Protestna nota Francuskoj zbog Haradinaja

Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija

  • 40

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović uručio je danas protestnu notu ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro, povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja.

"Jedan mi je stavljao svoj... Ne mogu." Vučić čitao izjavu Srpkinje koju su silovali Haradinajevi krvnici i izazvao muk novinara kakav se ne pamti (VIDEO)

U noti se iznosi stav Vlade Republike Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka, saopštilo je Ministarstvo.

Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija.

U noti se naglašava da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije.

Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, navedeno je u saopštenju.

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jogogo

    27. april 2017 | 21:46

    Zato će u budućnosti takvi da postavljaju bombe po celoj Francuskoj i da vrše terorističke napade al dobro,valjda francuzi to vole i podržavaju!Pa nek vas rokaju onda u rođenoj zemlji,bednici!

  • Realan

    27. april 2017 | 20:44

    Ostaviti ambasadora tih 5 dana da vidimo da li ce tuzilac da se zali. Ukoliko ne bude nista od toga ambasadora povuci, ostaviti sluzbenike zbog nasih gradjana. Diplomatske odnose ne prekidati njihovog ambasadora ne dirati. Pozvati gradjane da ne putuju u Francusku jer pitanje je sta moze da im se desi u zemlji terorista. Svakoga ko udje sa Francuskim pasosem detaljno proveravati i neka u policiji da iskaz o terorizmu da vidimo da li saradjuje sa njima i slicno. Tamo ima puno terorista nikad se ne zna ... Posto ne bi imali ambasadora tesko bi i protestovali zbog toga. Njihovom ambasadoru redovno cestitati praznik ali ga ne pozivati ni na kakve prijeme, skupove i slicne stvari. Nek sami osete da su nepozeljni jer saradjuju sa teroristima. Njihovu ambasadu cuvati jakim snagama da im se slucajno nista ne desi, moraju da budu bezbedni iako su ne bitni. Njhovi gradjani moraju snositi posledice odluka njihovog drustva i drzave. Ko podrzava teroriste zasluzuje poseban tretman !

  • Crnogorac

    27. april 2017 | 19:56

    Dok mi ne budemo kao šiptari složni pa radimo kao oni vazda će nas ponižavati zapad i što nije zapad...do tada pozdrav!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA