu. Ali, bila bi greška ignorisati želje tih naroda, koji su pokazali nezadovoljstvo multietničkim statusom kvo i traže promene. Zapadnjaci moraju da prepoznaju te zahteve i da naprave radikalan zaokret u pristupu, ili da rizikuju da se sukobi ponovo rasplamsaju.

Foto-montaža: Foto: Profimedia/AFP, Wikimedia/Gap, pixabay.com Foto-montaža: Foto: Profimedia/AFP, Wikimedia/ Gap, pixabay.com

SAMO LEPA IDEJA

Kada se Jugoslavija raspala, niko nije mogao da zna sa sigurnošću šta će se dešavati. Jedna opcija je bila - svaki narod da ima svoju državu, druga su bile opet neke konfederacije, bazirane na administrativnim granicama. Na kraju, Zapad je odlučio da svaka bivša jugoslovenska republika ima svoju državu. Činivši to, mislili su da rade najsigurniju stvar, koja neće doneti sukobe. Multietničnost je bila u tom trenutku izvodljiva stvar. Nažalost, ovo je nateralo manjine da se osete kao građani drugog reda u tuđoj državi. Bila je to samo lepa ideja, ali neizvodljiva.

Evropa je pokušala da balkanske zemlje motiviše članstvom u EU, ali je ideja neodrživa. To je zabluda Evrope da će manjine žrtvovati borbu za svoja prava i sigurnost zbog ekonomskog poboljšanja.

 PRVO UDOVOLJITI ALBANCIMA I HRVATIMA

Prvo, Vašington treba da udovolji želju Albancima za federalizacijom Makedonije, a Hrvatima da se uspostavi treći entitet u BiH. Zatim, u drugom razdoblju, Amerika mora da omogući da te teritorije omoguće bliske beze sa matičnim državama, ali i da uspostave zajedničke institucije. Pritom, ostali bi formalno u sastavu država u kojima su sada.

U trećoj, poslednjoj fazi, hrvatski entitet iz BiH bi se spojio sa Hrvatskom, Srbija bi dobila Republiku Srpsku i sever Kosova, Albanci bi dobili Preševsku dolinu, zapadnu Makedoniju i veći deo Kosova. Crna Gora bi mogla da ostane bez albanske enklave, nezavisna ili da se spoji sa velikom Srbijom.

Printskrin: Youtube/Danube Institute Želi da Zapad bude pragmatičan: Timoti Les  -  Printskrin: Youtube/Danube Institute

Ovim bi se svakako rešili potencijalni sukobi i znatno smanjili rizici", zaključio je Timoti Les.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    21. decembar 2016 | 15:12

    Jel' ti to, tatko - pstavio?... (A sta cemo sa Irskom,Skotskom,Velsom?To je,kao -reseno?)...

  • Nikola

    21. decembar 2016 | 15:38

    Dobice Albanci u Makedoniji sigurno. Samo neznam gde cete vi da odete kad arapi dodju po svoje. U britaniji je zvanicno 15 % emigranata, al ne racunate one koji su vec dobili vasa drzavjanstva. Enklave, federalizacija, Separacija sve to vas ceka, a i mi jedva cekamo.

  • Miroslav

    21. decembar 2016 | 19:47

    Lako je njemu darivati tuđe Teritorije, ajd daj deo od Velike Britanije šiptarima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA