• 5

Ana Brnabić: Nije prirodno da svi prosvetni radnici budu jednako plaćeni. Treba nagraditi najbolje

Premijerka kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga

  • 5

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.

Brnabić: Nema povećanja plate za one koji su tri sata u učionici, pa roditelji posle deci plaćaju privatne časove

- Moramo da napravimo sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, vec i karijerno. Platni razredi su samo sistem u kome ce se kvalitet nagrađivati napredovanjem - dodala je ona.

Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podsticu talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal, navela je Brnabić.

- Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa dakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagradujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i ucenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, cak i kada to iskakanje znaci menjanje navika koje nas vuku na dole - dodala je Ana.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Premijerka kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga.

- Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obecala gradanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim - navela je ona u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare," objavljenom u "Danas-u."

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvecuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, citanje ili ljubav prema kulturi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ona ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povecaju, kao što ce biti povecane, i da se povecavaju u godinama pred nama, kao što ce se povecavati.

- Ali ovakav sistem nije fer. Nije fer prema vecini nastavnika i profesora koji su ponos profesije. Nije fer, jer njihov trud i uspeh nisu ni karijerno priznati u smislu prelaska u sledeci platni razred. Ovakav sistem takode ne daje nikakvu motivaciju novim generacijama nastavnika i profesora koji tek pocinju da rade ovaj posao - zaključila je ona.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Gaga

    Treba malo kontrolisti i fakultete i njihove rezultate a ne samo seljakati studente s grupe na grupu i ukidati im predmete koje su polozili koji debelo kostaju roditelje i studente koji nemaju nikog svog na fakultetu. Neko ima kumu neko tetku i spreme ispit za nedelju dana a neko ne moze godinam i izgubi zdravlje u borbi.

  • . Anica

    Kako su zamišljeni, platni razredi će biti glavni krivac za stvaranjem raskola u prosveti.

  • PROFESOR SOCIOLOGIJE

    Jedino u zemli Srbiji na celom svetu i pored pozitivnog strucnog misljenja Zavoda za unapredjivanje obrazovanja PROFESOR SOCIOLOGIJE NEMOZE DRZATI SOCIOLOGIJU SA PRAVIMA GRADJANA.Neverovatno ali istinito,niko u Ministarstvu nce da resi ovaj paradoks koji je ne samo nelogican vec i nezakonit.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima