Kada će biti rešen problem 4 tačke na granici između Srbije i BiH: Evo šta kaže Dodik posle sastanka sa Vučićem

Dodik je ponovio da Republika Srpska podržava predlog Srbije i da veruje da ni Hrvati u Bosni i Hercegovini neće imati ništa protiv

  • 92

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Beogradu izrazio očekivanje da bi do Nove godine mogao da bude završen proces razgraničenja između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sastanak državnog vrha Srbije i Republike Srpske: Vučić, Dodik, Brnabić i Cvijanović u Palati Srbija (FOTO)

- Mi podržavamo predlog Srbije i naša saglasnost postoji. To može biti do kraja godine, ali izvan je ruku Vučića da zna kako će političko Sarajevo reagovati - upozorio je on u izjavi novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerke dve vlade.

Dodik je rekao da ne veruje da će se bosanski Hrvati protiviti, dok bi muslimani mogli to da urade iz nekih svojih razloga.

- RS i Srbija imaju identičan stav oko pitanja razgraničenja i mi to pitanje ne doživljavamo kao suštinsku granicu, već kao formalnu liniju, koju treba usaglasiti imajući u vidu međunarodne standarde - kazao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upitan za sporne tačke razgaraničenja, rekao je da to utvrđuju komisije, kao i da je gotovo cela „linija u dodiru RS i da Srpska nema nikakav problem“.

- U delu kod Štrpca, gde prolazi pruga Beograd-Bar, postoje neka pitanja, ali to ćemo ''ispeglati''. Ima i nekih skretanja Drine, ali to je sve sa naše strane rešseno i tu niko ništa posebno ne dobija i ne gubi. Ipak imajući u vidu dosadašnja iskustva Sarajeva oni će to pokušati da iskomplikuju - uveren je Dodik.

On je dodao da se, međutim, Sarajevo tu ne pita mnogo jer to nije njihova zemlja.

- Oni imaju nadležnost, ali to nije njihovo pitanje. Verujem da će se koncenzus u BiH postići - naglasio je Dodik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef RS je kazao da je, na sastanku, bilo reči i o Deklaraciji o opstanku srpske nacije koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da uđe u skupštinsku procduru ovog meseca.

- To ide svojim tokom. Završen je nacrt, stvoreni su uslovi da ide na parlament. Cilj je da bude ovog meseca i mislim da će tako i biti - kazao je Dodik.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da što se tiče izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac postoje problemi na strani BiH oko graničnog prelaza i izuzimanja zemljišta.

- Srbija je završila sve svoje. Čekamo kraj procedure da se most pusti u rad. Malo se kasni, ali je Srbija sve na vreme uradila. Samo su spore procedure BiH problem - objasnio je Dodik.

On je rekao da su na današnjem sastanku sa predsednikom Vučićem i permijerke dve vlade pokrenuta politička, ekonomska i regionalna pitanja.

Istakao je da sve aktivnosti koje su bile planirane između dve vlade realizovane.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Danas smo videli šta su to imperativi saradnje za sledeću godinu. Za to je dobar tenutak jer se pravi budžet za 2018. - kazao je on dodajući da je razgovarano i o miru i stabilnosti u regionu, a da RS podržava napore Srbije u tom pogledu.

Rekao je da će na sastanku dve vlade pitanja saradnje biti operativno raspravljana.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    10. novembar 2017 | 17:49

    Treba se zajednicki zalagati za bolje sutra svih Srba, ma gde bili

  • miki

    10. novembar 2017 | 16:38

    Licno ipak mislim da tu nece biti nikakvih problema, jer nas predsednik Vucic sve resava.

  • der

    10. novembar 2017 | 15:27

    Vucic i Dodik imaju izvanrednu saradnju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA